Även om utvecklingen hela tiden går mot mindre och smidigare videokameror, så är de flesta fortfarande lite för stora för att slinka ner i en jackficka. I vårt test har vi fokuserat uteslutande på superkompakta videokameror som har en funktion för snabb uppladdning till Youtube, det finns faktiskt ett antal sådan att välja bland. I kravspecifikationen ingick även hd-upplösning, vilket innebär att samtliga testade kameror kan filma i 720p eller 1080i.

Nu är ju allt inte frid och fröjd bara för att kameran är liten och smidig. Litenheten medför också ett par nackdelar, som exempelvis att bildskärmen inte alltid är särskilt användarvänlig. En- eller tvåtumsskärmar är inte optimala arbetsverktyg för den som vill komponera vackra bilder eller granska en filmad sekvens. Även knappar och reglage kan tänkas bli lidande av allt för små kameror.

Följa med överallt
Det stora problemet med dessa billiga minikameror är dock videokvaliteten. Små, billiga objektiv kan egentligen inte hantera hd-upplösning, vilket gäller även den billiga elektroniken i kamerorna. Högupplöst är inte på något sätt synonymt med högkvalitativt, vilket kan vara bra att hålla i minnet.
Men framför allt är storleken en tillgång. Kameran kan följa med överallt och dokumentera händelser som annars aldrig skulle bli dokumenterade, och då kan det vara värt att kompromissa lite med bildkvaliteten.GC-FM1A

Tillverkare: Jvc
Webbadress: www.jvc.se
Pris: 1 995 kronor

Efter Aipteks pennkamera är Jvc:s bidrag minst i testet. Testexemplaret går i klarblått med någon slags imiterad metallist längs sidorna, men trots det ger den ett lite plastigt intryck. Bildskärmen är ljusstark, och trots att den bara mäter två tum fungerar den bra vid filmandet. Under skärmen sitter fem knappar och en fyrvägsknapp som styr kamerans alla funktioner, inklusive zoomen.

Bildmässigt hör kameran till de bättre i vårt test. Färgerna är mättade och klara, och kontrasten räcker i de flesta situationer. Vi märker av en del komprimeringsartefakter, men det är inte särskilt störande. Programmet för Youtubeuppladdning verkar enkelt nog att använda, men under testperioden led det av en bugg som gjorde det omöjligt att använda. Jvc lovade att detta ska vara åtgärdat innan detta test gick i tryck.

OMDÖME
Jvc-kameran ger väl inte det mest robusta intrycket, men den är lätt att använda och ger riktigt trevliga filmer. Den är också näst minst av alla testade kameror och lär få följa med på promenaden utan övertalning.

BETYG
Storlek/form 8
Bildkvalitet 7
Funktioner 6
Användarvänlighet 8
Prisvärde 6


Totalt: 7

Pencam Trio HD
Tillverkare: Aiptek
Webbadress: www.aiptek.com
Pris: 1 199 kronor

Ronden om minsta och smidigaste kamera går utan tvekan till Aipteks pennkamera. Pistolgreppet gör att den också är skönare än de andra att filma med, och det blir helt enkelt mer stabila bilder som resultat. Å andra sidan är den minimala skärmen ingen fördel, särskilt som det inte ens är någon särskilt bra skärm.
Aipteks kamera har ett inbyggt minne på fyra gigabyte, och filmar i 720p med 30 bilder per sekund. Bildkvaliteten är inte av toppsnitt, filmerna är ganska hårt komprimerade och lider av dålig kontrast. Färgerna är mättade, men dessvärre inte helt naturtrogna. I det inbyggda minnet ligger programmet Arcsoft MediaImpression med vilket det är busenkelt att ladda upp filmerna till Youtube. Sammanfattningsvis är detta en smidig och lättanvänd kamera med en del brister i bildkvaliteten. Men för dryga tusenlappen går det inte att kräva så mycket mer.

