Om du ofta befinner dig på resande fot i jobbet så har du säkert en bärbar dator med dig under stora delar av dagen. Är det viktigt med bra prestanda och om du jobbar mycket med bilder eller film, ja då är en Ipad inget för dig. Men om du hakat på netbook-trenden och främst använder datorn för att ta anteckningar, surfa med och kanske jobba med officedokument, så är det inte säkert att en laptop är att föredra.En gigantisk smartphone

För många är det idag en självklarhet att använda sin smartphone i jobbet, och faktum är att Ipad i mångt och mycket är som en gigantisk smartphone, då man jobbar i appar precis som på en modern mobiltelefon. Den avgörande skillnaden (förutom att det inte går att ringa med Ipaden) är den stora skärmen, och att det går tusen gånger smidigare att surfa då man slipper zooma i webbsidor. Att bläddra runt i kalendern eller i kontaktlistan ger dig dessutom en helt annan överblick jämfört med mobilen, samtidigt som många appar är snyggare och mer användarvänliga än motsvarigheten i en vanlig dator.

Avsaknaden av ett riktigt tangentbord kan säkert skrämma bort många tilltänkta köpare. Men efter att ha skrivit en hel del på Ipad tycker vi att det fungerar förvånansvärt bra. Framför allt om man har den i knät - på skrivbordet känns det mindre naturligt och ergonomiskt sämre. Med exempelvis en Ipadanpassad silikonkudde under plattan skulle det säkert kännas skönare, och vi hoppas (och misstänker starkt) att tredjepartstillverkarna just nu sitter och tar fram ett gäng olika tillbehör.

Ipad som terminal eller extraskärm
Ett smidigt sätt att använda Ipad är att via en vnc-klient koppla upp sig mot sin befintliga jobbdator, i remote desktop-läge. Kanske ingen smidig lösning för att jobba direkt i textdokument, men ett utmärkt sätt att komma åt din dator/dina datorer på distans för att exmpelvis starta upp eller styra olika typer av tjänster. Du kan också använda Ipad som en extra skärm, ifall du har en Mac och tar hjälp av ett tredjepartsprogram. Eller varför inte utnyttja den enorma pekskärmen som en ritbräda om du inte nödvändigtvis behöver en dyr Wacombräda?

Den i dagsläget största begränsningen med Ipad avsaknaden av multitaskingstöd. Sitter du till exempel och skriver i ett ordbehandlingsprogram och kommer på att du behöver googla på något, så måste du först stänga ner det förstnämnda för att kunna ge dig ut på nätet. Apple har dock utlovat multitasking i en uppdatering någon gång i höst, men det återstå att se hur detta kommer att fungera. Fram till dess kan vi hursomhelst inte rekommendera Ipad för den som i första hand tänkt använda den i jobbet. Såvida du inte tänkt arbeta mestadels i webbaserade applikationer som Google Documents, vilket idag är ett sätt att komma runt problemet.

Apple har släppt Iwork till Ipad, och här är programmen som är tänkta att förvandla Ipad till ett arbetsredskap:

Pages

Ordbehandlingsprogrammet Pages är det populäraste programmet i Apples Work-svit för Ipad. Även om du inte lär vilja sitta och skriva långa uppsatser på plattan, så fungerar det förvånansvärt bra att skriva kortare texter på skärmtangentbordet, och vi ser fram emot att testa den kommande dockan med inbyggt tangentbord. Förutom att skriva och redigera text kan du även infoga bilder och tabeller i dina dokument, men om du vill skriva ut så måste du gå omvägen via en dator. Skriver du väldigt korta texter kommer du att föredra en riktig dator, och ska du bara skriva handlarlistor och korta anteckningar finns det enklare och billigare appar för ändamålet. Pages är programmet för dig som ligger någonstans däremellan…

Information från: www.apple.se.
Pris: 75 kronor (än så länge bara på amerikanska App Store).

Numbers
Numbers är Apples Excelmotsvarighet till Ipad. Frågan är dock hur smidigt det är att jobba med stora kalkylark på en Ipad. Framför allt kommer du att sakna ett riktigt numeriskt tangentbord om du skall sitta och mata in värden och göra mycket beräkningar. Trots att programmet kan tyckas väldigt avskalat vid en första anblick så klarar det av en hel del, exempelvis autoifyllning av celler. Men det är inte lika smidigt som att jobba med en dator med mus och tangentbord. Och om du bara vill kunna öppna och läsa kalkylark finns det billigare alternativ.

Information från:
www.apple.se.
Pris: 75 kronor (än så länge bara på amerikanska App Store).

Keynote
Ipad går att koppla till projektorn i konferensrummet om man införskaffar en vga-adapter, och då kan det naturligtvis kännas lockande att köra sina presentationer direkt från Ipaden istället för att släpa på en bärbar dator. Keynote heter programmet för detta ändamål, och är du Macanvändare kanske du redan är bekant med den större versionen av det. Ipadversionen kostar 75 kronor, och då handlar det inte bara om möjligheten att visa presentationer, det går faktiskt göra det mesta som Mac-versionen klarar. Dock kan man inte skriva ut sina presentationer eller använda andra typsnitt än Ipads egna.

Information från: www.apple.se.
Pris: 75 kronor (än så länge bara på amerikanska App Store).