En ny Iphone och, några månader tidigare, en ny version av Iphone OS (numera officiellt döpt till Ios) föregås alltid av närmast löjliga mängder skriverier. I och med Ios 4 fick vi äntligen tillgång till mapphantering och multitasking bland annat, men givetvis på Apples eget sätt vilket lika givet lett till stora diskussioner. Ungefär samtidigt fick en amerikansk blogg tag i en prototyp av den nya Iphonen, och så var cirkusen igång i ännu högre grad än tidigare. Och detta innan telefonen ens hade lanserats.
När Steve Jobs väl presenterade Iphone 4 visste vi egentligen det mesta om den, men en del nytt dök upp. Detta tillsammans med ytterligare en våg av skriverier, som främst handlade om mottagningsproblem som uppstår i samband med att man håller luren på ett visst sätt. Skriverierna ledde till en ny presskonferens med Apple, där det framkom att gratis ”bumpers” skulle delas ut till alla som köpt luren, trots att Apple försökte visa att andra tillverkare dras med samma problem (något respektive tillverkare upprepade gånger motbevisat och förlöjligat).
Kort och gott, cirkusen kring årets Iphone har varit större än någonsin, kanske större än kring de tre föregångarna tillsammans. Apple gör givetvis rejäl vinst tack vare uppmärksamheten, och Iphone 4 kommer antagligen sälja bästa av företagets telefoner hittills.
Nokia Iphone
Det första som slår oss vid en betraktelse är hur pass annorlunda Iphone 4 designats. Borta är de rundade formerna med plast. Istället handlar det om en ganska kantig historia i glas och stål. Både bak- och framsidan består helt av glasplattor och stålramen är befriad från knappar så långt det är möjligt. Just kombinationen av det blänkande svarta och en metallfärgad ram får oss nästan mer att tänka på Nokia-design än vad vi väntar oss från Apple.
Därmed inte sagt att det inte är snyggt och välbyggt, för den här luren slår faktiskt till och med HTC Legend på fingrarna när det gäller genomgående byggkvalitet och lyxkänsla. Samtidigt handlar det om vad Apple kallar för den tunnaste smartphonen på marknaden, 9,3 millimeter, vilket faktiskt får Iphone 3GS att se ganska fet ut i jämförelse trots att vi aldrig riktigt upplevt den luren som tjock.
Designen har dock sina baksidor. Såväl kantigheten som tunnheten gör att det tar ett par dagar innan vi känner oss riktigt bekväma med luren, och även då känns den stundom lite för tunn för att ligga bra i handen. Samtidigt är kanterna inte riktigt så sköna som vi hade hoppats, vilket faktiskt gör att den medföljande bumpern av gummi och hårdplast kommer till användning för att öka ergonomin utöver sitt ursprungssyfte.
Dödsgreppet
I USA, där det knappt går att få mottagning med en mobiltelefon, har Iphones antennproblem uppmärksammats i hög grad vilket lett till att man får en gratis bumper på köpet. Det problem som amerikaner pratar om består av att när man håller telefonen på ett visst sätt så kortsluts antennen som löper längs med stålramen, varpå mottagningen tvärdör.
Här i Sverige har vi i de flesta fall bra mottagning, men vi bestämde oss ändå för att hårdtesta fenomenet. Utrustat med sim-kort från Tre i både en Iphone 3GS och i fyran tog vi oss till Stockholmsförorten Haninge, en plats som knappt verkar existera sett till hur operatörens mottagning beter sig där. Efter ett par timmars testande hade vi inte lyckats återskapa ”dödsgreppet” på en enda plats i kommunen, trots att mottagningen där är tillräckligt kass för problemen borde uppstå. Inte heller kunde vi märka någon nämnvärd försämring eller förbättring i mottagningsförmåga de båda telefonerna emellan.
Mycket nytt
Mottagningsproblemet verkar således vara rejält uppförstorat sett till svenska förhållanden, men om du besväras av det får du som sagt en bumper som åtgärdar felet och förbättrar ergonomin. Vad som är mer intressant är vad Iphone 4 erbjuder i form av nyheter.
