Tv-apparaten. Den finns i mängder av olika varianter, storlekar och prisklasser, men bortsett från några få udda familjer så finns den representerad i så gott som samtliga svenska hem. De allra flesta har en mer eller mindre rejäl tv i vardagsrummet, men det finns några som har bestämt sig för att ha några fler.

Många apparater blir det

I en villa söder om Stockholm bor Per och Anneli med sina två tonårsbarn. På många sätt är de en helt vanlig familj, men möjligen ligger alltså antalet tv-apparater något över medelvärdet. En snabb räkning visar att de har totalt fem tv-apparater, med en 42-tummare från LG i vardagsrummet som juvelen i samlingen. Det finns också en tv i varje sovrum, barnen har fått varsin 32-tums lcd-apparat att titta på. Tv nummer fem är en äldre Samsung som placerats i köket, men den kommer så småningom att uppgraderas till en nyare och större modell. På frågan om varför de har så många tv-apparater svarar Per att det handlar om viljor:


Familjens vardagsrum.

- Det finns helt enkelt olika viljor i en familj. Och eftersom vi vuxna bestämmer över den stora tv:n i vardagsrummet är det smidigt att barnen har varsin tv de också. Det blir mindre tjafs på så sätt. Dessutom har jag haft tinnitus i många år, och då är det skönt att ”släcka ut” bruset och pipet med en tv på låg volym i sovrummet. För mig är det ibland mer avkopplande än att läsa en bok.

Familjen sticker inte under stol med att det blir en hel del tv-tittande under en vanlig dag. Per jobbar ofta hemma några timmar på morgonen innan han åker iväg till kontoret, och då går morgonprogrammen med nyheterna hela tiden. På kvällen blir det någon serie och kanske en film. I snitt räknar de med att familjemedlemmarna tittar tre till fyra timmar varje dag.

- Ja, säger Anneli, mellan klockan åtta och tio på kvällen sitter vi väl nästan alltid i tv-soffan.

Dyrt med många kort

Tv-kanalerna levereras av Boxer, och Per och Anneli har valt Boxers största kanalpaket med Canal Plus. Men för att alla ska kunna titta på alla kanaler krävs det extra programkort och boxar till alla apparater, något som blir ganska kostsamt enligt Per.

- Ja, dyrt blir det. Och extra surt är det ju med kortavgiften som ska läggas på själva abonnemanget, med så många programkort blir det ganska mycket pengar.


Ett av sovrummen.

För att slippa dyra extrakort och tillhörande abonnemangskostnader övervägde Per för något år sedan att köpa ett kortdelningspaket. Kortdelning innebär att huvudprogramkortet i stället för att stoppas in i digitalboxen sätts in i en sändare. Denna sänder sedan kortinformationen till särskilda mottagarkort som i sin tur stoppas in i boxarna runtom i huset eller lägenheten.

- Jag gick in till en elektronikhandlare och pratade med dem om kortdelning. De visade hur det såg ut och gick till, och jag bad att få fundera ett tag. När jag kom tillbaka ett par timmar senare hade de nyss fått ett mejl från huvudkontoret som gick ut på att marknadsdomstolen precis förbjudit försäljningen av sådana produkter. Då fick det bli extrakort i stället.

Designen är viktig

Några direkta märkeskrav finns inte vid nya tv-inköp. Då är storleken viktigare, vilket också märks på de relativt stora apparaterna i barnens sovrum. Skärpa, färger och kontrast är givetvis också viktiga faktorer vid ett inköp, men en stor tv är enligt Per ett måste för att upplevelsen ska bli riktigt bra.

- Glöm inte designen, skjuter Anneli in. Tv:n står ju alltid framme, då är det naturligtvis viktigt att den ser snygg ut även när den inte är påslagen. Helst skulle jag vilja ha Bang Olufsen i alla rum, men det känns kanske inte riktigt prisvärt.

Inför framtida tv-inköp har Per några krav. En viktig funktion i kommande tv-apparater är internetanslutning.

- Ja, ett genomtänkt internetgränssnitt med video on demandtjänster direkt i tv:n vore praktiskt. Det vore skönt att kunna beställa filmer över nätet utan att behöva blanda in någon annan elektronikpryl.


Så här ser det ut i köket.

Trots önskan om video on demand tycker Per att det är ganska skönt med tv-tablåer. Han menar att det är skönt att få en färdig meny serverad, och bara behöva välja vilken kanal som ska rattas in. Däremot finns det önskemål om tv-apparater eller digitalboxar med ännu bättre inspelningsmöjligheter än vad vi har idag.

- Ja, menar Per, som det är nu kan vi spela in två program och titta på ett samtidigt, men det är inte alltid det räcker.

Nästa inköp lär dock inte bli en tv-apparat, utan en projektor med en motordriven duk som kan glida ner lite snyggt längs väggen.

- Jag älskar visserligen en vanlig tv-skärm, men det vore roligt att ha en riktigt stor bild på duken när det är dags att titta på film eller sport.

Det finns alltså en del planer inför tv-framtiden. Med en projektor och nya Internetanslutna tv-apparater – stora och snygga givetvis – är familjen redo att möta framtiden.