Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro är kanske årets mest omständliga produktnamn på en mobiltelefon, därför kallar vi den helt enkelt för Mini Pro hädanefter. I vilket fall som helst rör det sig om en i stort sett identisk variant av den tidigare testade X10 Mini. Skillnaden är just avslutet Pro i produktnamnet som avspeglar sig i ett utskjutbart qwerty-tangentbord.

Hörnspel
Föregångaren var en minimal nalle som imponerade på oss genom att fungera så pass bra trots sin litenhet. Mini Pro innehåller samma föråldrade Android med ett hemmasnickrat överliggande gränssnitt. Även här förvånas vi över hur bra det faktiskt fungerar att navigera med luren trots den minimala och ganska lågupplösta skärmen. Det går dessutom i fullt godkänd hastighet utan några allvarligare lagg. Vissa program på Market fungerar inte (mest på grund av utvecklarna), men storspelare som till exempel Layar och Spotify fungerar överraskande bra. Det blir ofta lite trångt på skärmen, mycket beroende på upplösningen snarare än skärmstorleken, men för det mesta fungerar allt förvånansvärt bra.

Mediascape är utslängt till förmån för en vanlig mediaspelare, medan ”samla allt”-appen Timescape finns kvar tillsammans med hörngenvägarna på startskärmen som leder till de vanligaste funktionerna. Startskärmarna är lite speciella i och med att det inte finns någon direkt övre gräns för antalet, men det får endast plats en pryl per startskärm. På det stora hela fungerar det ganska bra, men vi är fortfarande lite missnöjda med att kalendern saknar en del vyer och känns styltig.

Knubbis
Vad gör tangentbordet för känslan då? För det första har prislappen stigit med bara några hundralappar, så om du vill ha tangentbord är det definitivt värt det. Dock har tangentbordet gjort luren sju millimeter tjockare, vilket verkligen känns. Det gör att greppet kring luren inte blir lika bra, och bland annat strömknappen känns underligt placerad. Samtidigt gör slajdfunktionen för tangentbordet att den sköna byggkvaliteten som Mini var begåvad med får sig en rejäl törn. Baksidan ser däremot ut precis som tidigare, med en helt okej femmegapixlare till kamera med tillhörande fotolampa.

Trots det känner vi att vi kan förlåta mycket av byggkvaliteten på grund av det grymma tangentbordet. Det är det definitivt minsta tangentbordet vi använt (bortsett något skärmtangentbord på någon klockmobil), men det fungerar ändå väldigt bra, och man kommer åt svenska tecken utan behöva leta bland funktionsknappar. Sett till storleken kan vi inte klaga på saknade tangenter, men vi hade hellre sett piltangenter för upp/ner istället för höger/vänster som återfinns på varsin sida av mellanslagstangenten. Slaglängden på tangenterna är det inget större fel på trots formatet, mycket beroende på att det finns rätt mycket djup att ta av.

Mini Pro är nästan lika söt som Mini, och det den tappat i gullighet och byggkvalitet har den istället tagit igen med ett riktigt bra tangentbord. Valet mellan de båda ligger helt enkelt i om du vill ha minsta möjliga lur, eller om du föredrar ett fysiskt tangentbord. Prisskillnaden är inget som stör alls.


+
Grymt tangentbord.
Bra anpassat gränssnitt.

-
Småranglig byggkvalitet.
Inte världens bästa batteritid.

=
X 10 Mini Pro är lika cool som sin systermodell, och har dessutom ett riktigt bra tangentbord.

BETYG
Form/design: 7
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 9


Totalt: 8

Fakta

Pris: 2 990 kr
Tillverkare: Sony Ericsson, www.sonyericsson.se

Mått: 52 × 90 × 17 mm
Vikt: 120g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 2,55 tum, 240x320 pixlar, kapacitiv touch
Taltid: 4h
Passningstid: 360h
Minne: 128mb, micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, af, fotolampa
Övrigt: Qwerty-tangentbord, gps, wlan