Samsung sparade inte på krutet när de satte ihop Galaxy S. På pappret har vi att göra med en mobil som har i stort sett har allt man kan begära av en toppklassmodell halvvägs in i 2010, men några missar förvånar oss. Det första som slår oss med telefonen är formatet. Samsung har valt att göra den så tunn och lätt som det bara går. Det gör att den trots en skärm på fyra tum inte känns särskilt stor. Samtidigt är telefonen väldigt lätt sett till sin storlek, och flera gånger under testet undrade vi om inte batteriet råkat ramla ut.

Formen har dock sina nackdelar. Främst handlar det om känslan i telefonen, som känns lika plastig som den gjorde under vårt förhandstest i våras, och inte alls i närheten av hur exempelvis Samsungs egen Wave känns. En annan, mer påtaglig nackdel är att den platta formen gjort att den annars rätt kompetenta kameran på baksidan helt och hållet får klara sig utan belysning. Därmed är den obrukbar så fort belysningen börjar tryta. Inte vad vi väntat oss från en mobil som siktar så högt.

Vansinnig skärm

Bortsett från kameran och byggkvaliteten är detta en ytterst trevlig skapelse från Samsung. Det skadeskjutna Android Market hjälps upp av Samsungs nylanserade programbutik Samsung Apps, som visserligen saknar den rena mängden appar, men som istället tillåter att vi faktiskt kan köpa appar om vi skulle känna för det. Social Hub, som bakar ihop dina kontakter med Twitter och Facebook, fungerar enkelt och smidigt. Fotoapplikationen tar inte bara med lokala bilder, utan snokar även reda på bilder länkade till ditt Googlekonto och dina sociala nätverk. På det hela taget är de inkluderade programmen ganska heltäckande och vettiga, samma sak med Samsungs startskärmar och de widgets som vi hittar till dem.

Prestandan då? Här är det skärmen som verkligen sticker ut. Super Amoled betyder i praktiken lite bättre färger och en skärm som åtminstone går att använda i direkt solljus. Vad som imponerar än mer är pekskärmen, som känns lika precis och responsiv som hos Wave, som i sin tur är något av det bästa vi upplevt på den fronten. Det gör också att det går väldigt bra att skriva på mobilen, vilket understryks lite extra av den inkluderade officeklienten Thinkfree.

När det gäller snabbheten, som backas upp av en processor på en gigahertz och grafikprocessorn Hummingbird, känns användarupplevelsen ganska likvärdig HTC Desire. Även om Galaxy S har en hel del extra grafiskt godis inlagt.

Samsung Galaxy S tillhör definitivt en av de bästa Androidtelefoner som släppts, men avsaknaden av kamerabelysning ger en sur eftersmak. Och byggkvaliteten gör att luren mer verkar höra hemma i 2 000-kronorsklassen än det flaggskepssegment som den faktiskt tillhör.


+

Fantastisk skärm.
Grymt exakt skärm.
Snabb.


- 

Plastig.
Ingen kamerabelysning.

= 

Insidan är en av de bästa Androidtelefonerna på marknaden, utsidan känns som ett lyxigt budgetbygge.


BETYG

Form/design: 6

Ergonomi: 6

Ljudkvalitet: 7

Bildkvalitet: 5

Funktioner: 9

Användarvänlighet: 8

Prisvärde: 7Totalt: 8

Fakta

Pris: 8gb 5 590 kr

Tillverkare: Samsung, www.samsung.seMått: 64,2 × 122,4 × 9,9 mm

Vikt: 118g

Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)

Skärm: 4 tum, 480x800 pixlar, super amoled, kapacitiv touch

Taltid: 13,7h 

Passningstid: 680h

Minne: 8/16gb, micro sd-kortplats

Kamera: 5 megapixel, af

Övrigt: dlna, gps, wlan

Hur är det med uppdateringar?
När det gäller uppdateringar av Android så är Galaxy S väl förberedd för detta. Redan nu har Samsung bekräftat att version 2.2 av Android, Froyo, håller på att anpassas för luren och kommer att släppas under hösten.