HTC Hero
HTC Hero är telefonen av precis lagom vikt för att kännas gedigen, och stora delar av luren består av gummiliknande plast för att ligga bättre i handen. Hörlursuttaget, som gör att vi kan använda våra egna lurar rakt in i enheten, är extremt välkommet.

Kameran är av axelryckningsklass och saknar dumt nog någon form av ljussättning. En kul grej är dock att du både zoomar och tar kortet med styrkulan, något som fungerar oväntat smidigt.

Den stora nyheten är dock Sense. Androids tre startskärmar har utökats till sju för att få plats med allt och skulle inte det räcka kan du skapa olika scenes, vilket kan beskrivas som profiler.

För sociala medier som Facebook och Flickr finns det små detaljer lite varstans att glädjas åt. Tar du en bild kan du direkt ladda upp den till något av de tre nämnda sociala nätverken. Alla dina kontakter kan dessutom länkas till respektive persons Facebook- och Flickr-konto så att profilbilder uppdateras automatiskt och du hela tiden kan se vad de haft för sig.

Med en hel drös nätverkstunga widgets som uppdateras ständigt dras det dock en hel del batteri och stundtals är inte hastigheten på topp när allt uppdateras samtidigt. Någon direkt störande långsamhet är det dock inte tal om.

Den är inte helt perfekt, vi stör oss på kameran och precis som med tidigare versioner av Touchflo känns det som att Sense behöver en generation till på sig för att utvecklas till den helt makalösa hubb för sociala medier som den faktiskt har potential till att bli.

+
Sense.
Byggkvaliteten.

-
Ingen lampa/blixt till kameran.
Sociala medier-funktionen är inte perfekt.

=
HTC Hero är precis så grym som vi hoppats, även om det finns ett några punkter att förbättra.

BETYG
Form/design: 9
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 5
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 8
Totalbetyg vid testtillfället: 9

Fakta
Pris vid testtillfället: 5 795 kr
Tillverkare: HTC, www.htc.com
Mått: 56,2x112x14,4 mm
Vikt: 135g
Band: quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,2 tum, 320x480 pixlar
Taltid: 7,8h
Passningstid: 440h
Minne: 512 MB, micro sd-kortplats
Operativsystem: Android
Kamera: 5 megapixel, af
Övrigt: Wlan, gps, kompass

Samsung GT-I7500 Galaxy
Galaxy är en Androidmobil som helt och hållet förlitar sig på det vanliga gränssnittet och inte något överliggande skal i stil med HTC Sense. Nu är Androids eget gränssnitt absolut inget som är till nackdel, framför allt är det mycket snabbare i vändningarna än vad Touchwiz brukar kännas.

Galaxy förlitar sig på denna egenskap, så mycket att det enda de gjort med mjukvaran är att lägga in en app för att enkelt hantera de olika trådlösa anslutningarna som finns i telefonen.

Mjukvaran är däremot sekundär, Galaxy är mer en uppvisning i hur stora delar av standardhårdvaran borde se ut för Androidtelefoner med lite högre prisklass. Visst finns alla standardprylar som gps och wlan, men Galaxy har också begåvats med en dedikerad knapplåsknapp och hörlursplugg.

Oled-skärmen gör som vanligt underverk för färgåtergivningen, och även om det inte är livsviktigt är det en trevlig lyxdetalj. Lysdioden bredvid kameran gör de redan dåliga bilderna extremt blåtonade, men du kan ta ett foto i en mörkare miljö utan att få en svart ruta som resultat.

Designen följer Samsungs standardmodell, vilket innebär ett ganska plastigt skal som ser ut som nästan alla andra Samsunglurar. När det gäller användarvänligheten rullar Galaxy på lika snabbt som vilken annan Androidlur som helst. På det stora hela är Galaxy precis så grym som vi hade hoppats, men avsaknaden av det där lilla extra på mjukvarufronten gör att vi helt enkelt vill ha mer.

+
Fotolampa!
Rejält inbyggt minne.
Oled-skärm.

-
Lite dyr.
Inget eget gränssnitt.

=
Galaxy är en grym grundplattform för Android, gränssnittet får du fixa själv.

