Apple Xserve är kusinen från landet bland alla Ipods, Iphones och Macbooks. Men förmodligen är det Apples allra bästa produkt. När Apple släppte Mac Mini var inte alla kritiker övertygade, tydligen hade den problem med prestanda och överhettning. Nu har Apple stoppat in senaste OS X 10.6 Snowleopard Server i Mac Mini och gett den tilläggsnamnet Server.Liten och kompakt

Mac Mini Server är, med tanke på hårdvaran, väldigt liten och kompakt. Hur de lyckats trycka in allt i det lilla skalet övergår vårt förstånd. Vi snackar trots allt om en Intel Core2Duo, fyra gigabyte minne och två hårddiskar på 500 gigabyte styck. Låt vara att Apple plockat bort dvd-enheten, men å andra sidan är baksidan proppad med portar och in-/utgångar. Och så ska hela paketet kylas utan fläktar – inte illa.

Prestanda låter inte skämmas för sig heller. Operativsystemets grafiska gränssnitt laggar inte ett smack, det hela känns mycket tajt på alla sätt. Vi testade Cinebench 11.5 och kom upp i 1,39 i cpu-testet och 5.75 i OpenGL-testet. Visst, långt ifrån en vanlig modern 1U-server, men fullt i klass med förra generationens arbetsstationer, och vi bedömer att farten är fullt tillräcklig för serverns ändamål och målgrupp.

Reklambyråer och fotografer
Målgruppen för Mac Mini Server är troligen, förutom hemanvändare, små företag såsom reklambyråer, fotografer och liknande där Apple har ett starkt grepp. Administrationen av servertjänsterna sker i Server Admin, precis som i stora Xserve, och systemet är till mjukvaran sett exakt densamma som i storebror. Liksom tidigare tester visat är serveradministrationen mycket bra med sitt sätt att förvandla ett Unix-system till en barnlek.

Inget att klaga på då? Jo, systemet är ju totalt låst i hårdvarukonfigurationen – det finns faktiskt bara en version. I synnerhet är det relativt klent med hårddiskutrymme. En fotograf eller grafiker kommer att fylla diskarna ganska fort. Det blir till att koppla in usb-diskar på baksidan, men då faller ju fördelen med litenheten. En annan nackdel är att systemet saknar hårdvaru-raid. Och två nätverksportar (istället för en) hade inte skadat det heller.

Slår de flesta små nas:ar

Men vi tycker trots allt att man får ta produkten för vad den är. Det vi mest vill jämföra Mac Mini Server med är två-diskars bords-nas:ar. Lite märkligt med tanke på att stort diskutrymme är det främsta kännetecknet för ett lagringssystem. Men vi tror att det är som filserver Mac Mini Server mest kommer att få tillbringa sina dagar. Och kopplar man in ett par terabyte-diskar kommer diskutrymmet i en annan dager.

Lägg därtill det faktum att Mac Mini Server är en fullfjädrad Unix-server med servertjänster för webb, ftp, e-post, ett öppet operativsystem där du kan lägga till program, och att hela öppen källkodsvärlden står till buds och man inser snabbt att Mac Mini Server får de flesta små nas:ar att bita i gräset. Den enda konkurrent vi på rak hand kommer att tänka på är Buffalo WS-QTL/R5 med Windows Storage Server 2003 R2. Dess hårdvara är dock betydligt klenare, och i jämförelse med Mac OS X känns det mer vanskligt av säkerhetsskäl att köra Windows på en sådan typ av produkt.


+
Härligt liten och nätt
Kvalititeten och rikedomen på servertjänsterna
Tyst, och snål strömförbrukning

-
Hårddisken kunde varit rymligare
Saknar hårdvaru-raid
Två nätverksportar (istället för en) hade inte skadat

=
Suverän i all sin enkelhet och litenhet. Stark när det gäller kvalititeten och rikedomen på servertjänsterna. Främsta nackdelen är det relativt klena hårddiskutrymmet.

BETYG
Prestanda: 7
Användarvänlighet: 9
Form/design: 10
Prisvärde: 7


Totalt: 8

Fakta

Tillverkare: Apple www.apple.se
Pris: 7996:-

Mjukvaruversion: Mac OS X Server 10.6.2
Processor: Intel Core2Duo 2,53 GHz
Arbetsminne/Buffertminne: 4 GB
Administrationsverktyg: Server Admin m.fl.
Nätverksportar: 1 st 10/100/1000 Ethernet
HBA/SCSI till bandbackup: nej
Energiförbrukning: 14 Watt