Microsoft släppte en bomb med sin lansering av Kin-mobilerna under måndagskvällen. Även finska mobilgiganten Nokia satsar på mobiltelefoner med socialt nätverkande som fokus. Visserligen funkar socialt nätverkande bra på de Nokiamobiler som redan finns ute, men nu är det ännu tydligare satsning.

Nokia C3, Nokia C6 och Nokia E5 är alla utrustade med QWERTY-knappsats och ger tillgång till ett antal olika e-post-konton och sociala nätverk som Twitter och Facebook.

– Vår "meddelandeapparats"-serie är väldigt framgångsrik. Folk vill ha den bästa sociala nätverksupplevelsen på en apparat man har råd med, antingen det handlar om att skicka snabbmeddelanden, e-post eller tweet på Twitter. C3, C6 och E5 är anpassade just för det ändamålet, säger Anssi Vanjoki på Nokia i ett pressmeddelande.


Nokia C3 som är billigaste modellen kostar runt 90 euro när den släpps under andra kvartalet i år och den har Series 40, världens mest populära mobilplattform installerad. På mobilen finns bland annat wifi, 2-megapixelkamera, 2,4-tumsskärm.


Nokia C6 är en Symbianbaserad smartphone med en 3,2-tums pekskärm och utdragbart tangentbord. Den kommer kostar runt 220 euro när den släpps under andra kvartalet i år och har bland annat wifi, 5-megapixelkamera med autofokus och blixt och navigationssystemet Ovi Maps.


Symbianbaserade Nokia E5 är tungviktaren i sällskapet och riktar sig mot affärsmänniskorna, mycket mer information finns inte än. Priset på Nokia E5 är runt 180 euro när det släpps tredje kvartalet i år.