Tv-apparater på 46 till 50 tum med ett riktpris på 15 000 kronor får anses som standard år 2010. Den här storleksklassen är nog den som oftast hamnar i våra vardagsrum, och det något höga riktpriset gör att skärmarna går att hitta till ett klart billigare pris om man bara håller utkik. Samtidigt rör det sig inte om tillverkarnas absoluta toppmodeller, utan snarare mellanklassen och modeller som funnits ute ett slag.
Det måste påpekas att man absolut inte gör bort sig genom att välja någon av de här modellerna. Bildkvaliteten, som fortfarande är det viktigaste hos en tv, är faktiskt riktigt bra hos samtliga apparater. Särskilt om vi jämför med hur det såg ut för bara några år sedan. Numera ligger alla på en ganska jämn nivå med bara några modeller som sticker ut - och då framförallt åt det positiva hållet.
En helt ny marknad
Vid det här laget är bra bildkvalitet något vi förväntar oss som standard, det är nog snarare extrafunktionerna som lockar lite extra. Samtliga testade apparater har inbyggd mediaspelare av varierande kvalitet, de flesta med nätverkskoppling mot en dlna-server och ett par även med Internetuppkoppling. Det är här som skärmarna på allvar skiljer sig från varandra och kan erbjuda ett riktigt roligt mervärde. Samtidigt är alla extrafunktioner fortfarande något i sin linda, vilket gör att du ofta får betydligt mer av den varan om du går upp bara en gnutta i pris.
Bästa produkt
Sony KDL-46EX500
Samsungs LCD-skärm presterar visserligen en betydligt jämnare bildkvalitet, och av en hårsmån bättre klass. Men de båda apparaterna kostar ungefär lika mycket och riktar in sig på ungefär samma sak, nämligen nätverk och Internetuppkoppling. Och där vinner Sonyn en lätt match med sitt förhållandevis enkla gränssnitt och en rejäl bunt onlinekanaler inlagda redan från start.
Bästa köp
LG 50PK550N
Billigast behöver definitivt inte vara sämst, vilket LG visar med sin plasma. Medan du visserligen missar skojiga funktioner som annars skulle ha följt med ett nätverksuttag, så får du en riktigt mångsidig mediaspelare via usb, en bra bild och en snygg tv för två tredjedelar av vårt utsatta maxpris i testet. Det förtjänar definitivt en utmärkelse.
Sony Bravia KDL-46EX500 - Internetkungen
Tillverkare: Sony, www.sony.se
Beskrivning: 46-tums lcd-tv med mediaspelare och internetuppkoppling
Pris: 14 000 kr
Sony har inte direkt utmärkt sig som världens bästa tv-tillverkare under de senaste åren. Bra kvalitet förvisso, men aldrig den där yttersta toppklassen. EX500 ändrar på den bilden till stor del, även om vi har väldigt svårt för den tjocka, åttiotalsdoftande designen och den väldigt plastiga fjärren.
Sonyn har den överlag bästa svärtan bland lcd-apparaterna i testet och presterar okej i våra andra tester. I lite mer kritiska partier har den vissa problem med färgseparationen, men som helhet får vi en såväl kontrastrik som muntert färgglad bild utan att det går till överdrift.
Huvudspåret här är dock Internetfunktionerna, som du kommer åt via ett gränssnitt som vi känner igen från Playstation-familjen. Det är faktiskt en riktigt trevlig mängd Internetkällor som skärmen hämtar video ifrån, även om det på grund av gränssnittets uppbyggnad kring listor blir lite styltigt att bläddra sig igenom alla. Särskilt när du ska titta på något från usb som placerats längst ner i videolistan. Mediaspelaren presterar ungefär lika bra som en Playstation 3, vilket innebär att du kan glömma skojigare alternativ via mkv. Däremot går navigering bland Internetkällor hyfsat snabbt, och vi upplever inga problem med att spela upp det tillgängliga materialet.
Det är främst funktionerna, men också den fina bilden, som gör att Sony känns som en värdig vinnare av testets bästa produkt, även om Samsungs lcd-modell presterar överlag bättre när det kommer till bildkvaliteten.
Betyg
Bildkvalitet: 8
Funktioner/anslutningar: 9
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 8
Totalt: 8
Philips 46PFL5605H - Stel tv men kul fjärr
Tillverkare: Philips, www.philips.se
Beskrivning: 46-tums led-tv med mediaspelare
Pris: 14 490 kr
Testets enda led-tv kunde lika gärna ha passerat som vilken lcd-tv som helst. Det var faktiskt så illa att vi funderade på om det fanns någon snarlikt döpt modell i Philips sortiment som var just den lysdiodbelysta varianten istället för den här. Det handlar inte om någon dålig tv egentligen, men en ytterst försiktig sådan och inte alls något färgsprakande vidunder som vi vant oss vid med led-tekniken. Färgerna är ganska återhållsamma och varken färgtoner eller färgseparation känns helt hundra. Bortsett från det handlar det om en helt okej bildupplevelse, som dock ligger i underkant bland testdeltagarna.
