Ingen av dagens tjänster är särskilt heltäckande, det finns uppenbara brister i utbudet hos alla. Framför allt saknar vi högupplösta filmer i större utsträckning – majoriteten av de olika tjänsterna erbjuder bara något tiotal hd-filmer, vilket känns lite klent.

Det skiljer också en del när det gäller priset för att hyra en film. Flera av tjänsterna erbjuder filmer för bara nio kronor och i vissa fall helt gratis, även om det i sistnämnda fall knappast handlar om några höjdarfilmer.

Samtliga företag vi talat med framhåller dock att de arbetar med att få fram mer hd-material. Vi hoppas att det går undan och att det snart finns tusentals högupplösta kvalitetsfilmer att välja och vraka bland, bara ett knapptryck bort.


Comhem
Comhem lanserade sin on demand-tjänst med tillhörande digitalbox i maj 2009, men då bara till de boende i ett fastighetsbolag i Linköping. Utrullningen är i full gång, och man räknar med att 1,5 miljoner hushåll ska kunna använda tjänsten innan årsskiftet.
Det krävs alltså en särskild box för att kunna utnyttja den här tjänsten. Då ingår de vanliga kanalernas playtjänster, möjlighet att starta om vissa (ett fåtal) program samt en videobutik med omkring 1 400 filmer. Hd-utbudet är starkt begränsat. Prismässigt ligger Comhem relativt högt med ett spann från 19 till 45 kronor för standardupplösta filmer, och 59 kronor för hd-filmer.

+
Lättanvända playtjänster
-
Relativt dyra filmer

Lanseringsår: 2009
Utbud: Ca 1 400 filmer, varav ett fåtal i hd-upplösning
Pris: 19-59 kronor
Plattform: Kabel-tv


Canal Digital
Precis som Bredbandsbolaget erbjuder Canal Digital Video on demand direkt via bredbandsuttaget. För att kunna teckna tjänsten måste du bo i en fastighet som är ansluten till ett stadsnät med Canal Digital som TV-leverantör. Under sommaren kommer även företagets parabol- och satellitkunder att få tillgång till on demand-tjänsterna, och så småningom kommer också en ren webbtjänst att lanseras.
Tjänsten omfattar omkring 2 500 filmer, men några högupplösta filmer finns inte att välja på. Priserna ligger mellan 29 och 50 kronor vilket är ganska dyrt, det finns alltså ingen möjlighet att till exempel hyra en gammal åttiotalsrulle för en tia.

+
Stort utbud
-
Ingen hd

Lanseringsår: 2005
Utbud: Ca 2 500 filmer, endast med standardupplösning
Pris: 29-50 kronor
Plattform: Bredbands-tv


Bredbandsbolaget
Bredbandsbolaget är nykomlingen i sammanhanget, med en sprillans ny tjänst för bredbands-tv. För att kunna använda tjänsten behöver man förstås ett bredbandsabonnemang från Bredbandsbolaget, och dessutom en tillhörande digitalbox. Därefter kan man komma åt videobutiken och de svenska playtjänsterna direkt från sin fjärrkontroll.
I skrivande stund består utbudet av cirka 500 filmer, varav ett hundratal i hd-upplösning. Bredbandsbolaget samarbetar bland annat med Voddler och lär inom kort kunna erbjuda samtliga filmer från deras utbud.

+
Relativt gott om hd-filmer
-
Magert utbud

Lanseringsår: 2010
Utbud: Ca 500 filmer, varav omkring 100 högupplösta
Pris: 19-59 kronor
Plattform: Bredbands-tv


Viasat
Viasat erbjuder två olika tjänster – en webbaserad och en via digitalboxen. Utbudet skiljer sig en del dem emellan, webbversionen erbjuder nästan 2 000 filmer medan kabelvarianten har några hundra färre. Å andra sidan finns det något fler hd-filmer om du kör via boxen, men det är ändå inget särskilt digert utbud.
Priserna är dock desamma oavsett vilken tjänst man väljer. En film kostar mellan 19 och 45 kronor, dock finns det också ett antal billigare kampanjfilmer. Den som använder webbtjänsten kan också köpa ett filmpaket som ger tillgång till 200 filmer under en månad för 99 kronor. Bland utbudet för webben hittar vi också ett antal sportevenemang som strömmas live. Den som i stället väljer boxversionen får också tillgång till de svenska playtjänsterna i sin tv.

