Det första intrycket vi får när vi öppnar förpackningen och tar upp den lilla burken är att det ser ut att ha skett en liten olycka. Någon måste ha tagit en gammal Mac Mini och kört en ångvält över den. Nya Minin har fått nytt format: den är kortare på höjden, 36 millimeter mot föregångarens 52. Men det beror inte på att tekniken inuti blivit särskilt mycket kompaktare, den har snarare blivit ommöblerad. Datorn är nämligen istället bredare och djupare än förut.

Vi är lite kluvna inför omgörningen. Den gamla Mac Mini hade en viss skön sci-fi-charm, med sin mjölkvita plast och mer kubiska form, som nu gått förlorad. Nya Mini tar också upp mer plats på skrivbordet än föregångaren, vilket lite motarbetar syftet med att heta just ”mini”. Men det går inte att förneka att det nya chassit är grymt elegant, i massivt aluminium och med svart bakstycke

Äntligen hdmi
Nya modellen har en hel del positiva nyheter. Den kanske viktigaste är att den nu äntligen försetts med hdmi-utgång istälet för mini-dvi. Att koppla upp föregångaren som mediadator var en övning i tålamod och jonglerande med adaptrar. Nu är det bara att plugga in och köra, med rätt bild och digital audio direkt. För övrigt är det samma gamla uppsättning. Vill du ansluta till dvi-skärm så ingår en adapter från hdmi.

Så i tv-bänken har den bättre förutsättningar än någonsin. Det enda som stör är en frenetiskt högljudd dvd-spelare. Ett fylligt surr sprider sig i rummet, och stör filmtittandet på allvar. Vi rekommenderar innehåll på fil eller strömmat istället.

En annan nyhet är att strömadaptern har flyttat in under huven, och man ansluter med en standardsladd av en sort som återfinns i mängder med annan hemelektronik. Det gör att du lätt hittar en ersättare vid behov.
Slutligen har datorn också försetts med minneskortsläsare. Bara för sd, men det är helt klart bättre än inget.

Inte bästa prestandan

Apple har inte gjort mycket för att förbättra prestanda. Man kör vidare med samma Intel Core 2 Duo-processorer som förr, men nu med möjligheten att välja en som är snäppet snabbare. Men det är marginellt. Det är märkligt att man gör så med en dator som på alla andra sätt ligger i framkant. Här har de bästa konkurrenterna betydligt roligare Core i3-processorer.

Den största uppgraderingen här är istället grafikkortet, där Apple nu hoppar på Nvidias senaste integrerade mobila grafikchip Geforce 320M, som ger en hygglig skjuts framåt i 3d-prestanda jämfört med tidigare Mini. I konkurrensen med andra utlrakompakta datorer så står den sig bra utan att vara outstanding. Riktigt vad vitsen är med integrerad grafik här är vi inte helt säkra på, eftersom det finns betydligt bättre discreet-kort som borde kunna få plats.

Kanske är det ett sätt att hålla nere strömförbrukningen. Just det är något som Apple brukar vara bra på, och här har de överträffat sig själva. En passiv strömförbrukning på 8 watt, mellan 10 och 15 vid enklare användning, och inte mer än 30 watt när det är full fart. Det är mycket imponerande.


+
Hur snygg som helst.
Väldigt strömsnål.
Nu med hdmi.
Inbyggt nätaggregat.

-
Kunde varit snabbare.
Tidvis högljudd.

=
Med ny form, en handfull nya funktioner och en tyngre kanon på grafiksidan så kan Apple tryggt pensionera gamla Mac Mini och låta efterföljaren ta över.

Betyg
Form/design: 9
Prestanda: 7
Funktioner/anslutningar: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 7


Totalbetyg: 8

Fakta

Kontakt: Apple, www.apple.se
Processor: Intel Core 2 Duo P8600 / 2,4 GHz
Grafik: Nvidia Geforce 320M
Minne: 2 GB ddr3
Lagrig: 320 GB hdd, 5 400 rpm
Anslutningar: 4x usb, Firewire, lan, hdmi, mini Displayport, hörlur, mikrofon
Trådlöst: 802.11n, Bluetooth 2.1+EDR
Kortläsare: Sd
Operativsystem: Mac OS X 10.6.4
Storlek: 197 x 197 x 36 mm
Vikt: 1,37 kg
Pris: 7 995 kr