Ipad är som bekant skräddarsydd för att titta på film, läsa e-böcker, bläddra i serier och att surfa med. Men eftersom den delar många funktioner med Ipod Touch och Iphone är möjligheten till spel givetvis lika viktigt. Jämfört med sina mindre motsvarigheter beter den sig dock lite annorlunda.

Gammalt spel

Redan idag har många utvecklare byggt om sina befintliga Iphone-spel till Ipaden för att kunna sälja dem på nytt. I många fall handlar det om samma version av spelet fast med högre upplösning, därmed tillför den inte något nytt jämfört med sin Iphone-motsvarighet.

Alla nyreleaser är dock inte ”av ondo” och enbart en väg till lättförtjänta pengar. I många fall bjuder Ipaden på ett smidigare spelande och bjuder på fler funktioner tack vare snabbare hårdvara och större skärmen. Strategiklassikern Civilization är ett bra exempel på det.

Andra spel i Ipad fungerar bättre på papperet än i verkligheten. Ett bilspel som styrs med hjälp av accelerometer, sett ur förarhytten, låter kanske som en grym tillämpning på surfplattan. Men när man kör igång spelet visar det sig istället att det både är jobbigt att hålla i den under själva loppet, och att man dessutom får sämre tajming jämfört med den mindre Iphonen. Att det dessutom ser dumt ut att sitta på bussen och vrida på en platta i a4-storlek säger sig självt.

Stationärt mobilt
Är man ute efter att spela för att slå ihjäl lite tid så spöar mobiltelefonen Ipaden alla gånger. Mobilen drar man ju smidigt upp ur fickan eller väskan för att ägna sig åt detta. Plattan däremot får definitivt inte plats i någon byxficka, och det krävs specialsydda innerfickor på jackan för att man ens ska kunna ha den lika nära till hands. Vilket gör att man troligen inte kommer att bemöda sig med plocka fram den för att döda de där fem minuterna på bussen, utan troligare använda den i hemmets lugna vrå, till exempel.

Ytterligare en faktor som talar emot det mer mobila spelandet är att inte alla versioner är utrustade med mobil uppkoppling. Och möjlighet till geo-spel med hjälp av gps kan du bara glömma. I och med detta missar du också nydanande spel som gärna använder sig av uppkoppling eller position i spelet.

Annat spel
Därmed inte sagt att pekdatorn innebär ett misslyckande för det mobila spelandet. Troligen kommer den aldrig bli en lika framstående spelplattform som dess mindre kusiner, men det behöver inte betyda att den blir helt utan spel. Ipad kommer givetvis att vara med i Apples satsning på en spelcommunity och hemma i soffan har du den antagligen uppkopplad via wlan ändå, vilket ger dig koppling dit. Dessutom ger den större ytan och den kraftigare processorn som sagt lite andra möjligheter än en mobiltelefon.

En annan funktion som redan visats upp i Scrabble är att paddan kan användas som ett komplement till telefonen. I just det spelet används Ipad som spelplan, medan spelarnas Iphones fungerar som stället där du har bokstavsbrickorna.

Precis som Apples tanke att lansera Ipad som någon slags mellansteg mellan telefon och dator, kommer paddan antagligen att fungera som ett mellanting mellan mobilt spelande och en stationär spelkonsol. Om detta är något som slår igenom i det långa loppet beror på samma faktorer som avgör ifall någon spelkonsol blir lyckad, nämligen om spelen blir tillräckligt många, bra och intressanta nog för att locka fler än de mest hängivna fansen.