Att bygga en bra tablet-pc handlar om att få många saker rätt. Bra skärm, lätt vikt, smarta lösningar och hög prestanda är knepigt att kombinera, och få lyckas utan misstag. Lenovo Thinkpad X201 Tablet hör till de lyckade. Med ett pris på strax över 20 000 kr ställs det höga krav, och Lenovo infriar de flesta.

Detta är en dator i klassisk Thinkpad-stil, vilket innebär oglamorös kantig design, stadigt plastchassi och detaljer som osar 90-tal. Små-retro tangentbord med halvhög knapprofil, dubbel muskontroll (musplatta plus röd styrknapp) och Lenovos alldeles egna uppsättning funktionsknappar som stilmässigt lika gärna kunde tillhört inredningen på en Volvo 740. Men överallt är det byggt med klockren kvalitet och perfekt passning. Dessutom är datorn relativt lätt, bara 1,7 kilo, vilket är lite för en tablet-pc.

Speciellt är skärmen oklanderlig. Den har bra ljusstyrka, snygga färger och fin kontrast. Som tablet går den att styra med fingertopparna och med en pekpenna med Wacom-teknik. Touchfunktionen känns direkt och naturlig, har multitouch och alldeles utmärkt kontroll. Prestanda är i toppklass: med en Intel Core i7, pigg hårddisk och snabba minnen har den prestanda som en mindre arbetsstation. Lite mer minne hade dock inte skadat.

X201 Tablet har det bästa touchgränssnitt vi sett för en dator med undantag av Ipad. Det heter SimpleTap, och är en yta med ikoner som du kan arrangera efter eget tycke och smak. Några sköter datorfunktioner som skärmens ljusstyrka och högtalarvolymen, medan andra är genvägar som startar program, öppnar webblänkar eller dokument. Du kan sedan själv lägga till valfria genvägar och arrangera dem hur du vill på skärmen. Det är enkelt, genomtänkt och grymt elegant, med neonfärgade brickor på ett svart skrivbord.

Nu krävs bara mer touch-program. Bristen på app-utbud kan vi knappast skylla på Lenovo, det här är något som borde få Microsoft att vakna ur sin koma och börja jobba med illa kvickt. Lenovo har här i alla fall gjort allt någon kan göra för att bereda vägen för detta, med ett gränssnitt som för en gångs skull inte känns som ett billigt försök att efterlikna en smartphone.

De enda klara minuspoängen är att datorn saknar moderna anslutningar som e-sata eller hdmi om man inte köper dockningsstation, och att batteritiden inte är den bästa. Standardbatteriet på fyra celler är rejält klent och räcker bara i ett par, tre timmar. Satsar du på det större åttacelliga batteriet så får du godkänt resultat, men också en tyngre dator.


+
Snabb.
Bra pekskärm och gränssnitt.
Bra ergonomi.

-
Kort batteritid.
Få anslutingar.
Trist yttre.

=
Den tråkplastiga formen döljer en riktigt vass dator som både ger dig råkraft och finess i touchskärm och menysystem. Nu saknar vi bara programmen. Var är utvecklarna?

BETYG
Prestanda: 9
Funktioner/anslutningar: 6
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 6


Totalbetyg: 7

Fakta

Tillverkare: Lenovo, www.lenovo.com/se
Processor: Intel Core i7 L620 / 2,0 GHz
Grafik: Intel GMA HD
Minne: 2 GB ddr3
Lagring: 320 GB hdd, 7200 rpm
Anslutningar: 3x usb, lan, modem, vga (d-sub), hörlur, mikrofon
Trådlöst: 802.11abgn, Bluetooth 2.1 + EDR2, 3G (hsdpa)
Kortläsare: Sd, mmc, ms ms pro, Expresscard 54
Bildskärm: 13,3 tum led multitouch, 1280x800 bildpunkter
Storlek: 29,5x22,3x3,7 cm
Vikt: 1,7 kg
Operativsystem: Windows 7 Professional, 32 bit
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vPro
Cirkapris: 21 000 kr
Garanti: 3 år för delar, 1 år för arbeten