OMDÖME
Aipteks pennkamera ger kanske inte den bästa bildkvaliteten i testet, men kameran är å andra sidan nätt och behändig och ligger väldigt skönt i handen när vi filmar. Att den dessutom är billig och lättanvänd gör inte saken sämre.

BETYG
Storlek/form 9
Bildkvalitet 5
Funktioner 7
Användarvänlighet 9
Prisvärde 8


Totalt: 7

Bloggie PM5
Tillverkare: Sony
Webbadress: www.sony.se
Pris: 2 000 kronor

Sonys lilla vita bloggie är plastig men känns ändå välbyggd. Kameran startas genom att dess överdel vrids för att blotta linsen, och upplösningen är 1080p med 30 bilder per sekund. Kameran ligger bra i handen och har en stor, bra skärm, men bara hälften av skärmen används till bildvisning medan resten visar de aktuella inställningarna.
Det medföljande programmet har en uppladdningsfunktion, men här har Sony tagit en del genvägar. Det enda funktionen gör är att kopiera filnamnet till minnet och öppna Youtubes webbsida. Du måste själv logga in och ladda upp filen.
Med ett pris på 2 000 kronor är bloggien relativt dyr, dessutom stör vi oss på att det är komponentsignal som gäller om du vill blåsa upp hd-bild på tv:n. Bildkvaliteten är dock fin bortsett från en viss flammighet, och att de glåmiga färgerna inte är helt naturtrogna.

OMDÖME
Sony gör som vanligt saker lite annorlunda. Det är komponentanslutning till tv:n som gäller i stället för hdmi, dessutom gör uppladdningsprogrammet bara halva jobbet.

BETYG

Storlek/form 8
Bildkvalitet 6
Funktioner 5
Användarvänlighet 6
Prisvärde 5


Totalt: 6

Play Sport
Tillverkare: Kodak
Webbadress: www.kodak.se
Pris: 1 995 kronor

Play Sport är inte den minsta kameran i testet, men definitivt den mest välbyggda. Och konstigt vore väl annars, Play Sport är nämligen vattentät ner till tre meters djup. Bildskärmen mäter två tum och är skarp och ljusstark, och under den finns snabbknappar till de vanligaste funktionerna, samt en fyrvägskontroll.
Kameran spelar in i 1080p, och bildkvaliteten håller en i sammanhanget hög kvalitet. Det är bra tryck i färgerna, och stundtals känner vi nästan att de är lite väl uppskruvade. Såväl kontrast som skärpa är klart godkända, och komprimeringen är inte störande om än märkbar. Uppladdningsprogrammet är detsamma som följer med Aipteks kamera vilket innebär att det är smidigt och lättanvänt. Play Sport är helt klart en prisvärd videokamera, som dessutom kan filma under vatten.

OMDÖME
PlaySport skiljer ut sig från mängden genom att vara vattentät och kunna filma även under vattenytan. Kameran är överlag robust och ger en bildkvalitet som står sig väl i konkurrensen.

BETYG
Storlek/form 8
Bildkvalitet 7
Funktioner 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 7


Totalt: 8

Zi8
Tillverkare: Kodak
Webbadress: www.kodak.se
Pris: 1 495 kronor

Störst i testet är Kodak Zi8. Det är inte enbart negativt, för det innebär också att den har den största bildskärmen – en skärm som dessutom är ljusstark med bra färger. Storleken gör också att kameran är bekväm att filma med, och knapparna sitter på rätt ställe för att kunna hanteras utan att behöva titta.

Upplösningen är 1080p, och sett till konkurrensen är bildkvaliteten riktigt fin. Färgerna är mättade och naturliga och filerna verkar inte vara så hårt komprimerade. Bilden har bra kontrast men blir lite orolig när vi panorerar över omgivningen. Vi gillar det korta fokusavståndet som ger möjlighet till riktiga närbilder, och när vi är färdiga är det enkelt att ladda upp filmerna till exempelvis Youtube. Sammantaget ger detta en kamera som är väl värd sitt pris.