BETYG

Form/design: 6
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 5
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 6
Totalbetyg vid testtillfället: 8

Fakta
Pris vid testtillfället: 6 290 kr
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Mått: 115 x 56 x 11,9 mm
Vikt: 114 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa/hsupa)
Skärm: 3,2 tum, 320x480 pixlar, oled
Taltid: 6,5h
Passningstid: 450h
Minne: 8 GB, Micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, af, fotolampa
Övrigt: Gps, wlanHTC Tattoo

HTC Tattoo är den första Androidmobilen av billigare slag som släppts. För att skära ned på priset är det inte insidan som fått ta smällen. Processorn är densamma som i tidigare versioner och arbetsminnet har bara kapats med trettiotalet megabyte. Kameran är samma undermåliga variant som i Magic, dock utan autofokus, och i princip oanvändbar utom i perfekt ljus.

Istället är det skalet och skärmen som fått ta smällen för att hålla nere priset. Luren är ganska knubbig och påminner en hel del om företagets gamla Windowstelefoner. Skärmen är krympt till 2,8 tum med den billigare resistiva pekskärmstekniken, och lägre upplösning än syskonen. Just teknikvalet gör inte speciellt mycket, då skärmen är tillräckligt känslig för våra behov. Då begränsar storleken och upplösningen användarupplevelsen mer, stundtals känns skärmen ganska liten.

Ovansidan av luren är, som brukligt, utrustad med hörlursuttag som även dubblar som antenn då det finns en inbyggd fm-radio. Utöver den segstartade radion är användarupplevelsen i Tattoo ganska likvärdig HTC:s övriga bidrag till Androidmarknaden.
En kul grej som anspelar på namnet är att du kan beställa designade batteriluckor från HTC. Antingen väljer du en färdig design, eller så designar du något eget. Onödig detalj kan tyckas, men det är ändå en kul sådan.

Tattoo funkar riktigt bra i nästan alla lägen och är ett utmärkt Android-alternativ för dig med lite mindre plånbok.

+
Förvånansvärt snabb.
Radio.

-
Lite liten skärm.
Kass kamera.

=
Halvbillig knubbis med en insida som fortfarande är bäst i mobilvärlden.

BETYG

Form/design: 5
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 2
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 8
Totalbetyg vid testtillfället: 8

Fakta
Pris vid testtillfället: 3 690 kr
Tillverkare: HTC, www.htc.com
Mått: 55,2x106x14 mm
Vikt: 113 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa/hsupa)
Skärm: 2,8 tum, 320x240 pixlar, oled
Taltid: 6,5h
Passningstid: 520h
Minne: 512 MB, Micro sd-kortplats
Kamera: 3,2 megapixel
Övrigt: Gps, wlan, fm-radio

Samsung I5700 Spica
Spica presenterades som ett billigare alternativ till Samsungs första Androidlur Galaxy. Själva bygget är en fräschare version av Samsungs numera klassiska pekskärmsdesign. Den svarta modellen känns betydligt mer strömlinjeformad än vanligt och de röda detaljerna ger ett bra intryck. Även känslan ger ett betydligt mer bastant och välbyggt intryck än storebror.

Ryktena om implementerade detaljer från Samsungs eget Touchwiz-system visar sig dock vara osanna, utan det är det vanliga Androidgränssnittet som möter oss. Däremot finns några förinstallerade applikationer för Facebook och Myspace, men någon rejäl makeover-modell HTC Sense är det inte.

Spica är trots allt ungefär 1 500 kronor billigare än Galaxy, och främst märks besparingarna på det inbyggda minnet, som krympt från åtta gigabyte till 200 megabyte. Skärmen är inte längre av oled-typ men fortfarande riktigt bra trots avsaknaden av de extra färgerna.
Även kameran är bantad till en 3,2-megapixelmodell utan någon form av belysning, vilket gör den hyfsat poänglös i allt annat än dagsljus och den enda riktigt svaga punkten. Däremot är musikljudet faktiskt riktigt bra.

I Spica sitter en processor på 800 megahertz under skalet, ungefär 300 extra jämfört med föregångaren Galaxy.

Den sämre kameran till trots gör både hastigheten och det betydligt lägre priset att Spica slår storebror Galaxy med en hårsmån. För i det här fallet värdesätter vi snabbhet före tekniska detaljer.

+
Snabb.
Bra musikljud.

-
Kameran.

=
På många sätt en mycket bättre mobil än Galaxy, och till ett riktigt bra pris.

