31-åriga Micael Roch bor i Nybro med sin fru Laura, sina katter Torsten, Gabbi, Snor och Bimbo samt sin hund... oj nej... sin robothund Rovio. Rovio är en fjärrstyrd robot på tre hjul med en kamera på huvudet. Du programmerar själv vilken rutt den ska åka i ditt hem och när den börjar bli trött (få slut på batteri) åker den på eget bevåg tillbaka till sin laddningsstation. Rovio är uppkopplad och styrs via Internet vilket innebär att du själv kan se allt den ser och höra allt den hör längs resan, vill du säga något till personen som är kvar hemma kan du göra det med eftersom den har inbyggda högtalare.

- Så fort Rovio kom hem var den till en början varit en leksak, dels för att skoja med katterna och dels för att köra runt och kolla vad som händer i hemmet. Men den har också en funktion i att du kan köra fram den till spisen, höja halsen och se om vredet är av eller på. Det finns en säkerhetsanvändning i den, säger Micael.

Tillsammans med övervakningssystemet Telia Hemkoll övervakas hemmet dygnet runt. Och tur är väl det.

- Jag är väldigt säkerhetsfixerad. När vi flyttade hit till Nybro så lade vi märke till att vår ytterdörr i lägenheten stod på glänt ett par gånger på natten. Med tanke på att vi då hade två katter så är det inte så smart att någon öppnar dörren. Vi låser alltid om oss på natten, det är standard, ändå stod den på glänt. Vi började med att köpa säkerhetskedjor och var jättenogranna med att kolla dörren och ett par dagar senare stod dörren på glänt igen med säkerhetskedjan på.

- Jag ringde mitt bostadsbolag och bad att få låset bytt, de sade att vi skulle få bekosta bytet själva. På jobbet ingick jag i en pilotstudie för Telia Hemkoll och efter det köpte jag den direkt. Först började jag med en kamera men sedan köpte jag alla fyra. Vi satte upp lappar att hemmet är övervakat på ytterdörren och balkongdörren och sedan dess har det upphört. Med tanke på att vi har lite prylar, man vill ju inte bli av med sakerna, berättar Micael.

Även om tjuven skulle stjäla med sig kamerorna finns inspelningarna lagrade på online så att familjen kan komma åt dem via nätet, de kan även få ett sms skickat till sig om kamerorna upptäcker någon obehörig i hemmet.

Film och musik överallt

Om vi bortser från övervakningsbiten en stund och tar en titt på resten av prylarna i hemmet kan vi konstatera att ledordet är smidigt, det ska vara enkelt att använda prylarna. Micael strävar till exempel efter att kunna styra allt i hemmet med en enda fjärrkontroll.

-Jag har byggt en central server och tryckt in en massa diskar i den. Där ligger filmer, bilder och musik som jag vill kunna dela ut till hemmets prylar. Jag kan dels komma åt servern via en htpc (dator avsedd för media), sedan har jag en liten htc shift, det är en mobil och dator i ett. Poängen med hela mitt upplägg är att kunna styra allting från en och samma enhet och få tillgång till både film musik, bilder, tv, internet och e-post. Antingen från en och samma enhet eller var man än befinner sig, oavsett om man är i sovrummet, vardagsrummet eller badrummet.

Familjen har alltså ett digitalt mediabibliotek som alla kan komma åt i alla rum utan att vara rädda för att filmerna och musiken ska försvinna eller gå sönder. Mediabiblioteket har Micael byggt upp genom att digitalisera filmerna via ett program som heter Dvdfab och därefter gett dem information genom programmet Movie Collectors. Dvdfab tar filmen på skivan och för in den som en fil i datorn, sedan hämtar Movie Collectors all information som behövs, exempelvis omslaget och text om vilka skådespelare som medverkar, och lagrar detta i filen. Vissa delar av denna informationen ändrar sedan Micael till svenska eftersom programmen hämtar information skriver på engelska.

- Går man och lägger sig och sätter på en film så låter man den rulla, den blir något att slockna till. Och ibland blir det en film till efter den. Förr behövde vi hoppa ur sängen igen och kika på vad vi har för filmer. Därför bestämde jag mig för att jag skulle strukturera upp det på ett bättre sätt, och då blev det så här.

Ute i vardagsrummet kör familjen allt via sin htpc eller via sitt Xbox 360 eftersom konsolen har stöd för Windows Media Center och på så sätt kan hämta film, musik och bilder via hemmanätverket. Micael berättar att han gärna köper Microsoftprogram när han kan.

- Jag har blivit en Microsoftfanboy jämfört med många vänner som använder Mac och Linux. Jag tänker, varför lära sig något nytt när det finns ett jätteenkelt system som du redan kan. Kicka igång ditt xbox 360 och din pc så kan du titta på tv, dvd, lyssna på musik och spela in program, allt via nästan bara ett knapptryck.

Men han älskar även sin HTC Shift, den lilla handdatorn vi berättade om tidigare. Den använder han till det mesta. Fördelen som han ser det är att den jobbar med två operativsystem, dels Windows Vista och dels det mobila operativsystemet Windows Mobile. Med ett knapptryck så är den i Vistaläge och med ett annat så är den i Windows Mobileläge.

- Tyvärr kan jag inte ringa om jag inte låser upp den via tredjepartsprogramvara men det har jag inte gjort. Jag köpte den främst för navigeringen, skärmen är på sju tum och jag tycker den är behaglig att ha i bilen när jag är ute och kör. Men sedan har jag även köpt den för att ha den när jag ligger i badkaret, eller var jag nu befinner mig, så kan jag se på film. Den följer alltid med mig, oavsett var jag går.

Pryligt värre
Större delen av hemmet präglas som ni ser av teknikintresset. Förutom servern har de även en NAS där andra filer lagras utöver media, till exempel viktiga dokument och annat. Dessutom hittar vi en digital fotoram, en navigator och lego Technic för flera tusen kronor. Det senare är Micaels stora hobby.

Och familjen är riktigt nöjd med det här upplägget.

- Vi kommer nog inte lämna det koncept vi har i dag, det är jag för lat för. Dock så vill jag gärna ha möjligheten att exempelvis kunna ta med mig min shift till min kompis, det går tekniskt sett men man måste ha vpn-tunnlar och annat jobbigt. Jag vill kunna få upp samma information som jag har hemma även hos andra. Tyvärr så är det fortfarande för komplicerat för att jag ska orka det just nu. Det skulle säkert kosta 300 000 kronor att lägga ut det jobbet på någon annan och hade jag haft de pengarna hade jag köpt en Audi A8 istället.