Vi svenskar har knappt hört talas om Blackberry eftersom märket knappt har sålts här hemma. I andra delar av världen, främst USA, har Blackberry länge varit synonymt med mobilt mailande, på samma sätt som Ipod varit synonymt med portabla musikspelare.

Fortfarande är Blackberry och moderföretaget RIM gigantiska när det gäller businesstelefoner, och det är just företagskunder som Tre försöker kränga Bold till.

Glöm Sverige
Bolds bygge är väldigt business rakt igenom. Lite småknubbig, men ändå rätt smidig, fejkat läder på batteriluckan och en blandning av svart och silver på övriga delar av luren. Inte direkt fult, men väldigt strikt och allt annat än lekfullt.

För oss svenskar är luren en än mindre angenäm bekantskap. Under juni kommer en uppgradering som ger användaren svenskt språk i alla menyer, men på grund av det amerikanska tangentbordet är det nästintill hopplöst att använda sig av svenska tecken. Om du till exempel vill skriva ”ö” så förväntas du trycka in ”o” och sedan scrolla med den rejält styltiga optiska musen för att få fram rätt bokstav, istället för att använda dubbelklick eller funktionstangenter. Oftast blir det ett rejält scrollande innan man hittar rätt, med följden att man efter ett tag återgår till att skriva text med enbart a och o istället för våra svenska tecken.

Sverigedissen fortsätter när vi försöker komma åt programbutiken App World. Vissa program, som Facebook- och Twitterappar, går att tanka ner separat, men programbutiken finns inte tillgänglig alls för svenska kunder förrän tidigast fjärde kvartalet i år.

Dammigt system
Utan programbutiken är du alltså låst till det som telefonen levereras med från start. Å andra sidan är det mail som är huvudnumret här och detta finns ju redan inbyggt från start. Nackdelen är bara att trådade meddelanden inte stöds alls vilket ger en rejäl röra i inkorgen.

Samtidigt handlar det inte om något samspel mellan telefon och mailserver som hos exempelvis Androidlurar eller Iphone, utan telefonen utannonserar olästa mail trots att vi läst dem på datorn flera timmar tidigare. Oläst-notifieringen försvinner visserligen när vi öppnar mailprogrammet, men det känns likväl störande.
På samma sätt känns resten av systemet rätt föråldrat. Mycket påminner om Nokias affärsvariant av Symbian, som sitter i deras E-serie, fast av betydligt äldre modell.

Bold fungerar visserligen bra och tangentbordet är bra, om än inte fantastiskt, att skriva på. Men i och med att varje smartphone av rang fixar mail riktigt bra numera och dessutom känns både fräschare och modernare så känns Blackberrys system mest föråldrat.


+
Någorlunda smidigt format och tangentbord
Någorlunda bra mail och kalender

-
Kass webbläsare
Bökigt med svenska tecken
Programbutiken låst för svenskar

=
Blackberry var långt framme en gång i tiden, men numera finns det roligare alternativ på alla fronter.

BETYG
Form/design: 6
Ergonomi: 7
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 4
Funktioner: 5
Användarvänlighet: 4
Prisvärde: 5


Totalt: 5