+
Finns för både webb och box
-
Inte så mycket hd-material

Lanseringsår: 2007 (webbtjänsten), 2008 (boxtjänsten)
Utbud: Ca 2 000 filmer (webbtjänsten), 1 300 filmer + playtjänster (satellit)
Pris: 19-45 kronor
Plattform: Satellit / webb


Telia
Redan 2005 lanserade Telia sin on demand-tjänst, och får därmed räknas till de gamla rävarna i branschen. Alla som tecknar digital-tv-abonnemang hos Telia får tillgång till tjänsten, som även ger tillgång till ett stort antal playtjänster.
Priserna varierar från 5 till 59 kronor, men för en femma får du bara barnfilmer i kortformat. Äldre filmer som inte är så heta längre ligger på 19 kronor medan de hetaste nyheterna i standardupplösning går loss på 49 kronor. Videobutiken är riktigt välmatad med bortåt 3 000 filmer att välja bland, däremot är det betydligt sämre ställt med högupplösta filmer. Arbetet med dessa är dock i full gång, liksom arbetet med att få tillgång till Hollywoods storfilmer samtidigt som dvd-släppet. Det finns också planer på en webbaserad tjänst framöver, men den är fortfarande på planeringsstadiet.

+
Matigt sd-utbud
-
Klent hd-utbud

Lanseringsår: 2005
Utbud: 3 000 filmer varav omkring ett dussin högupplösta
Pris: 5-59 kronor
Plattform: Kabel-tv


Voddler
Av de allmänt kända on demand-tjänsterna är Voddler en av de mer omtalade, trots att den lanserades så sent som i oktober 2009. Den fungerar på ungefär samma sätt som Spotify fast för film, vilket innebär att du måste installera Voddlers programvara på datorn för att kunna använda tjänsten.
Utbudet är något begränsat. Enligt Voddlers presstjänst finns i dagsläget cirka 1 100 filmer och tv-serier, varav endast ett fåtal är högupplösta. En hel del av filmerna är gratis att hyra, men de nyare och mer intressanta filmerna kostar mellan 9 och 37 kronor. Som många andra håller Voddlers utvecklare på att finslipa appar för såväl Android som Iphone, och först ut av dessa två verkar bli Android till sommaren.

+
Lätt att använda
-
Klent utbud

Lanseringsår: 2009
Utbud: 1 100 filmer varav några få i hd-upplösning
Pris: 9-37 kronor
Plattform: Pc och Intel-macar
Headweb

Precis som flera av de andra on demand-tjänsterna är utbudet av högupplösta filmer på Headweb skralt, men man jobbar hårt för att utöka det. Vanliga standardupplösta filmer finns det cirka 2 500 av, med priser från 9 till 39 kronor. Det finns också ett par hundra filmer som är gratis att hyra, men då handlar det inte om några storfilmer precis. För mellan 59 och 99 kronor får du också ladda ned filmen och bränna den på skiva.
Headweb är webbaserad och går dessutom att köra på en Playstation 3 utan krångel. Utvecklarna arbetar dessutom med appar för Iphone och Android. Dessutom kan vem som helst utveckla egna tjänster för Headweb, tack vare den öppna API:n.

+
Funkar i ps3:an
-
Klent med hd-filmer

Lanseringsår: 2007
Utbud: Ca 2 500 filmer varav ett fåtal högupplösta
Pris: 9-39 kronor
Plattform: WebbZune Marketplace
Microsofts egen vod-tjänst går under namnet Zune Marketplace. För att kunna använda tjänsten behöver du en Xbox360, då är det enkelt att beställa filmer direkt från Xboxens menyer. Tjänsten lanserades hösten 2009 och erbjuder ett växande antal titlar – såväl högupplösta som i standardupplösning för den som inte har det fetaste bredbandet. Det är bra att utbudet växer, för i skrivande stund finns bara några hundratal filmer att välja bland. Många av dessa är dock högupplösta. Det går att antingen ladda ner filmen till hårddisken eller strömma över nätet, och hyrtiden är 24 timmar. Priset för en film varierar mellan ungefär 35 och 70 kronor, men för att kunna hyra måste du först ha köpt poäng av Microsoft.

+
Lätt att använda
-
Bara för Xbox360

Lanseringsår: 2009
Utbud: Cirka 400 filmer, varav nästan hälften i hd
Pris: 35-73 kronor
Plattform: Xbox360


CDON
CDON har sålt musik och film på nätet i många år, men då framför allt i form av cd- eller dvd-skivor. Sedan hösten 2006 går det också att hyra film som strömmas över nätet, och man kan även ladda ner hela filmen till hårddisken. Det senare är särskilt praktiskt för den som inte har raketsnabbt bredband hemma. Utbudet är bra när det gäller vanlig standardupplöst film, men i skrivande stund finns det bara nio högupplösta filmer att välja på. CDON erbjuder också vissa livesändningar on demand, som till exempel Champions League och ishockey-vm.

+
Livesport
-
Inte så mycket hd-material

Lanseringsår: 2006
Utbud: 3000 filmer (9st i hd), vissa sportsändningar
Pris: Nya filmer 39 kronor, äldre filmer 29 kronor, kampanjfilmer 9 kronor
Plattform: Webb