BETYG

Form/design: 8
Ergonomi: 7
Ljudkvalitet: 7
Bildkvalitet: 3
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 8
Totalbetyg vid testtillfället: 8

Fakta
Pris vid testtillfället: 4 195kr
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Mått: 115x57x13 mm
Vikt: 120 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,2 tum, 329x480 pixlar, kapacitiv pekskärm
Taltid: 11,5h
Passningstid: 650h
Minne: 200 MB, micro sd-kortplats
Kamera: 3,2 megapixel
Övrigt: Gps, wlanGoogle Nexus One

Nexus kommer inte att släppas i Sverige, men den går att beställa från USA med full funktionalitet (utom svenskt språk i menyerna). Designen är väldigt typisk HTC, men designen med det brunaktiga skalet är väldigt tillbakadragen och anonym, nästan lite väl diskret för vår smak. Det enda minuset är att alla knappar på framsidan, utom den klickbara styrkulan, är av touchmodell istället för fysiska knappar.

I övrigt finns det egentligen inget som står i vägen för vad Nexus klarar av. Den stora skärmen får en extra kick av oled-tekniken, med extra kontrast och färgdjup. Och på insidan puttrar en Snapdragon-processor på en gigahertz tillsammans med en halv gigabyte i arbetsminne. Den kombinationen ger utan tvekan den absolut snabbaste Androidluren du kan köpa för pengar i dagsläget.

På insidan återfinns den senaste versionen av Android. Utöver att förlita sig på den senaste versionen av Android har Google piffat upp gränssnittet en aning, med grafiska uppdateringar som aktiva bakgrunder och annat ögongodis mer eller mindre överallt. Något som går riktigt fint ihop med Oled-skärmen och hårdvaran, som sväljer allt utan att lagga.

+
Snabb.
Skärmen.

-
Touchknapparna.
Ganska anonym design.

=
Google inleder året med att sätta standarden för hur Androidmobiler ska se ut och fungera.

BETYG

Form/design: 6
Ergonomi: 7
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 5
Funktioner: 9
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 8
Totalbetyg vid testtillfället: 8

Fakta
Pris vid testtillfället: ca 5 500 kr (import från USA)
Tillverkare: Google, www.google.com/phone
Mått: 119 x 60 x 11.5 mm
Vikt: 130 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,7 tum, 480x800 pixlar, amoled, kapacitiv touch
Taltid: 10h
Passningstid: 290h
Minne: 512 MB, micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, af, led-blixt
Övrigt: Gps, wlan

LG GW620
Med ett introduktionspris några hundralappar lägre än HTC Tattoo är det en ganska billig modell. Lågt pris brukar ju tyda på att det snålats på hårdvaran, men vi möts faktiskt av trevligheter som ett utskjutbart qwerty-tangentbord och lysdiodupplyst kamera.

Formen är förvånansvärt smidig för en tangentbordsmobil. Den kunde gott ha skalat några millimeter i tjocklek, men annars är den riktigt skön att använda.

Tangentbordet är riktigt bekvämt att skriva på, enda störningsmomentet är svenska tecken samt frågetecken. Några separata knappar för å, ä och ö finns inte, och att komma åt dem är rätt bökigt.

Den strama budgeten syns mest på skärmen, som har ganska låg upplösning och den billigare resistiva pekskärmstekniken. Med tanke på priset känns det okej, men värre är att kalibreringen stundtals är helt bedrövlig vid detaljerade tryckningar.

Gränssnittet ser nästan ut som vanliga Android till en början. Men ju mer du gräver, desto mer av LGs egna S-class-gränssnitt hittar du. Mestadels funkar det varken bättre eller sämre, men programmenyn har blivit virrigare och sämre medan kameramenyerna istället håller betydligt högre klass än vanligt.

När det gäller prestanda går det inte direkt segt, men GW620 känns en aning långsammare än exempelvis HTC Hero eller Samsungs modeller, och även batteritiden är något sämre.

Den marknadsförs som en social mobil, så givetvis finns koppling till Twitter och Facebook, främst genom att du länkar dina kontakter till deras respektive konton.

Just ”tanken är god” känns som en bra sammanfattning, för LG har gjort en hel del rätt här samtidigt som det finns mycket att slipa på.

+
Prisvärd.
Kamera.
Tangentbord.

-
Kasst kalibrerad skärm.
Seg inmatning av svenska tecken.
Dålig batteritid.

