HTC Desire är lite av ett Frankensteins monster bland Androidmobiler. Mytomspunnen redan innan den utannonserades och lite som en ”best of” av det som släppts under året.

Skalet och merparten av all hårdvara är på det stora hela identiskt med Google Nexus One, som ju också är utvecklad av HTC.
Insidan innehåller den senaste version av Android tillsammans med HTCs upphottade version av det överliggande gränssnittsskalet Sense, vilket kommer från HTC Legend.

HTC Desire

Trots det är skillnaderna också store jämfört med de två kusinerna. Desire känns hopplöst plastig om vi jämför med aluminiumskalet som Legend är utrustad med. Dock är det långt ifrån ett dåligt bygge, den håller precis samma fina byggkvalitet som andra HTC-mobiler gjort sedan något år.

En annan skillnad mot Nexus One är att styrkulan ersatts med en optisk läsare och det har även tillkommit en rätt diskret ”haka” i formen som vi tidigare sett hos Hero och Legend.

Trängd musplatta
En annan sak som skiljer sig från Nexus är att de fysiska knapparna denna gång är riktiga knappar och inte någon touchvariant. Knapparna är dessutom av metall, vilket gör att den tar in lite kvalitetskänsla jämfört med Legends plastknappar och är helt klart att föredra jämfört med Nexusens inte helt klockrena touchknappar.
Den optiska läsaren tar en stund att vänja sig vid och vi måste nog erkänna att vi faktiskt föredrar styrkulan, även om den ger en plastigare känsla.

HTC DesireEn lite störande detalj är att styrplattan placerats mellan de fysiska knapparna, vilket gör att du inte får samma utrymme att röra fingret som tidigare. Läsaren är dock något du inte behöver använda för att hantera telefonen, så någon större brist är det inte. Utsidan i övrigt består av en 3,7 tum stor oled-skärm som ger ruskigt bra bild i ett någorlunda behändigt format.

Kameran på baksidan har fått sällskap av en lysdiod samtidigt som bildkvaliteten i stort har uppdaterats från förra generationen (Hero). Dock är kameran samma som sitter i Legend.

Det finns nämligen bara tre betydande saker som skiljer Legend och Desire åt, skärmstorleken, processorn och skalet.

Desire har som bekant en Snapdragon-processor på en gigahertz, liksom bland andra Nexus One och Xperia X10, och större skärm. Legend har det betydligt mer välbyggda skalet och en smidigare form att räkna till sin fördel.

En annan sak vi reagerar på är ljudkvaliteten vid tal. Visserligen saknar vi en del ”tyngd” i mottagarens röst, men vi upplever samtidigt ljudet som ovanligt klart och tydligt jämfört med många andra av dagens telefoner.

Gudomligt tangentbord

Det extra minnet och den kraftigare processorn märks också i användningen. Legend är i och för sig inte någon långsam telefon, men Desire flyter helt enkelt på otroligt smidigt.

Ett klockrent exempel är skärmtangentbordet, som visserligen fungerar bra hos de flesta Androidmobiler men har en förmåga att stundtals sega.

Något sånt har vi inte stött på hos Desire alls, utan vi upplever den faktiskt som ett bättre skrivverktyg än Iphone, som annars brukar ha det bästa pekskärmstangentbordet.

En del av orsaken ligger givetvis i HTCs tangentbord, där de vanligaste siffrorna och tecken enkelt fås fram genom att hålla in en bokstav, något som fungerar otroligt smidigt. Avsaknaden av lagg och det smarta tangentbordet drar upp användarvänligheten rejält.
Den högre klockfrekvensen används förstås på fler ställen än tangentbordet, för det går undan överallt. Trots att det grafiktunga Sense ständigt är närvarande reagerar Desire omedelbart nästan oavsett vad vi tar oss för.

Lägg sedan till HTCs uppdaterade Sense-gränssnitt med helikoptervy över startskärmarna, sociala nätverks-klienten Friendstream och uppdaterade widgets och det är svårt att tycka illa om Desire. Visserligen är multimediabiten fortfarande inte speciellt imponerande, vi saknar till exempel eq i musikspelaren som överlag känns lite väl simpel.

Mjukvaran i Desire kommer att uppdateras till sommaren för att klara av videofilmning i HD och stöd för Divx. Vi hade gärna sett inbyggt dlna-stöd och fm-sändare också. Men det är petitesser i en mobil som är precis lika fantastisk som systermodellen Legend, om än på ett annat sätt.

Bild: Robert Eldrim, Medljus


+
Snabb! Underbart tangentbord. Sense.

-
Småtråkigt skal.

=
Desire och Legend är de bästa telefoner du kan köpa just nu. Vilken du väljer är egentligen en fråga om vad du prioriterar, snabbhet eller byggkvalitet.

BETYG
Form/design: 8
Ergonomi: 8
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 9


Totalt: 9

Fakta


Pris:
4 995 kr
Tillverkare: HTC, www.htc.com

Mått: 60×119×12 mm
Vikt: 135 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,7 tum, 480x800 pixlar, kapacitiv touch, oled
Taltid: 6,5h
Passningstid: 360h
Minne: 512 Mb, 2 GB minneskort medföljer
Kamera: 5 megapixel, fotolampa, af
Övrigt: Gps, wlan