OMDÖME
Kodak Zi8 är inte den snyggaste kameran i testet, däremot är den störst av alla. Visserligen tar den mer plats i fickan, men i gengäld är den skön att filma med och har en stor skärm. Bildkvaliteten är riktigt bra.

BETYG
Storlek/form 6
Bildkvalitet 7
Funktioner 6
Användarvänlighet 8
Prisvärde 7


Totalt: 7

Vado HD
Tillverkare: Creative
Webbadress: www.creative.com
Pris: 1 800 kronor

Creative var en av pionjärerna inom genren fickvideokameror, och har haft tid på sig att finslipa konceptet. Trots det är de omsprungna på åtminstone ett område: Vado HD spelar bara in i 720p. Filmerna sparas på det åtta gigabyte stora internminnet, men bildkvaliteten är inte den bästa. Kontrasten är helt okej, men bilden är orolig och lider av matta färger. Men värst av allt är den stenhårda komprimeringen som förstör det mesta av bilden.
Vado HD ger en påtagligt plastig känsla men verkar ändå välbyggd. Tvåtumsskärmen ackompanjeras av ett par touchknappar för navigering och zoomning, vilken för övrigt flyter bra även under filmning. En rolig funktion är rörelsedetektorn som aktiverar inspelning när något rör sig framför linsen. Detta till trots känns inte Vado HD riktigt prisvärd, därtill är bildkvaliteten för dålig.

OMDÖME
Vado HD känns välbyggd och är lättskött med sin fina tvåtumsskärm och sina touchknappar. Maximal upplösning är 720p, men bildkvaliteten lämnar en hel del att önska.

BETYG
Storlek/form 6
Bildkvalitet 5
Funktioner 7
Användarvänlighet 7
Prisvärde 5


Totalt: 6

Xacti VPC-CG100
Tillverkare: Sanyo
Webbadress: www.sanyonordic.com
Pris: 2 495 kronor

Sanyos kamera skiljer sig från konkurrenterna på ett avgörande sätt. Den är visserligen liten och kompakt, men för att kunna dra nytta av maxupplösningen 1080i har man monterat in ett betydligt större objektiv än vad övriga kan skylta med. Det medför att kameran är tjockare än de andra, särskilt i ena änden.
På pluskontot finns å andra sidan en optisk 5x zoom, men framför allt testets överlägset bästa bildkvalitet. Detaljrikedomen är god, och några särskilda komprimeringsstörningar ser vi inte till. Färgerna är naturliga och kontrasten helt okej, åtminstone tills mörkret faller på.
Fler pluspoäng blir det för den 2,7 tum stora utvikbara skärmen, högupplösta fotografier och en riktig blixt. Kort sagt känns det här som en riktigt bra videokamera i ett litet format.

OMDÖME
Xacti är lite tjockare än de andra kamerorna, vilket beror på det stora objektivet. Den har också större bildskärm, fler funktioner och bättre bildkvalitet än konkurrenterna, det är med andra svårt att inte tycka om Xacti.

BETYG
Storlek/form 7
Bildkvalitet 8
Funktioner 8
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8


Totalt: 8

Fakta

I konkurrens med Kodak Playsport valde vi att ge Sanyos Xacti-kamera titeln Bästa produkt. Den är visserligen lite biffig i ena ändan, men det stora objektivet betalar sig i form av en riktig zoomfunktion och en bildkvalitet som slår alla de andra på fingrarna. Lägg därtill fler och smartare funktioner, och en stor, vass bildskärm, så känns Xacti som en naturlig testvinnare.

Bästa köp
Här var det inte lätt att utse en nr 1. Vi lutade åt Kodak Playsport igen, men till slut föll valet på Aiptek Pencam Trio HD. Huvudanledningen är inte bildkvaliteten, som ändå är okej, utan att kameran är så extremt liten och smidig att ta med. Vi vill också slå ett extra slag för det sköna pistolgreppet som gör kameran väldigt lätt att arbeta med och bidrar till stabilare filmsekvenser.