=
Ingen perfekt mobil, men ett riktigt lovande första steg för LG.

BETYG
Form/design: 7
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 5
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 8
Totalbetyg vid testtillfället: 7

Fakta
Pris vid testtillfället: 3 295 kr
Tillverkare: LG, nordic.lge.com
Mått: 109 x 54.5 x 15.9 mm
Vikt: 139 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3 tum, 320 x 480 pixlar, resistiv touch
Taltid: 8h
Passningstid: 600h
Minne: 150 MB, Micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, af, led-blixt
Övrigt: Gps, wlan, fm-radio

Huawei U8220
På pappret är specifikationerna inget att skämmas för. För priset får vi den numera välkända 528 megahertz-processorn, ganska snålt med arbetsminne, en kapacitiv skärm på hela 3,5 tum och de väntade anslutningarna i form av bland annat gps och wlan.

Telefonen känns ganska plastig och är en aning för lätt för att ge ett gediget intryck. Däremot är baksidan ganska snyggt lackerad i ett slags nylon-mönster.

En kul detalj är att telefonen berikats med två kameror. Den bakre hoppar vi över eftersom den både är rejält seg i vändningarna och ger usla bilder och videofilmer. Däremot sitter det en kamera för videosamtal på framsidan, vilket känns lite lustigt då något vidare stöd för videosamtal inte finns inbyggt i Android ännu.

Det hade visserligen inte gjort så mycket i det här fallet, eftersom den version av Android som sitter i telefonen är den väldigt dammiga version 1.5.

Men U8220 gör inte bort sig alls. Mycket vinner den just på sitt låga introduktionspris. Även om det i skrivande stund finns en hel del Androidtelefoner i ungefär samma prisklass är det ingen av dem som ger oss en så pass stor kapacitiv skärm för pengarna. Trots sina relativt låga specifikationer känns den inte heller så långsam som vi hade kunnat frukta.

Är det stor skärm till billigt pris du är ute efter är U8220 definitivt något av intresse.

+
Billig.
Fysiska tangenter.
Stor skärm.

-
Urusel kamera.
Inget hörlursuttag.

=
Som budgettelefon gör Huawei U8220 definitivt inte bort sig, även om brister finns.

BETYG

Form/design: 6
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 2
Funktioner: 5
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 8
Totalbetyg vid testtillfället: 6

Fakta
Pris vid testtillfället: 2 395 kr
Tillverkare: Huawei
Info från: Tre, www.tre.se
Mått: 116x63x14 mm
Vikt: 135 g
Band: Gsm, wcdma
Skärm: 3,5 tum, 320x480 pixlar, kapacitiv touch
Taltid: 3,5 h
Passningstid: 300h
Minne: 192 MB, Micro sd-kortplats
Kamera: 3,2 megapixel,
Övrigt: Gps, wlanHTC Desire

Insidan innehåller den senaste versionen av Android tillsammans med HTCs upphottade version av det överliggande gränssnittsskalet Sense.

Desire känns hopplöst plastig om vi jämför med aluminiumskalet som Legend är utrustad med. Dock är det långt ifrån ett dåligt bygge, den håller precis samma fina byggkvalitet som andra HTC-mobiler gör sedan något år tillbaka.

En sak som skiljer sig från Nexus är att de fysiska knapparna denna gång är riktiga knappar och inte någon touchvariant. Knapparna är dessutom av metall, vilket gör att den tar in lite i kvalitetskänsla jämfört med Legends plastknappar.

Utsidan i övrigt består av en 3,7 tum stor oled-skärm som ger ruskigt bra bild i ett någorlunda behändigt format. Kameran på baksidan har fått sällskap av en lysdiod samtidigt som bildkvaliteten i stort har uppdaterats från förra generationen.

Något vi reagerar på är ljudkvaliteten vid tal, som vi upplever som ovanligt klart och tydligt jämfört med många andra av dagens telefoner.

Det extra minnet och den kraftigare processorn märks också i användningen, Desire flyter helt enkelt på otroligt smidigt.
Bäst är tangentbordet, och vi upplever den faktiskt som ett bättre skrivverktyg än Iphone, som annars brukar ha det bästa pekskärmstangentbordet.

Avsaknaden av lagg och det smarta tangentbordet drar upp användarvänligheten rejält.