Philips tar definitivt hem priset för enklaste tv. Både på grund av dess bristande kunskaper som mediaspelare och (mer positivt) för dess fjärrkontroll och enkla installation. Fjärren är en ganska liten, äggformad historia med minimalt antal knappar för att göra hanteringen så enkelt som möjlig. När du slår på skärmen första gången möts du av en grundlig men väldigt enkel installationsguide, som bland annat sköter bildinställningarna åt dig genom en serie bilder där man får välja den man tycker ser bäst ut.
Mediaspelaren är inte utrustad med nätverkskoppling alls, utan det får man sköta via usb. Där sväljer den de flesta videoformat vi skickar på den, samtidigt som den har lite svårare att spela upp tillhörande ljudspår.
En lite väl tillbakadragen och grovhuggen färgsättning och en ganska tam mediaspelarfunktion är det som håller Philips från tätklungan i fältet. Men för den som är ute efter enklast möjliga handhavande är detta helt rätt apparat.
Betyg
Bildkvalitet: 6
Funktioner/anslutningar: 6
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 6
Totalt: 6
LG 50PK550N - Tunnis med blåtand
Tillverkare: LG, nordic.lge.com
Beskrivning: 50-tums plasma-tv med mediaspelare
Pris: 10 490 kr
Billigaste skärmen i testet är långt ifrån den funktionsfattigaste. Här bjuds vi på såväl ett riktigt bra förinställt thx-läge som isf-kalibrering för den som vill proffstrimma sin maskin. En annan kul funktion är en blåtandskoppling som kan användas för trådlösa hörlurar om du vill undvika att störa omgivningen men ändå slippa sladdar.
Skärmen i sig är inte heller fy skam, med både en ganska tunn ram och en på det stora hela väldigt platt och stilren design.
Mediaspelaren fixar det mesta vi skickar på den, även om mkv-filer med ogg-ljud faller bort. Trist nog rör det sig bara om mediaspelare via usb eftersom en nätverkskoppling helt och hållet saknas, men å andra sidan är detta förklarligt med tanke på det låga priset.
När det kommer till bilden besväras vi av riktigt kladdiga detaljer från digital-tv och en färgseparation som har vissa problem. Men plasmans stora trumfkort med snabba paneler och rejäl svärta återspeglas tydligt här.
Den stora nackdelen är strömförbrukningen som ligger väldigt högt i jämförelse med andra apparater i testet. Man kan visserligen slå på ett energisparläge men det resulterar i en riktigt usel bildkvalitet.
Om däremot prislappen är en viktig faktor och du känner att Internettjänster lika gärna kan hämtas från en htpc, så är det här ett riktigt bra alternativ som utan tvekan gör sig förtjänt av utmärkelsen bästa köp.
Betyg
Bildkvalitet: 6
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 9
Totalt: 8
Samsung PS50C675 - Strömsnål plasma
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Beskrivning: 50-tums plasma med mediaspelare
Pris: 14 000 kr
Testets båda Samsungskärmar är förhållandevis lika varandra. Plasman bjuder i sedvanlig ordning på en lite större bild och något lägre prislapp, men å andra sidan används inte nätverksuppkopplingen i den utsträckning den borde.
En kul detalj är att det finns två antennpluggar på baksidan av skärmen; en vanlig för kabel eller antenn samt en lite ovanligare plugg för satellitmottagning.
Det saknas som sagt Internetuppkoppling hos skärmen, och den inbyggda nätverkskontakten ger dig enbart tillgång till dlna - som dock tillhör de bättre i testet. Tunga filer kan gå lite trögt och mkv-stödet är inte helt utbyggt, men på det stora hela fungerar det förhållandevis snabbt och problemfritt.
När det gäller bilden bjuds vi på en överlag bra bild med ganska lugna färger. Tyvärr upplever vi ett visst brus, och vid en närmare titt går det inte allt för bra med färgseparation eller svepningar.
Det ska dock sägas att skärmen är den mest strömsnåla plasman i testet, med riktigt hyfsade 146 watt i medel. Däremot känns skärmen en aning dyr, särskilt i jämförelse med de två övriga plasma-apparaterna i testet som antingen presterar bättre bildmässigt eller har en betydligt mer utbyggd Internetkoppling.