Baksidan innebär ett stort steg framåt för Apple, då kameran för första gången fått sällskap av en led-blixt som gör att den går att använda i mörkare miljöer. Samtidigt ska kameran vara monterad för att släppa in mer ljus än konkurrenternas modeller. Hur det är med den saken i praktiken kan vi inte svara på, däremot blir bilderna riktigt bra för att vara en mobilkamera. På klassiskt Apple-manér har du inte mycket till kamerainställningar att pilla på, men autoläget gör ett riktigt bra jobb. Samtidigt filmar kameran även i 720p, vilket i dagsläget inte är helt och hållet unikt men fortfarande en vettig funktion. Dock hade vi gärna sett att det gått att manuellt ställa ner upplösningen redan när man filmar, i syfte att spara plats. Någon form av bildstabilisering för video hade också varit välkommet.
Även framsidan har fått en kamera och därmed även videosamtal, på Apple-språk kallat Facetime. Tjänsten fungerar än så länge bara mellan Iphone 4-användare, men på sikt ska även andra aktörer kunna erbjuda ihopkoppling med tjänsten. Den stora nackdelen, som sägs bero på jänkarnas mobilnät, är att du enbart kan ringa videosamtal när du är uppkopplad via wlan. Först ringer du din vän som vanligt och när samtalet är igång kan du slå på Facetime och samtalet kopplas automatiskt över till wlan. Ganska bökigt, men samtidigt fungerar det riktigt smidigt och ser bättre ut än vad det ofta gör över 3g på grund av den högre bandbredden. Om Apple med det här lyckas få en snart tio år gammal teknik att bli hipp ställer vi oss frågande till. När det kommer till vanliga samtal fungerar det och låter ganska exakt som föregående versioner gjort.
Skärmen
Designen, Facetime och skärmen är de tre funktioner som Apple vill uppmärksamma mest i och med Iphone 4, och det med all rätt. Skärmen har en upplösning på 960x640 pixlar vilket är det högsta vi sett i en telefon, även om vi antagligen kommer få se konkurrenter med ännu högre upplösning under hösten. Apple kallar displayen för Retina, då pixeltätheten ska motsvara det högsta som ögat kan uppfatta, även om det beror på hur man räknar ut det.
Men gör upplösningen något utöver att vara en skrytfaktor? Ja, faktiskt. Det mesta du tar dig för med telefonen ser ruskigt mycket skarpare ut, särskilt när du surfar eller kollar på bilder. Vi upplever inte riktigt samma färgdjup som oled-skärmarna hos konkurrenterna, men det är inte långt ifrån. Skärmen i Iphone 4 går dessutom någorlunda bra att använda i solljus till skillnad från oled-varianterna.
Med en högre upplösning drar givetvis strömförbrukningen iväg, vilket har gjort att större delen av telefonens insida faktiskt består av ett batteri. Det ska i teorin innebära längre batteritid, något som vi delvis kan hålla med om. Under våra testdagar använde vi luren lika hårt som vilken annan smartphone som helst, och framåt kvällen protesterade luren oftast inte över låg batterinivå.
Konkurrenskraftig
Något som också drar batteri är den snabbare processorn i telefonen, den här gången designad av Apple själva. Medan det inte innebär några enorma prestandaökningar vid exempelvis start av olika appar ger det definitivt en välbehövlig skjuts för multitasking-stödet i Ios 4, som gjort vår 3GS ganska hackig.
Iphone 4 är kort och gott en riktigt grym lur och för första gången rör det sig om en telefon som inte bara lever på det smidiga gränssnittet eller programbutiken. Den här gången har Apple byggt en riktigt konkurrenskraftig hårdvara kring sin framgångsrika mjukvara. För första gången känns det inte som att det är en grym lur som saknar ett par viktiga funktioner, Iphone 4 är en grym lur, punkt!
+
Byggkvaliteten
Skärmen
Gränssnittet
-
Kunde varit lite bekvämare att hålla i
Lite väl enkel foto- och videomjukvara
Var är 64 gigabyte-modellen?
=
Vi har en ny mobilkung
BETYG
Form/design: 10
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 8
Bildkvalitet: 8
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 7
Totalt: 9
Pris: 32gb 7 195 kr (Tre kontant), 16gb 6 195 kr (Tre kontant)
Tillverkare: Apple, www.apple.se
Mått: 58,6 × 115,2 × 9,3 mm
Vikt: 137 g
Band: Gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,5 tum, 9600x640 pixlar, kapacitiv touch
Taltid: 14h
Passningstid: 300h
Minne: 16/32 gb inbyggt
Kamera: 5 Megapixel, autofokus, led-blixt
Övrigt: Gps, wlan gyro