Den högre klockfrekvensen används förstås på fler ställen än tangentbordet, för det går undan överallt. Trots att det grafiktunga Sense ständigt är närvarande reagerar Desire omedelbart nästan oavsett vad vi tar oss för.

+
Snabb! Underbart tangentbord. Sense.

-
Småtråkigt skal.

=
Desire och Legend är två telefoner i absolut toppklass. Vilken du väljer är egentligen en fråga om vad du prioriterar: snabbhet eller byggkvalitet.

BETYG
Form/design: 8
Ergonomi: 8
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 9
Totalbetyg vid testtillfället: 9

Fakta
Pris vid testtillfället: 4 995 kr
Tillverkare: HTC, www.htc.com
Mått: 60×119×12 mm
Vikt: 135 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,7 tum, 480x800 pixlar, kapacitiv touch, oled
Taltid: 6,5h
Passningstid: 360h
Minne: 512 MB, 2 GB minneskort medföljer
Kamera: 5 megapixel, fotolampa, af
Övrigt: Gps, wlan

Sony Ericsson Xperia X10 Mini
Den minimala formen gör att den enda beskrivningen som passar in på Mini är ”söt”. Det understyrks extra av att luren levereras med två olika skal. Det minimala skalet gör också att det inte direkt finns utrymme för någon plastighet.

Trots storleken innehåller X10 Mini det mesta du kan begära, och den funkar även förvånansvärt bra. Samtal låter bra i båda riktningar, även om det känns konstigt med en så liten manick. Baksidan döljer en kamera på fem megapixel med fotolampa, vilket vi inte direkt väntat oss av den här storleken.

Okej, så den är liten och det är alldeles fantastiskt på utsidan, men det betyder också en hel hög med kompromisser på insidan. Hårdvaran är visserligen helt okej, med en processor på 600 megahertz. Med det annorlunda gränssnittet känns det dock inte segt vid normal användning, bara enstaka svängar som tar lite längre tid. Precis allt vi är vana vid är utbytt mot ett gränssnitt som är anpassat för den lilla skärmen. Överallt på startskärmen syns fyra hörnikoner som leder till de vanligaste uppgifterna. Timescape finns visserligen kvar, men Mediascape är utkastat till förmån för en vanlig mediaspelare. All textinmatning sköts via numeriskt t9-tangentbord. Vissa program på market som inte stödjer mindre skärmtyp funkar inte och kalendern känns allmänt rumphuggen. Men utöver detta är det en riktigt rolig lur att använda som faktiskt fungerar till det mesta.Det är långt ifrån det du får ut av en fullstor smartphone, men å andra sidan har detta aldrig varit tanken heller.

+
Jättesöt.
Smidig.
Funkar förvånansvärt bra.

-
Vissa delar i gränssnittet är bantade.
Liten, vilket har sina nackdelar också.

=
X10 mini liknar inget annat vi sett. För det mesta funkar den och är en riktigt rolig bekantskap.

BETYG
Form/design: 8
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 9
Totalbetyg vid testtillfället: 8

Fakta
Pris vid testtillfället: 2 795 kr
Tillverkare: Sony Ericsson, www.sonyericsson.se
Mått: 50 × 83 × 16 mm
Vikt: 88 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 2,55 tum, 240x320 pixlar, kapacitiv touch
Taltid: 4h
Passningstid: 360h
Minne: 128 MB, Micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, fotolampa, af
Övrigt: Gps, wlanSony Ericsson Xperia X10 Mini pro

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro är kanske årets mest omständliga produktnamn på en mobiltelefon. I vilket fall som helst rör det sig om en i stort sett identisk variant av den tidigare testade X10 Mini. Skillnaden är just avslutet Pro i produktnamnet som avspeglar sig i ett utskjutbart qwerty-tangentbord. Även här förvånas vi över hur bra det faktiskt fungerar att navigera med luren trots den minimala och ganska lågupplösta skärmen. Det går dessutom i fullt godkänd hastighet utan några allvarligare lagg. På det stora hela fungerar det ganska bra, men vi är fortfarande lite missnöjda med att kalendern saknar en del vyer och känns styltig.