Betyg
Bildkvalitet: 6
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 6
Totalt: 7
Samsung LE46C675 - Stabil, stabilare, Samsung
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Beskrivning: 46-tums lcd-tv med nätverksuppkoppling och mediaspelare
Pris: 14 500 kr
Även lcd-utgåvan i Samsungs bidrag till vårt test har begåvats med både koppling till vanlig antenn, kabel och satellit. Det ger betydligt större valfrihet för dig som vill försöka bli av med en extern box, däremot handlar det inte direkt om den snabbaste kanalväxlingen vi sett. Lustigt nog drar skärmen mer ström än sin plasma-kusin, trots en mindre bildyta.
Vi upplever bildkvaliteten som bra även här, även om vi inte blir imponerade direkt. Det blir vi däremot vid de lite hårdare detaljtesterna där skärmen visar upp testets bästa resultat för både panoreringar och färgseparation. Ett stabilt och högt resultat på det tekniska alltså, även om vi inte känner att bildkvaliteten på det stora hela ger det tryck vi hade önskat oss.
När det kommer till mediaspelaren är det samma historia som i plasma-varianten, det vill säga förhållandevis snabb och kapabel att visa upp en väl godkänd mängd av våra testfiler. När det kommer till Internetuppkopplingen utöver dlna känns det som att Samsung försöker att dölja den för oss, och vi bjuds definitivt inte på samma mängd onlineinnehåll som hos Sonyn.
Med ett lite lägre riktpris och en vassare onlinefunktion hade Samsung tagit hem priset för bästa produkt, men nu slutar det istället med en andraplats på den fronten.
Betyg
Bildkvalitet: 8
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 7
Totalt: 7
Panasonic Viera TX-P46G20E - Snyggaste internetkopplingen
Tillverkare: Panasonic
Beskrivning: 46-tums plasma med mediaspelare och nätverk
Pris: 13 990 kr
Sett till bildfunktioner påminner Panasonicen ganska mycket om LG:s motsvarighet i testet, med både rejäl och fin svärta, thx-läge och isf-kalibreringsmöjligheter. Den återger färger väl med god separering, och skärpan är knivskarp. Men innan finjustering känns bilden en aning mörk och lite kall.
När det kommer till nätfunktionerna bjuds vi på en mediaspelare som tråkigt nog bara fixar en av våra testfiler. Däremot är det den enda skärmen i testet som erbjuder inspelning på usb-sticka - en smidig extrafiness som blir allt vanligare i lite dyrare modeller. Internetläget är utan tvekan det snyggaste i testet, och ett stöd för Skype utlovas inom kort vilket är riktigt intressant. Allt material presenteras snyggt i olika lager med den aktuella tv-bilden i mitten. Mängden onlinekanaler är inte lika generös som hos Sonys maskin, men här får vi betydligt bättre översikt av det som finns.
Det känns som att Panasonic är något riktigt trevligt på spåret överlag här, men de når inte hela vägen fram. Dessutom är priset lite i överkant med tanke på att det trots allt är en 46-tummare vi talar om. Strömförbrukningen på 239 Watt i snitt under filmtittande är högt men inte alarmerande.
Betyg
Bildkvalitet: 7
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 6
Totalt: 7
Är plasma dött?
Den ständiga frågan om plasmans vara eller icke vara tog en ganska lustig vändning vid vårt test. Efter att ha setts som utdöende i flera år visade det sig att hälften av de apparater som vi fick in var av just plasma-arten. Vi kan kanske inte kalla tekniken för speciellt blomstrande numera, men plasma har kommit att bli något av ett budgetalternativ. Åtminstone om vi ser till hur många tum du får för pengarna, eftersom en femtiotums plasma ofta ligger på samma pris eller till och med lägre än en 46-tums lcd-modell.
När kommer oled?
Efter att ha klumpats ihop med numera döda ”framtida skärmtekniker” är det trots allt oled som står kvar. Däremot kanske du inte ska hålla i plånboken i väntan på några sådana modeller av större format. Just nu satsar tillverkarna hårt på led-tv och kanske ännu mer på 3D, medan oled endast nämns som hastigast under de större mässorna. Det pratas dock om serietillverkning av åtminstone 40 tum stora oled-skärmar inom en inte allt för avlägsen framtid. Men de serierna blir troligen väldigt få och väldigt dyra.
Så testade vi
Vi testade apparaterna både med högupplöst källmaterial och med lågupplöst bild från de inbyggda tv-mottagarna och från dvd-film. När det gäller delbetyget bildkvalitet har hd-prestanda vägt tyngst i vår bedömning. Mediaspelarna testades med ett usb-minne fyllt med filer kodade i diverse olika format och i olika containers. Som referens-tv har vi använt oss av Samsungs 46B7050-modell.