En del av de tilltänkta ”Ipad-dödarna” är inte färdiga för marknaden än, men framstår inte som mindre spännande för det. Världens största elektroniktillverkare Samsung, avslöjade till exempel i mars att företaget lanserar en egen surfplatta i sensommar eller höst. Den ska ha kraftfullare processor än Ipad och ett större urval anslutningar. Ryktena talar också om inbyggt 4G… Vi lär också få se Sony lansera en egen variant av Apples pekdator framöver. Företagets ekonomichef Nobuyuki Oneda uppgav tidigare i år att företaget är mycket intresserade av detta, och att man har den kunskap som krävs.

Ett företag som kommit längre än så är Dell, som mot slutet av året lär ska komma med en egen surfplatta i antingen 7 eller 10 tums storlek. Enligt ryktet är plattan utrustad med WiFi, 3G och bluetooth, och en digitalkamera på fem megapixlar och med LED-blixt. Som operativsystem har man valt Android 2.0.

Tysk utmanare
Några av Ipad-utmanarna ligger ännu längre fram i utvecklingen. En spännande surfplatta som lanseras under året är Wepad från tyska Neofonie, som kommer att använda Android som operativsystem.

Det är inte bara namnet som är det lustiga med den här plattan; börjar man jämföra dess funktioner med Ipad blir man nämligen snabbt på glatt humör. Tillverkaren låter Wepad stoltsera med en 11,6 tum stor skärm med en upplösning på 1366x768 pixlar.

Enheten har till skillnad från Ipad stöd för multitasking, och ger tillgång till Androids egen programbutik. Under skalet sitter en Intel Atom N450-processor på 1,66 gigahertz, GMA 3150-grafik och kanske även 3g beroende på vilken modell man väljer.

Medan Ipad saknar kamera kan Wepad skryta med en webbkamera på 1,3 megapixel. Lägg därtill ett sexcelligt batteri, stöd för bluetooth samt möjlighet till inbyggd gps-mottagare. Något pris är ännu inte officiellt.

En annan aktör som leker med Ipads namn (Apple skulle säga ”snyltar”) är brittiska X2, med sin pekdator iTablet. Plattan, som finns i två skärmstorlekar (10, 2 tum respektive 12 tum), innehåller en processor på 1, 6 gigahertz, en 250 GB:s hårddisk och 3G-stöd.

Operativsystemet är Windows 7. iTablet ger kanhända ett lite klumpigt intryck, men så innehåller den även 3 USB-portar och en kamera på 1, 3 megapixlar. Dessutom ger den support till flash, till skillnad från Ipad. X2 har traditionellt haft sin kundkrets inom industrin, vilket kanske förklarar att den inte riktigt kan konkurrera med Ipad ifråga om det personliga tilltalet. Beräknas lanseras någon gång under 2010. Priset är ännu oklart.

Slate surfar på vågen
HP kallar sin variant av surfplattan för Slate. Den finns ännu inte till försäljning, men redan nu har företaget släppt information om den. Operativsystemet är Windows 7 och under skalet hittar man en Atom Z530 inställd på 1,6 gigahertz, en sdhc-kortplats samt en plats för sim-kort för den som vill koppla upp sig via 3g. Till det sistnämnda krävs dock att man köper till ett modem.

Den 8,9 tum stora pekskärmen har en upplösning på 1 024 x 600 pixlar och batteritiden för båda versionerna är 5 timmar. Enligt ryktet kommer HP Slate att börja säljas i början av juni. Basversionen av modellen väntas kosta kring 4 000 kronor i Sverige, medan den lite vassare versionen får ett pris på 4 350 kronor.

Räkna även med att Google tar upp kampen med Ipad, liksom man redan gjort det med Iphone. Enligt New York Times ska Google-vd:n Eric Schmidt för inte länge sedan ha berättat för vänner om företagets planer på en pekskärmsdator. Enligt tidningens källa har det gått så långt att Google redan börjat prata med utgivare om att leverera innehåll till plattformen.

Det har tidigare talats om att Googles pekskärmsdator skulle använda sig av företagets egna operativsystem Chrome OS, men det har Schmidt förnekat. Istället kommer det att använda sig av android, ett smart val med tanke på att det redan finns applikationer i mängder till det operativsystemet. Multikörning lär inte bli något problem enligt vad som hittills kommit fram.

Kineserna kommer
Flera kinesiska företag släpper under våren surfplattor tillsammans med Windows 7. Hanvon Technology till att börja med kommer med två modeller med 10 tums bildskärm, till ett pris på 720 - 877 dollar. Teso å sin sida utlovar en variant med 10, 1 tums pekskärm och Intel Atom-processor - enligt en anställd på företaget handlar det om en imitation av Ipad. Priset lär enligt uppgift hamna på 280 dollar utanför Kina och 330 dollar på den lokala marknaden. Den får en vikt på mindre än 0,9 kilo och kan erbjuda 3g-modem för trådlös surfning.

Lenovo från samma land anser att datorer utan tangentbord aldrig kommer att slå igenom. Istället tänker de lansera en ny tablet-pc med namnet Thinkpad X201. Datorn levereras med antingen en Intel i5 eller Intel i7-processor och har en roterbar bildskärm på 12,1 tum. Genom att vrida på bildskärmen och placera den över tangentbordet så kan Thinkpad X201 även användas som pekdator.

Modellen kommer att levereras med Windows 7 eller Windows XP och innehålla en hårddisk på upp till 500 gigabyte, alternativt en ssd-disk på 128 gigabyte. Datorn väger 1,62 kilo och kommer enligt uppgift att kosta från cirka 11 000 kronor i USA. När den kommer att finnas i handeln är ännu inte bestämt.

Men detta är inte nog. Enligt Kevin Wang på analysföretaget Isupply så kan vi förvänta oss en våg av piratkopior från Kina om det visar sig att Ipad blir en succé. Det jämförelsevis låga priset lär borga för att kopiorna säljer bra i så fall. Bromsklossen är enligt Wang att de inte kommer att kunna erbjuda alla applikationer och samma innehåll som originalet.

Apple har kastat handsken. Vem av alla utmanarna kommer att lyckas bäst?