Vad gör tangentbordet för känslan då? Tangentbordet har gjort luren sju millimeter tjockare, vilket verkligen märks. Det gör att greppet kring luren inte blir lika bra, och bland annat strömknappen känns underligt placerad. Samtidigt gör slajdfunktionen för tangentbordet att den sköna byggkvaliteten som Mini var begåvad med får sig en rejäl törn. Trots det känner vi att vi kan förlåta mycket av byggkvaliteten tack vare det grymma tangentbordet. Det är det definitivt minsta tangentbordet vi använt, men det fungerar ändå väldigt bra. Och man kommer åt svenska tecken utan behöva leta bland funktionsknappar.

Valet mellan Mini och Mini Pro ligger helt enkelt i om du vill ha minsta möjliga lur, eller om du föredrar ett fysiskt tangentbord. Prisskillnaden är inget som stör alls.

+
Grymt tangentbord.
Bra anpassat gränssnitt.

-
Småranglig byggkvalitet.
Inte världens bästa batteritid.

=
X 10 Mini Pro är lika cool som sin systermodell, och har dessutom ett riktigt bra tangentbord.

BETYG

Form/design: 7
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 9
Totalbetyg vid testtillfället: 8

Fakta
Pris vid testtillfället: 2 990 kr
Tillverkare: Sony Ericsson, www.sonyericsson.se
Mått: 52 × 90 × 17 mm
Vikt: 120g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 2,55 tum, 240x320 pixlar, kapacitiv touch
Taltid: 4h
Passningstid: 360h
Minne: 128 MB, micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, af, fotolampa
Övrigt: Qwerty-tangentbord, gps, wlan

HTC Legend
Förra årets coolaste mobil, HTC Hero, har fått en uppföljare i och med Legend. Formen är hämtad från föregångaren, men med betydligt mjukare former. Precis som med senare utgåvor av Apples bärbara datorer är luren nämligen gjord i ett solitt aluminiumblock. Luckan och ett område runt kameran är gummibelagda, dels för att öka greppvänligheten men troligen mest för att inte försämra mottagningen. Skalet är mer än att bara vara en skrytfaktor, för Legend är nämligen fantastiskt välbyggd. Kvalitetskänslan, tyngden och den färgglada oled-skärmen gör att den känns enormt lyxig utan att för den delen ha en alltför hög prislapp.

Det finns även en hel del nytt att gilla på insidan. Kameran har fått sällskap av en lysdiodblixt och Android är uppdaterad till version 2.1, där gränssnittet Sense har piffats upp. Största nyheten bland dem är Friendstream som samlar uppdateringar från alla dina sociala nätverk på ett ställe.

Som väntat är telefonboken tight integrerad med sociala nätverk och även här har mycket byggts om och snyggats upp. Processorn och den lite mindre skärmen är vad som skiljer Legend från storebror Desire, men det handlar inte på något sätt om en seg telefon och den är enormt mycket snabbare än föregångaren.

Vi snackar alltså världsklass på både in- och utsida och dessutom ett riktigt bra pris. Legend gör definitivt skäl för sitt namn, för den är helt vansinnigt bra.

+
Snygg och välbyggd.
Gränssnittet.
Bra pris.

-
Inte snabbast i klassen.
Halvdålig batteritid.

=
HTC har tagit en grym mobil och gjort den ännu bättre på alla punkter. Världsklass!

BETYG

Form/design: 10
Ergonomi: 8
Ljudkvalitet: 7
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 9
Totalbetyg vid testtillfället: 9

Fakta
Pris vid testtillfället: 4 595 kr
Tillverkare: HTC, www.htc.com
Mått: 56,3 × 112 × 11,5 mm
Vikt: 126 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,2 tum, 480x320 pixlar, kapacitiv touch, oled
Taltid: 8h
Passningstid: 560h
Minne: 385 MB, micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, fotolampa, af
Övrigt: Gps, wlan, fm-radio

Sony Ericsson X10
Det är av förklarliga skäl en ganska bastant telefon, vilket i första hand beror på den fyra tum stora skärmen. Fördelarna för surf, tangentbord och filmvisning med en storm skärm är självklara, men storleken gör också att du måste ha rejält långa fingrar för att ens tänka på någon form av enhandsanvändning. Med prislappen förväntar vi oss också ett bygge av absoluta toppklass, men X10 lever inte riktigt upp till den förhoppningen.

Kameran är däremot bra, den åttamegapixlare som sitter i X10 är definitivt den bästa som återfunnits i en Androidtelefon.

