D-link Mypocket 3G HSDPA Router är en supersnygg liten dosa i mjölkvit plast, som rymmer ett 3g-modem för mobilt bredband, en wifi-router samt ett batteri för trådlös drift.

Med andra ord allt man behöver för att skapa en liten surfzon precis var man vill och dela ett mobilt bredbandsabonnemang. Ja, förutom ett sim-kort att stoppa i den då, det får man skaffa själv. En sådan här pryl kan vara användbar i husvagnen, på en parkbänk, i sommarstugan, eller varför inte hemma om du slopat allt vad fasta uttag heter och blivit mobilmonogam.Två lägen

Dosan har två lägen, "modem" och "router". I modem-läget fungerar den precis som en 3g-dongel. Du kopplar in den, och ett uppkopplingsprogram installeras. Sedan matar du in dina uppkopplingsuppgifter från operatören (eller väljer från ett gäng förinställda), ansluter och surfar på. Alternativet "router" är mer intressant. Då öppnar Mypocket ett litet trådlöst nätverk för upp till 16 användare. Sedan ansluter du till dess admin-gränssnitt via webbläsaren och konfigurerar routern. Här kan du ställa in lösenord med wep, wpa eller wpa2-säkerhet. Routern har också inbyggd brandvägg och wps för säker anslutning av datorer. Sedan ställer du in 3g-inställningarna precis som i modemet.

Vårt testexemplar gjorde oss tyvärr olyckliga här. Med det första bredbandsalternativet vi testade, Tele2:s kontantkortsvariant, så gick det inte alls. Modemet hittade inte korrekt nätverk var vi än befann oss, och ville konstant söka efter andra nätverk.

Men vi väljer att förbise detta och hoppas att D-link reder ut sina problem med Tele2. Med sim-kort från Tre respektive Telia gick det att koppla upp sig och komma ut på nätet som det var tänkt.

Förvirrande och buggigt
Tyvärr dras maskinen med andra besvär, bland annat är den oförutsägbar. Ett tryck på power-knappen på ovansidan kan resultera i de märkligaste saker: ibland börjar den ladda batteriet, ibland söker den nätverk, ibland blinkar den till och stänger av sig igen. Lite tydligare information om vad den håller på med i de olika lägena vore varmt välkommet.

Envist tryckande brukar visserligen få igång enheten till slut. Men problemen är inte slut där. Programmet i modem-läge har till exempel en tendens att hänga upp sig. När vi kopplade upp oss så inaktiverades knappen för att koppla ner, och det enda sättet att bryta
uppkopplingen var att manuellt stänga programmet. Detta skedde då och då på tre olika datorer, till synes utan någon anledning alls.

Webbgränssnittet kräver också en ängels tålamod, då det har en tendens att ta långa konstpauser. Under en och halv minut får vi ingen som helst information om vad som händer, förrän vår uppkoppling plötsligt kommer igång som genom magi när vi redan gett upp och sitter och googlar efter en lösning på en annan dator.

Bra 3g-prestanda
Modemdelen är annars riktigt bra rent hårdvarumässigt. Vi testade med två olika abonnemang från Telia och Tre (och som sagt Tele2, men det funkade inte alls), och vi fick på de flesta platser vi testade klart starkare signal och högre överföringshastighet med D-links enhet än med de medföljande usb-modemen.

Routern är det heller inget fel på. Den kör med standarden 802.11g, vilket inte är någon extrem hastighet, men med tanke på att man ska dela en 3g-uppkoppling som är ännu långsammare behövs inte mer. Den är även kompatibel med 802.11n-system, fast med nedsatt fart.

Med två datorer uppkopplade och konstant 3G-trafik, håller batteriet i nästan två timmar. Skulle batteriet tryta går det att koppla in sig via usb till valfri dator och dra ström där i stället.

D-link har grunderna till en grymt bra produkt här. När den väl är igång så är Mypocket Router både ett bra 3g-modem och en bra mobil router. Men det behövs en rejäl genomgång av programmet innan vi kan rekommendera den.


+
Grym prestanda
Bra router¨
Behändig och snygg

-
Buggigt gränssnitt
Programmet hänger sig i modemläge
Opålitlig powerknapp

=
Buggiga gränssnitt och brister i användarvänligheten kräver tålamod av användaren. D-link bättre, andra routrar och modem från dem är mycket smidigare att hantera.

BETYG
Prestanda: 8
Storlek/Form: 8
Funktion: 3
Prisvärde: 5


Totalt: 5

Fakta

Pris: 2 100 kr.
Tillverkare: D-link, www.dlink.se

Trådlös kommunikation: 802.11b/g, 3G (hsdpa), edge, gprs
Kryptering: wep, wpa-psk, wpa2-psk
Säkerhet: Spi, brandvägg med DoS-skydd, IPSEc/PPTP/L2TP VPN pass-through, MAC-adressfilter
Övriga anslutningar: Mini-usb
Batteri: 1 330 mAh
Räckvidd (wi-fi): Cirka 12 meter
Batteritid: 1 timme 52 minuter (uppkopplad), 4 timmar 5 minuter (standby)
Mått: 11 x 6,5 x 1,4 cm
Vikt: 103 g
Övrigt: Micro sd-läsare, hanterar upnp
Cirkapris: 2 100 kronor
Garanti: 1 å