LG är riktigt bra på att göra Feature Phones, eller standardlurar, som borde vara en vettig svensk översättning. Viewty, Arens, Secret, Crystal med flera är exempel på snygga telefoner som är fullproppade med funktioner till en lite högre prislapp, men som mer eller mindre saknar utbyggnadsmöjlighet bortsett från en handfull javaapplikationer.

Kantig
GD880 är precis en sådan telefon och den är riktigt snygg dessutom. Designen är nästan helt fyrkantig, och svart plast korsas smakfullt med metallsidor. Locket för minneskortet glider diskret in längs med telefonen. Tyvärr är luckan för usb-kontakten av den vanliga luck-typ som de flesta andra mobiler använder sig av, vilket inte alls känns lika genomtänkt.

Utöver den delen känns luren väldigt välbyggd och lyxig, även om den kantiga designen inte är den mest ergonomiska vid längre bruk. Baksidan känns heller inte så genomtänkt, med en kamera som helt saknar kamerabelysning.

Mycket inuti

På insidan hittar vi som väntat LG:s egna gränssnitt S-class av senaste slag, vilket fortfarande är riktigt bra. Nyheter utöver finputsning är förbättrade widgets för sociala nätverk och trådlös synk av allt från kontakter till webbläsarens bokmärken, vilket fungerar så länge enheterna befinner sig inom samma nätverk. Finns det något som kan läsa dlna inom samma nätverk kommer telefonen att dyka upp som en enhet även där. Vill du hålla dig inom telefonens ramar är mediaspelaren hyfsat kompetent med stöd för ett godkänt antal format i både bild- och ljudform. Samma sak gäller för webbläsaren som är helt okej, mejlklienten är lite styltig men fungerande.

Vad som är mindre okej är prislappen. LG begär fyra tusen som riktpris för luren medan exempelvis deras egen GW620 med Android gick för en tusenlapp mindre vid lansering. Må så vara att GD880 har just designen till sin fördel, men för en telefon som är så pass låst till det den levereras med känns det helt enkelt inte prisvärt.


+ 

Väldesignad.
Snyggt gränssnitt.


- 

För dyr sett till vad den klarar av.
Ingen kamerabelysning. 


BETYG

Form/design: 8

Ergonomi: 5

Ljudkvalitet: 6 

Bildkvalitet: 4

Funktioner: 7

Användarvänlighet: 7 

Prisvärde: 4
Totalt: 6

Fakta

Pris: 3 995 kr

Tillverkare: LG, nordic.lge.com 


Mått: 102 × 47,2 × 9,95 mm

Vikt: 99g

Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)

Skärm: 3,2 tum, 480x854 pixlar, kapacitiv touch

Taltid: 7h 

Passningstid: 330h

Minne: 100mb, micro sd-kortplats 

Kamera: 5 megapixel, af

Övrigt: DLNA, wlan, gps

En mer extrem designlur
En klassiker i ligan extrema designlurar är Nokias 8800 Arte. Redan från start låg den långt efter konkurrenterna men kostade ungefär dubbelt så mycket. Version ett kom i ett enkelt stålskal, men senare versioner har haft skal i 18 karats guld eller kolfiber. Den säljs fortfarande, och är lika hopplöst efter som den är dyr. Men har du för mycket pengar och för lite smak är det designluren med stort D. Lite billigare är Vertutelefonerna som ”bara” kostar ett par hundra tusen.