Det stora med X10 är insidan. Mediascape gör ett ganska bra jobb med att visa upp mediafiler. Timescape är istället till för att samla allt som pågår i telefonen. Twitter, Facebook, mejl, kontakter, media och lite annat ligger ihopklumpat i en enda super-app för att du enkelt ska kunna få översikt, men detta känns mest rörigt.

Medan den i många fall är snabbare än exempelvis HTC Hero känns den betydligt slöare än de andra Snapdragon-telefoner vi testat. Det största problemet ligger dock i skärmens egenskaper, själva pekskärmsanvändandet är helt enkelt extremt segt. Grejen är att det inte är själva X10 som är seg, utan det verkar snarare vara relationen mellan hur skärmen reagerar på dina tryck och när, eller om, den informationen når operativsystemet.

När en telefon för 6 000 kronor beter sig så här kanvi inte bli annat än djupt besvikna.

+
Kameran.
Musikljudet.
Skärmens bildkvalitet.

-
Plastig.
Überseg skärm.
Svårt att skriva.

=
Bakom alla problem finns en bra telefon som kanske blir användbar efter ett par mjukvaruuppdateringar. Men risken är stor att den hinner bli gammal innan dess.

BETYG

Form/design: 8
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 8
Bildkvalitet: 8
Funktioner: 6
Användarvänlighet: 3
Prisvärde: 5
Totalbetyg vid testtillfället: 5

Fakta
Pris vid testtillfället: 5 995 kr
Tillverkare: Sony Ericsson, www.sonyericsson.se
Mått: 119×63×13 mm
Vikt: 135 g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 4 tum, 480x854 pixlar, kapacitiv touch
Taltid: 10h
Passningstid: 425h
Minne: 1 GB, 16GB minneskort medföljer
Kamera: 8 megapixel, fotolampa, af
Övrigt: Gps, wlan

Samsung Galaxy S
Det första som slår oss med luren är formatet. Här har Samsung valt att göra det så tunt och lätt som det bara går. Detta gör att storleken på telefonen inte känns alltför påtaglig. Formen har dock sina nackdelar. Främst handlar det om att telefonen känns riktigt plastigt. En annan, mer påtaglig nackdel är att den platta formen gjort att kameran får klara sig utan blixt. Bortsett från kameran och byggkvaliteten är det en ytterst trevlig skapelse som Samsung satt ihop. Social Hub, som bakar ihop dina kontakter med Twitter och Facebook, fungerar enkelt och smidigt. Fotoapplikationen tar inte bara med lokala bilder, utan snokar även reda på bilder länkade till ditt Googlekonto och dina sociala nätverk.

Skärmen sticker verkligen ut. Super Amoled ger bättre färger och en skärm som funkar bra i direkt solljus. Vad som imponerar än mer är hur responsiv pekskärmen är. När det gäller snabbheten känns användarupplevelsen ganska likvärdig HTC Desire, även om Galaxy S dessutom har en hel del extra grafiskt godis inlagt.

Medan det är en av de bästa Androidtelefoner som släppts finns det dock en del missar med den.

Fakta
Pris vid testtillfället: 8GB 5 590 kr
Tillverkare: Samsung, www.Samsung.se
Mått: 64,2 × 122,4 × 9,9 mm
Vikt: 118g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 4 tum, 480x800 pixlar, super amoled, kapacitiv touch
Taltid: 13,7h
Passningstid: 680h
Minne: 8/16 GB, micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, af
Övrigt: dlna, gps, wlan

+
Fantastisk skärm.
Grymt exakt skärm.
Snabb.

-
Plastig.
Ingen kamerabelysning.

=
Insidan är en av de bästa Androidtelefonerna på marknaden, utsidan känns som ett lyxigt budgetbygge.

BETYG
Form/design: 6
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 7
Bildkvalitet: 5
Funktioner: 9
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 7
Totalbetyg vid testtillfället: 8HTC Wildfire

Med Wildfire kommer lite fler spännande saker än bara en ny lur. För Windowsanvändare finns nu en ny version av HTC Sync ute. Där gläds vi åt att den nya versionen stödjer musiksynkning från Itunes, vilket är en trevlig extrafunktion.

