Covid-19-pandemin har lett till ett extremt uppsving för distansjobb. När vi inte kan träffa kollegerna fysiskt blir det en hel del videomöten, och det har ökat efterfrågan på webbkameror. De finns inbyggda i nästan alla moderna laptops och allt i ett-datorer, men för dig som arbetar vid en stationär burk är tillgången inte alls självklar.

Läs också: 10 appar för smidiga videosamtal – så bra funkar de

En lösning som ligger nära till hands är förstås att ansluta till videomötena med en smartphone, men det är inte alltid ett vettigt alternativ beroende på hur du arbetar. Däremot går det alldeles utmärkt att använda din mobil som extern webbkamera som du sedan ansluter till datorn. Att komma igång tar max 5 minuter, och allt du vanligen behöver är en app och ett program du laddar ned till datorn.

I den här guiden exemplifierar vi med kombinationen Android till Windows-pc och den kostnadsfria appen Droidcam. Den har funnits i närmare tio år och har mer än 5 miljoner nedladdningar i Google Play-butiken. För dig som använder Appleprylar rekommenderas i stället lösningen Epoc Cam, där själva installationen fungerar i stort sett likadant som vårt exempel nedan. Epoc Cam fungerar även till pc och Android-mobiler.

Kom igång med Droidcam

1. Ladda ned Droidcam i Google Play-butiken (länk).
2. Ladda ned och installera Droidcam-klienten på din Windowsdator (länk).
3. Fatta din Androidmobil, se till att den är ansluten till samma wifi-nätverk som datorn och öppna Droidcam-appen. Här finns egentligen bara en sak: en anslutningskod.

Droidcam

4. Öppna Droidcam-klienten på din dator och skriv in den ip-adress och port som syns i mobilen.
5. Voilà - du har nu upprättat en webbkamera-anslutning mellan mobilen och din dator. Eventuellt kan du behöva starta om datorn för att det ska fungera ordentligt. Vi behövde inte göra det.

Droidcam

6. Testa att det fungerar i ditt favoritprogram. Vi provar med Discord, och går in i inställningarna för röst och video. Välj rätt källa (Droidcam Source X) och se att det fungerar.

Helt okej nödlösning

Droidcam och liknande mobilappar används bäst som en nödlösning. Åtminstone gratisversionerna tenderar att vara kraftigt begränsade – vissa låter dig inte ens vända på bilden för att placera mobilen i stående läge. Däremot kan det mycket väl vara så att bildkvaliteten är bättre än den webbkamera du eventuellt har inbyggd i datorn – de tenderar inte att vara särskilt högupplösta.