Att strömma innebär att du spelar upp något på en plats och samtidigt har själva filerna lagrade på en annan, antingen i ditt hemmanätverk eller på webben. Detta utan att prylarna ifråga är direkt ihopkopplade via en kabel. Du kan exempelvis spela upp en film i din mediaspelare som egentligen ligger på en dator någon annanstans i hemmet och mediaspelaren är i sin tur kopplad till din tv där filmen dyker upp.

För att komma igång behöver du dels ha ett hemmanätverk eller någon annan form av kommunikationsstandard eftersom din media kommer strömmas över det, och dels ha ett antal produkter (olika beroende på vad du vill strömma).

Lyssna på datorns musik i stereon
Om vi börjar med musik så vill vi nämna att den kan strömmas trådlöst vilket gör att du slipper en massa onödigt kabeltrassel, därför kommer vi fokusera på sådana lösningar. Låt säga att du har dina låtar lagrade i datorn, eller på en nätverkshårddisk med stöd för upnp eller dlna, och du vill att de ska spelas upp i stereon eller högtalarna som står i ett annat rum utan att behöva koppla ihop enheterna direkt till varandra.

I så fall behöver du antingen en ljudbrygga, högtalare med inbyggd sändare för trådlös kommunikation eller en stereo som kan kommunicera med din dator.

Creative Xmod Wireless är en smart pryl för att strömma trådlöst om du redan äger en stereo. Du pluggar in sändaren i datorn och mottagaren i stereon, sedan är det klart. Sändaren fungerar även med mp3-spelare och mottagaren kan du koppla till hörlurar eller högtalare om du hellre vill det. Xmod har stöd för över 100 mottagare. Dessvärre saknar den skärm så du kan inte avläsa vad du lyssnar på. Priset kan dessutom springa iväg om du behöver fler mottagare, beroende på hur stort du bor.

Svenska Audiopro har en bra men ganska dyr lösning för dig som är ute efter aktiva högtalare med inbyggd trådlös mottagare och rejält ljud. LV2 heter paketet som består av en sändare som ska kopplas till den källa du vill hämta musiken från, och två aktiva högtalare som kan kommunicera med sändaren. Paketet kostar nästan 7 000 kronor men är helt klart värt pengarna om du är beredd att betala för ljudkvalitet.

Ljudbryggor är annars ett bra alternativ och dessutom ganska vanliga ute i butikerna nuförtiden. En kompetent tillverkare på marknaden är Logitech med sin Squeezebox-serie, där de flesta spelarna, som Duet, är tänkta att kopplas till externa högtalare.

En annan variant är den senaste modellen Squeezebox Radio. Den kopplas inte till stereon utan agerar istället ministereo, ett bra komplement för dig som exempelvis vill komma åt datorns musik när du står i köket. Som ett litet plus i kanten har du den roliga men onödiga funktionen att du kan koppla upp dig på Facebook. Prismässigt ligger spelaren på cirka 1 600 kronor.
Norska ljudbryggan Pinell Iconnect är också ett bra alternativ i ungefär samma prisklass. Du får inget Facebook men däremot krävs ingen separat programvara i datorn vilket gör att det bara är att tuta och köra.
Bägge spelarna ger dig dessutom tillgång till 10 000 Internetradiostationer från hela världen utan att du behöver ha igång datorn.

Vill du inte köra över hemmanätverket är även bluetooth en passande teknik även om avståndet mellan produkterna sällan får vara mer än tio meter. Är detta tekniken för dig har Belkin en rolig liten produkt som heter Bluetooth Music Receiver. Den kopplas till din hemmabioreceiver och därefter kan du strömma musik från alla prylar i hemmet som har bluetooth med stöd för a2dp, som många mobiltelefoner. Kolla i manualen eller ring supporten om du är osäker på just din produkt.

Som du ser har du ett flertal alternativ och vad som passar bäst för just dig kan bara du bestämma.

Film kräver mer
För att kunna strömma film behöver du antingen ha en nätverksuppkopplad dator kopplad till tv:n (en så kallad htpc) eller en mediaspelare. En mediaspelare är motsvarigheten till dvd-spelaren, men spelar upp digitala filer istället för dvd-skivor. Filmerna kan ligga lagrade var som helst så länge de befinner sig tillgängliga på ditt hemmanätverk. Vanliga platser är exempelvis i en dator eller i en nätverkshårddisk i något annat rum. Vissa mediaspelare har även inbyggd hårddisk.
Eftersom både mediaspelaren och lagringsenheten är uppkopplade till hemmanätverket kan de två enheterna kommunicera och mediaspelaren skickar upp bilden på din tv.

