4g är fortfarande en teknik som är på gång, även om Telia redan lanserat sitt nät och åtminstone Tele2 och Tre redan är igång med bygget av sitt nät. Anledningen till att det ses mer som en kommande teknik är dels att täckningen utanför våra största städers citykärnor är helt obefintlig och att de modem som säljs idag inte har möjligheten att växla ner till 3g när mottagningen tryter. Tills modem som fixar båda teknikerna dyker upp (vilket de väntas göras i sommar) och täckningen på 4g blivit bättre får vi se det som ett coolt testprojekt.

Tele2 ger sig på Telia
Operatören Tele2 kommer inte att lansera något kommersiellt nät förrän i slutet av året. Detta beror enligt dem själva på att de vill ge sina kunder ett modem som funkar på både 3- och 4g-frekvenserna samt att de vill kunna erbjuda den snabbare uppkopplingen i Stockholm, Göteborg och Malmö redan från dag ett. Redan nu håller de givetvis på att bygga upp nätet och som första tidning i Sverige har vi fått möjligheten att testa nätet.

Enligt Annika Kristersson, presschef på Tele2 finns det ett mål med utbyggnaden av 4g.

- Vi vill på klassiskt manér ge oss på Telia som redan har sitt nät igång, förklarar hon.

Just av den anledningen ger de oss samma, smått gigantiska, usb-klump till modem som Telia använder i sitt nät just nu.

– Det blir en jämnare och mer rättvis fight då, förklarar Annika.

Bra inomhus
När Tele2 ändå uttalat ger sig på Telia i kampen om 4g körde vi samma tester på samma platser som vi använde under vårt test av Telias nät. Tyvärr verkade Bredbandskollen inte vara riktigt frisk under testdagen, då sajten upprepade gånger kom upp i en ner-hastighet på runt 160 megabit per sekund runt Stockholms centralstation, trots att modemet bara ska klara av hundra megabit per sekund som teoretisk maxhastighet.


Mätvärden uppmätta på centralstationen i Stockholm med mätserver Stockholm. Överst ser du värden uppmätta inomhus, underst står Daniel Hessel utomhus. På bilden nedan är det istället Sundsvall som är mätserver.Däremot fick vi faktiskt mottagning inomhus på Centralstationen, något som vi aldrig lyckades med under testet av Telias nät. Vi fick dessutom olika mottagning under en promenad runt huvudstaden, där vi tidigare promenerat under Teliatestet. Citykärnan är de båda jämnbra på, medan Telia har bättre koll på Kungsholmen och Tele2 i allmänhet får mottagning inomhus där Telia misslyckas. Å andra sidan känns ett mottagningstest inte helt och hållet rättvist så här tidigt i utbyggnadsfasen, men det är kul att se vissa skillnader.

Telia är snabbare
När de kommer till de områden som Bredbandskollen inte buggade ur fullständigt på, runt Stureplan, fick Tele2 i allmänhet lite långsammare siffror än sin konkurrent. När vi däremot testade mot M3:s ftp och filöverföring till och från den kom vi upp i ungefär samma siffror för de båda näten, det vill säga 1-1,6 megabit ner och 0,3-0,8 upp beroende på testområde.


Mätvärden uppmätta på Stureplan i Stockholm med mätserver Stockholm. Överst ser du värden uppmätta inomhus, underst står Daniel Hessel utomhus.

Nu har Tele2 inte sagt något specifikt om själva överföringshastigheten till oss, utan det som de vill slå Telia på är täckningen. År 2013 planerar de att kunna täck 99 % av alla boende i Sverige med sitt nät, och att uppgradera själva basstationerna till snabbare hastigheter brukar sällan vara något problem.

Lovande start
Efter en dag på stan med vår laptop och 4g-modemet kan vi, precis som i fallet med Telias nät, konstatera att det är en lovande start. Hastigheten är, där vi får mottagning, alltid snabbare än 3g-nätet och mottagningen kommer som sagt att byggas ut löpande under de kommande åren.

Tele2 vill inte gå ut med några ungefärliga prisuppgifter för modem eller abonnemang just nu eftersom de lanserar nätet skarpt först i slutet av året, men vi gissar åtminstone på ett mindre priskrig mellan dem och självutnämnda ärkerivalen Telia.

I vilket fall som helst handlar det om en teknik som vi hoppas ska få oss att helt och hållet klippa banden till den fasta uppkopplingen. Den fasta telefonen har vi redan sagt upp för länge sen, nu börjar bredbandet gå åt samma håll.