Panasonic kör stenhårt på 3d nu, något som blev väldigt tydligt på CES-mässan i Las Vegas tidigare i år. Och nu har äntligen deras nya Viera VT20-modell hittat till redaktionen tillsammans med den nya 3d-blurayspelaren.

Aktiv 3d
Den 50-tummaren som vi testat är en ganska tung och otymplig pjäs, och mäter nästan en decimeter i djupled. Den är å andra sidan väldigt snygg väl på plats, och de fyra (!) fläktarna på baksidan är i stort sett ljudlösa (men varmt blir det…). Panasonic har inte snålat med anslutningar, här finns fyra hdmi-kontakter, dubbla usb-portar och även allt annat vi förväntar oss av en modern tv.

Vi börjar naturligtvis med att titta på 3d-film i form av en medföljande demoskiva, med ett gäng olika testsekvenser och filmsnuttar. Och med Samsungs 8-serie färskt i minnet noterar vi en del tydliga skillnader mellan de båda 3d-alternativen. Panasonic-apparaten ger nästan inga spökskuggor i 3d-läge, något som vi störde oss en smula på i Samsung-tv:n. Betraktningsvinkeln är också mycket bra, bilden förändras väldigt lite när vi flyttar oss utåt i sidled. Men vi upplevde att bilden blev en aning mer ansträngande för ögonen att se på, något som även bekräftades av flera kollegor på redaktionen. 3d-djupet är dock riktigt bra och skärpan helt suverän.
En annan sak som dock är värd att nämna i sammanhanget är att de medföljande glasögonen var ganska tunga, något som kan bli ansträngande när du vill se en tretimmarsrulle. Vi tyckte faktiskt att det kändes lite småjobbigt redan efter 30 minuters tittande.

Brutal svärta
Panasonic-tv:n bjuder på riktigt bra svärta med det nya Inifite Black Pro-panelen. Även konstrastomfånget i stort imponerar. Ett THX-inställningsläge finns att välja i menyn vilket ger en väldigt naturtrogen bild, utan att man behöver pilla något med inställningarna. För just när det gäller inställningarna finns utrymme till förbättring; det är ett virrvarr av olika undermenyer och allt annat än logiskt uppbyggt. Men det mesta finns här, inklusive ISF-anpassade inställningar för dig som vill göra en proffskalibrering. Problemet är bara att hitta rätt.

I kartongen medföljer en wifi-dongel men du kan även ansluta tv:n till nätverket med kabel. Och två usb-kontakter finns tillgängliga för exempelvis uppspelning av film och musik. Här är filstödet dock inte speciellt bra - glöm högupplösta mkv-filer eller undertextfiler till din divx-samling. Vid testtillfället fanns inte Skypeklienten klar, men du kommer att kunna koppla in en kamera till den här tv:n och sedan videochatta direkt på 50-tummaren vilket är en funktion vi verkligen uppskattar. Vieracastfunktionen, som i dagsläget innehåller en handfull webbapplikationer som Youtube, Picasa och en vädertjänst, ser lovande ut och är enkel att använda.

Jämfört med Samsungs 8-serie ger Panasonics nya VT20 aningen bättre bild i 3d-läge men den faller i jämförelsen på flera andra punkter såsom mediaspelaren, strömförbrukningen och handhavandet. Men TX-P50VT20 är den vassaste plasma-tv:n vi har testat, och helt klart ett bra köp för dig som prioriterar bra bild och hög kvalitet.

Bild: Robert Eldrim, Medljus


+
Grym 3d-bild
Svärtan och bottenkontrasten
Mycket bra rörelseskärpa

-
Tunga glasögon
Röriga menyer
Strömförbrukningen

=
En tv med enastående bildkvalitet både i 2d och 3d, och bortsett från filstödet i mediaspelaren gillar vi alla extrafinesser som man får på köpet.

BETYG
Design/form: 7
Bildkvalitet: 9
Funktioner/anslutningar: 8
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 7


Totalt: 8

Fakta

Pris: 28 999 kr (inklusive två par 3d-glasögon)
Pris extra glasögon: 1499 kr
Tillverkare: Panasonic

Tv-typ: Plasma
Bildstorlek: 50 tum
Tv-mottagare: DVB-T, DVB-C, DVB-S/S2 (samtliga med MPEG4-AVC H.264)
3D-stöd: Ja (aktiva glasögon)
Dlna-stöd: Ja
Nätverk: Ethernet, wlan (adapter medföljer)
Upplösning: 1920x1080
HD Ready 1080P: Ja
Kontrast: 5 000 000:1
Uppmätt strömförbrukning: Snitt 320 W
Anslutningar: 4 x hdmi, 2 x usb, ethernet, komponent, vga, scart (2 st rgb), komposit, hörlursuttag, analog/digital ljudutgång
Ljud: 3 x 10 Watt (2.1-högtalare)
Övrigt: Usb-inspelning, Viera-cast (Internetapplikationer), mediaspelare
Mått (inkl. bordsstativ): 1,224 x 810 x 335 mm
Vikt: Uppgift saknas