Men då filmer är tyngre filer än musik kräver de också mer av ditt hemmanätverk, därför kan det vara dumt att strömma film trådlöst. Trådlösa signaler störs dessutom lätt av andra prylar i ditt hem som mikrovågsugnar och liknande. Du kan få det att fungera om du har prylar med stöd för 802.11n (läs mer om detta i nätverksartikeln för att ta reda på om du har det) eftersom det är den standard som ger högst bandbredd i hemmen i dag. Men vill du vara helt säker på att det inte ska hacka bör du koppla en nätverkskabel till prylarna ifråga, i detta fall till datorn och till mediaspelaren.

Vill du verkligen köra trådlöst ska vi ge dig lite tips på vägen. Börja med att ställa prylarna som ska strömma trådlöst i samma rum som routern. Ju kortare avstånd desto bättre signal. Kontrollera att prylarnas nätverkskort stödjer den standard du har i din router, överföringen blir inte optimal om du har n-standard i routern och ena datorn och g-standard i den andra prylen. Se till att inte möbler och annat blockerar signalöverföringen. Du kan även testa att förstärka signalen genom att skaffa externa antenner till routern. Det finns routrar som prioriterar viss datatrafik som strömmande media, det kan vara ett alternativ om du trots allt detta upplever hack i filmerna.

Tänker du ställa en dator i tv-bänken och använda den som mediaspelare får du mer frihet men samtidigt ett lite tuffare jobb att underhålla den. En sådan dator kallas för htpc, home theater personal computer, och nuförtiden finns det små färdigbyggda sådana som passar bra in bredvid tv:n. Är du tekniskt kunnig kan du annars bygga en själv. Fördelen med det är att du kan bestämma allt från grunden och slipper vara beroende av firmware-uppdateringar från tillverkaren, dessutom kan du stoppa i tuffare hårdvara när du känner att den inte räcker till.
När du valt ut din hårdvara bestämmer du själv vilket skal den skall döljas av och på så sätt får du en snygg mediaspelare.

Fördelen med en dedikerad mediaspelare, exempelvis WDTV Live från Western Digital, är att den är fullfjädrad redan när den anländer. Filformatstödet i den spelaren är dessutom riktigt bra. Det tillsammans med enkelheten i att bara springa ner till affären och köpa en färdigbyggd spelare som sedan fungerar som den ska när du kopplat in den gör att många skippar ett htpc-bygge.

Nu kommer även blurayspelare och tv-apparater med inbyggda mediaspelare. Men tyvärr har inte dessa kommit riktigt lika långt som de dedikerade mediaspelarna vad gäller filformatstöd, i alla fall inte de äldre modellerna, vilket gör att vissa av dina filmer kanske inte kan spelas upp.
Tänker du köpa en tv eller en blurayspelare med mediaspelarfunktion bör du först se över vilka filformat dina filmer har och därefter kolla så att dessa stöds av prylen du tänker köpa.

Fakta

För att säkerställa att prylar verkligen fungerar ihop finns det sedan 2003 en standard som heter dlna (Digital Living Network Alliance).

Dlna ser till att våra prylar kan snacka med varandra oavsett vilka tillverkare som står bakom dem. Ungefär som vi människor kan kommunicera med varandra oavsett land med hjälp av engelskan. Med en dlna-logga på prylen vet du att den testats med andra produkter för att säkra så de fungerar ihop.

De dlna-certifierade prylarna kopplas till ditt hemmanätverk och sedan är de en enda stor familj. Inga sladdar behöver dras mellan dem. På så sätt kan du via ett knapptryck på datorn strömma musik trådlöst till dina dlna-certifierade högtalare. Dlna-loggan innebär automatiskt att du har upnp-stöd, Universal Plug and Play, en närbesläktad standard.

Än så länge är dlna inte jätteutbrett men det kommer i allt större utsträckning. Och med en dlna-logga på dina prylar har du därför framtidsinvesterat.