Macälskare har under det senaste halvåret fått sitta och se hur Apples flaggskepp på notebooksidan blivit akterseglat av konkurrent efter konkurrent. När alla andra dök som gamar på Intels nya Core-processorer med tillhörande chipset, så tog Apple ett steg tillbaka och låg lite lågt istället.

Eller nja, man lanserade Ipad. Men det är en helt annan historia.

Det tog sin tid, men nu är nya generationen av Macbook Pro äntligen här, och Apple har kommit ikapp i prestandaracet. Och detta genom att bjuda på... nästan inga nyheter alls. Till det yttre är det ingenting som skiljer den nya Macbooken från föregångaren med Core 2 Duo-processor.

Välbekant yttre
Det är samma sköna aluminiumchassi, obelisksvarta skärm och trendsättande lågprofiliga tangentbord. Uppsättningen portar, anslutningar och kortläsare är bekant, två usb 2.0, en Firewire 800, nätverksport och kompakt Displayport för extern skärm. Tyvärr kan vi konstatera att Apple fortfarande inte är intresserade av att erbjuda blu-ray. Vår testdator har en dvd-multi, och några andra alternativ finns inte.

Ett par nyheter förutom nya prestanda har Apple dock lyckat klämma in. Musplattan har fått smartare scrollfunktion. Det är egentligen bara ett drivrutinsval, men upplevelsen blir nu densamma som på en Iphone, med elegant glidande rullning i webbsidor. Den största övriga förändringen är möjlighet att uppgradera till bättre bildskärm. Som bäst kan 15-tummaren utrustas med en anti glare-skärm på 1680 x 1050 bildpunkter.

Överväxel på insidan
Men det är prestanda som är grejen. En Intel Core i7 M620 på 2,66 gigahertz, snabba minnen av ddr3-typ och kraftfull mobil grafik från Nvidia skickar upp Macbook Pro i toppskiktet bland högpresterande notebooks. Vi ställde nya Pro sida vid sida med en från förra generationen, och prestandaskillnaderna är markanta.

Med benchmarkprogrammet GeekBench får vår testdator 5571 poäng, mot 4110 för den gamla. Programmet är dock begränsat till att testa processorn och minnet, och med det nya grafikkortet med i mixen ökar skillnaderna ytterligare. Vi körde flera grafiktunga spel med alla effekter på max utan någon som helst upplevd seghet. Det är endast när vi kopplat upp oss mot en större skärm som det märks att det är en bärbar dator och inte en dedikerad spelmaskin.

Smart teknik spar ström
Som de flesta nyare notebooks har Macbook Pro dubbla grafikkretsar. Intels inbyggda för vanligt skrivbordsjobb, och Nvidias för tunga 3d-applikationer, främst spel. Datorn slår själv över till de tyngre kanonerna vid behov, och övergången är helt transparent. Du som användare märker ingen skillnad, förutom att det går snabbare. Här tycker vi det hade varit bra med någon sorts varning att man går över i batterislukande läge.

Den växlingsbara grafiken och de strömsparande funktionerna i Intels nya processorer gör under för strömförbrukningen. Sju timmar är fullt realistiskt, så länge vi kör med låg skärmstyrka och inte gör något annat än enklare kontorsjobb eller slösurfar. Vid tung belastning lever den inte lika länge. Vi spelade grafiktunga spel och strömmade video över nätet, och fick ut knappt två timmar ur batteriet.

Slutbetyget blir högt. Apple har tagit en riktigt bra dator och gjort den snabbare. Det finns mer extrema byggen, både kraftfullare släpbara monster och kostsamma lättviktsbyggen med extra allt, solid state-diskar, blu-ray och hd-skärmar. Men som kombination av grym prestanda, stryktåligt yttre och fantastisk arbetskomfort är det svårt att slå Macbook Pro.


+
Rejält snabb
Snygg och ergonomisk
Bra batteritid

-
Få nyheter
Fortfarande ingen blu-ray
Priset

=
Macbook Pro är tillbaka, med ett lyft i råkraft som heter duga. Det är en grym dator, men vi hade hoppats på lite fler nyheter förutom bättre prestanda.

BETYG
Form/design: 10
Prestanda: 9
Batteritid: 8
Funktioner/anslutningar: 6
Prisvärde: 6


Totalt: 9

Fakta

Pris: 21 495 kronor
Tillverkare: Apple, www.apple.se

Processor: Intel Core i7 M620, 2,66 GHz
Grafik: Intel GMA HD / Nvidia Geforce GT 330M, 512 MB
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 500 GB hdd, 5400 rpm
Dvd: DVD±RW
Anslutningar: 2x usb, Firewire 800, lan, Mini Displayport, hörlur, mikrofon
Trådlöst: 802.11abgn, Bluetooth 2.1+edr
Kortläsare: Sd
Bildskärm: 15,4 tum led, 1440 x 900
Webbkamera: Ja
Operativsystem: MacOS X 10.6.3
Storlek: 364x249x24 mm
Vikt: 2,54 kg
Garanti: 1 år

Mätresultat

Prestanda: (referens, Macbook Pro med Core 2 Duo T9600)
Geekbench: 5571 (4110)
Xbench, totalt: 168,07 (115,37)
Xbench, cpu: 218,06 (149,68)
Xbench, grafik: 203.4 (152,9)

Batteritid

Låg belastning: 7h 12min
Hög belastning: 1h 53min