Läs alla delarna i vår 3d-special:

  1. 3d-vågen är här
  2. Tekniken - 3dtv: Så funkar det
  3. Tv-apparaterna - Tv-apparater med djup
  4. Bluray-spelarna - De nya 3d-spelarna
  5. Filmerna och tv-kanalerna - Innehållet är allt
  6. Spelen - 3d-spelen är här

M3 testade Nvidia 3D Vision redan i mars förra året och konstaterade att det var riktigt häftigt att spela pc-spel i 3d. Och redan nu kan du spela ett par titlar i 3d på din Xbox 360 om du har en modern tv.

Smidig pc-lösning från Nvidia

Nvidias lösning kräver en datorskärm med 120 hertz uppdateringsfrekvens, exempelvis Samsungs 2233RZ-modell. Sedan behöver du ett par aktiva glasögon som synkas med datorn (via en liten ir-modul som Nvidia skickar med i paketet), och varannan bild skickas därefter till vänster respektive höger öga, precis som på en modern 3dtv. Och här krävs också snabba lcd-paneler eftersom du annars kommer att uppfatta bilden som dubbel. Den stora fördelen med dagens kraftfulla grafikkort är att du kan omvandla befintliga spel med 3d-miljöer till att visa bilden i 3d-format. Jobbet sköts helt enkelt av grafikkortet.

Liksom att 3d hittar in i våra tv-apparater kommer vi säkerligen se en liknande utveckling på datorsidan. Acer och Asus har bärbara med 3d-skärmar på marknaden, och vi blir väldigt förvånade om inte flertalet datortillverkare visar upp 3d-modeller på ifa-mässan i september. Både passiva (med polariserade glasögon) och aktiva lösningar liknande Nvidia 3D Vision.

Konsol nästa

Förutom möjligheten som redan finns att spela 3d-spel i pc:n kan du även använda din Playstation 3 eller Xbox 360 för att kliva in i 3d-världen. Om du har en 3dtv vill säga. I och med uppdateringen till version 3.30 är PS3:an förberedd för spel i stereoskopisk 3d och nu i veckan släpptes spelen WipEout HD, Super Stardust HD och Pain i 3d-version i Playstation Store, samt en demoversion av Motorstorm: Pacific Rift. Men även Xbox 360 har stöd för 3d, spelen Avatar och Batman: Arkham Asylum fungerar i 3d om du har en konsol med hdmi-utgång.

- 3D-möjligheten finns tillgänglig på Xbox 360 redan idag och Xbox 360 kommer att fortsätta att stödja 3D spel och underhållning allteftersom 3D marknaden utvecklas, säger Mattias Rosenkvist, produktchef för Xbox på Microsoft. Dessutom nämner han att Microsoft i Sydkorea samarbetar med en av de stora tv-tillverkarna.

- För några veckor sedan annonserades ett samarbete tillsammans med LG i Sydkorea runt 3D och Xbox 360. Och även om detta samarbete är specifikt för just Sydkorea så är det en tydlig signal om att Xbox 360 supportar 3D, och kommer fortsätta att göra det även i fortsättningen, berättar Mattias Rosenkvist.

Microsofts lösning rent tekniskt handlar om att man halverar den horisontella upplösningen och sedan skickar bilden i sida-sida-format till tv:n som sedan i sin tur avkodar bilden och skickar ut den korrekt för stereoskopisk visning.

Förhöjer spelupplevelsen

Kommer då 3d att förhöja spelupplevelsen? Daniel Gustafson, pressansvarig för Playstation 3 på Nordisk film är optimistisk.


Daniel Gustafson, Nordisk Film

- Om det görs rätt tror jag att de flesta spel gynnas av 3D. Ta en shooter ur förstapersonsvy till exempel, där blir effekten väldigt påtaglig. Det blir lättare att avgöra avstånd till andra objekt och föremål, höjdskillnader framstår tydligare och så vidare, säger Daniel Gustafson som samtidigt tror att spelen kommer att driva på hela 3d-branschen.

- Jag tror att just spelbiten kommer att betyda mycket för 3D-branschen. Alla som sett ett spel i 3D vet att det är en väldigt häftig upplevelse som på ett väldigt konkret sätt förhöjer upplevelsen, säger han.

Nintendo satsar på 3d

På E3-mässan nästa vecka väntas Nintendo visa upp en kommande 3DS-modell med 3d-skärm. Enligt uppgifter från Nintendo i Japan jobbar tillverkaren med att ta fram en ny modell med 3d-skärm som inte ska kräva speciella glasögon. Det bekräftas av Patrik Johansson på Bergsala, pressansvarig för Nintendo i Sverige.

- 3DS kommer att visas upp på E3-mässan i nästa vecka. Det kommer även att gå att spela vanliga Nintendo DS-spel på den, och den kommer att släppas på marknaden inom ett år, säger Patrik Johansson.

Flera tillverkare jobbar också med att ta fram 3d-skärmar till mobiltelefoner, redan 2008 visade företaget KDDI upp en prototyp av en liten stereoskopisk lcd-skärm för mobiltelefoner. Sharp, som levererar skärmar till dagens Nintendo DS-enheter, visade nyligen upp en ny 3D-skärm som inte kräver speciella glasögon och förmodligen är det den vi kommer att se i Nintendo 3DS.

En sak är säker, om du tycker att film i 3d är häftigt kommer du garanterat att gilla att spela spel i 3d, i alla fall om du har tillgång till en stor skärm. Och om bara spel- och hemelektronikbranschen är väl synkade kan det här bli en riktigt lyckad kombination.