När vi kliver in genom dörren hos Pontus Siggelin, 21 år, slås vi av hur luftig lägenheten är trots hans en ziljon prylar. Pontus bor med sin flickvän i en tvåa på 65 kvadratmeter i Högdalen. Där bor också en 63 tum stor vardagsrums-tv, en 46 tum stor sovrums-tv, en htpc, ett surroundsystem bestående av sju högtalare och en bas, en minidator, en bärbar dator... Listan kan göras mycket längre men vi börjar i hallen som agerar bas åt hela lägenheten.
Hallens hjärta
I ett litet skåp precis ovanför ytterdörren sitter en router, och det är inte vilken router som helst utan en D-link Dir-685, alltså modellen med en 3,2 tum stor lcd-skärm på fronten och en inbyggd hårddisk. Tillsammans ger dessa dig möjligheten att kolla vädret, Facebook, köra bildspel och annat skoj.
Men Pontus använder den främst till att se så att det trådlösa hemmanätverket mår bra. På den lilla skärmen kan han följa belastningen på det trådlösa nätverket i realtid och på så sätt se om det finns några flaskhalsar som bromsar upp trafiken. Och det är viktigt att han kan det eftersom hela lägenhetens prylsamling bygger på att det trådlösa nätverket presterar klockrent.
- Förr var jag väldigt anti allt som hade med trådlöst att göra för jag tyckte att man ändå bara kopplas ner och hit och dit. Men när man väl får det att fungera och faktiskt inser att man har lyckats, det är först då man kan börja tänka kreativt. Som att använda Ipoden som enda fjärrkontroll. Man måste bara våga testa trådlöst fullt ut, säger Pontus.
Pontus har ungefär femton enheter som är uppkopplade på hemmanätverket samtidigt.
- För att det inte ska bli trögt har jag dragit kabel från mediadatorn och tv:n till en nätverksbrygga som i sin tur snackar trådlöst med routern i hallen. Jag får inga flaskhalsar alls nu, säger Pontus.
Anledningen till att tv:n behöver internet är för att den har inbyggd mediaspelare och dlna-stöd. Det betyder att han kan strömma film han har lagrad i mediadatorn till tv:n och på så sätt se den på 63 tum. Dock utnyttjar han sällan den inbyggda mediaspelaren eftersom han tycker den har ett klumpigt gränssnitt. Istället brukar han köra filmerna direkt från mediadatorn till tv:n eftersom den ändå står i vardagsrummet. Vill han se på film i sovrummet ligger det en htpc under sängen.
Hur ser resten av hemmet ut?
Om hallen utgör basen i hemmet så är sovrummet och vardagsrummet, som ni kanske märkt, slagfältet. I sovrummet står en Squeezebox Radio som kör Spotify offline, tack vare det har han 3 000 låtar i en enda enhet. I köket står ytterligare en Squeezebox som går igång automatiskt på morgonen och börjar spela musik när alarmet ringer på den i sovrummet. I köket bor förresten även familjens mus som fått en kompis i form av en övervakningskamera. Om Pontus och hans flickvän vill kan de kolla till musen så den mår bra även om de befinner sig på jobbet.
- Jag använder min Ipod Touch som fjärrkontroll till hela Squeezboxsystemet. Men i slutändan ska jag hänga en Harmony-multifjärr i hallen. Den ska styra exakt allt så jag bara kan slå på allt med ett knapptryck när jag kommer hem och stänga av allt lika lätt när jag går, säger han.
I vardagsrummet lyssnar han på musik från sin nätverkshårddisk. Han har två nätverkshårddiskar där han lagrar allt som han vill kunna komma åt oavsett var han befinner sig.
- Det drar mycket ström. Men jag har liten lägenhet och inga barn så det gör inget. Datorerna blir ganska varma så jag kan samtidigt använda dem som element, säger han och ler.
Pontus kan till och med nå sitt digitala hem från jobbet. Alla datorerna hemma har programvaran Logmein installerad och den gör så att han kan se datorernas skrivbord precis som om han skulle ha suttit vid dem personligen.
Smakar det så kostar det
- Hela alltet har gått på runt 200 000 kronor men det som kostar mycket är inte alla småprylar, det är ljudet och tv-apparaterna som drar iväg. Men jag försöker pruta så gott det går, alla butiker har marginaler, säger Pontus när vi frågar hur mycket han spenderar på teknik.
Han berättar att om du köper mycket grejer brukar du kunna få ett juste paketpris. Inte om du handlar hos de stora elektronikjättarna men om du går till specialistbutikerna och ber om offerter. Köper du dessutom ofta i samma butik blir de vänligt inställda till dig då du är en återkommande kund.
Nästa stora inköp i en sådan butik kommer troligen bli ett ljussystem som kan styras med fjärrkontroll. Det är här den tidigare nämnda multifjärrkontrollen Harmony 1100 kommer in i bilden. Enligt Pontus fungerar den ihop med Eljo Connect som han ska koppla till alla lampor. Sedan kommer han kunna styra alla hemmets lampor från soffan. Han är även sugen på en köksdator men den får vänta.
Bild: Kim Söderström, Southstream