Byggkvaliteten är i vanlig ordning precis lika grym som vi har kommit att förvänta oss av HTCs enheter. Sett till priset känns det ändå ganska lyxigt att ha samma kamera, med tillhörande lysdiodblixt, som vi hittar hos Desire. Även insidan har samma version av gränssnittet Sense över den lite äldre Androidversionen 2.1. Trots en hårdvara snäppet under Legend så flyter gränssnittet på riktigt bra, liksom det mesta du hittar på med luren. Givetvis går det långsammare än på en fullblodig Snapdragon-processor, men sett till prislappen är det helt okej.

Det enda vi riktigt stör oss på med Wildfire är skärmen, där upplösningen gör att allt känns lite väl ihoptryckt. Om du däremot är ute efter en billig Androidlur av lite nyare snitt och gillar vad HTC har gjort för att förbättra användarupplevelsen är Wildfire helt rätt köp.

Fakta
Pris vid testtillfället: 2 790 kr
Tillverkare: HTC, www.htc.com
Mått: 60,4 × 106,75 × 12,19 mm
Vikt: 118g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,2 tum, 320x240 pixlar, kapacitiv touch
Taltid: 8,16
Passningstid: 690h
Minne: 512 MB, micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel, led-blixt
Övrigt: wlan, gps

+
Nya HTC Sync.
Byggkvaliteten.

-
Skärmen.
Touchknapparna.

=
Wildfire är lite av en budgetversion av Desire, med endast skärmen som riktig nackdel.

BETYG

Form/design: 6
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 5
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 7
Totalbetyg vid testtillfället: 7Garmin Asus Nüvifone A10

I ett försök att hålla kostnaderna nere har A10 utrustats med en 3,5 tum stor skärm. Som en renodlad bilnavigator hade vi givetvis velat se en skärm på fyra tum eller större, men nu är A10 även anpassad för att användas av fotgängare. För de som vill montera luren i sin bil medföljer dock glädjande nog ett sugproppsfäste och ciggkabel för laddning, vilket är en schyst detalj.

Utseendemässigt är det en ganska väldesignad historia. Samtidigt är luren ganska tjock vilket visserligen ger ett bra grepp i handen, men desto sämre plats i byxfickan jämfört med många andra Androidlurar på marknaden. Insidan är rejält annorlunda, för utöver en marketklient och övriga Google-appar är det inte mycket av gränssnittet som liknar Android. Redan efter låsskärmen möts vi av ikoner för karta, navigering och telefonsamtal och genom en lådmeny till höger hittar vi övriga appar och funktioner. Även om prestandatester ger ett godkänt resultat så reagerar inte skärmen på kommandon som den borde, däremot är träffsäkerheten vid exempelvis skrivande riktigt bra.

Utöver det uppenbart navigationsbaserade gränssnittet finner vi här det absolut mest heltäckande navigationssystem vi sett i en Androidlur. Fordonsbaserade tjänster blandas med en någorlunda vettig fotgängarupplevelse. I och med mobilkopplingen finns det även en rad tjänster som drar nytta av detta, och luren är nog mest intressant för dig som letar efter en gps man kan ringa med.

Fakta
Pris vid testtillfället: 3 990 kr
Tillverkare: Garmin Asus, www.garminasus.com
Mått: 58,1 × 109,8 × 14 mm
Vikt: 130g
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm: 3,5 tum, 480x320 pixlar, kapacitiv touch
Taltid: 8h
Passningstid: 600h
Minne: 512 MB, micro sd-kortplats
Kamera: 5 megapixel
Övrigt: Gps-gränssnitt, gps, wlan

+
Grym gps-app.
Bra högtalarljud för tal.

-
Sömnig skärmrespons.
Ganska förvirrat gränssnitt.

=
Lite förvirrad, men ett riktigt lovande första steg som gps-smartphone.

BETYG
Form/design: 5
Ergonomi: 7
Ljudkvalitet: 7
Bildkvalitet: 5
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 6
Totalbetyg vid testtillfället: 7

LG GT-540 Optimus
Liggande på ett bord ser Optimus faktiskt riktigt välbyggd och lyxig ut, med stora touchknappar och ett skal som liknar borstad svart metall. När du håller i luren märks det dock snabbt att metallen är en imitation i plast, vilket hela luren består av. Plastkänslan kompenseras dock av en ganska bra tyngd, vilket gör att luren inte känns så mycket budget som det faktiskt är fråga om. De fysiska knapparna känns dock riktigt svampiga och är inget att hurra över. Samma sak gäller för touchknapparna, som är av samma resistiva typ som skärmen. I Optimus har LG valt att stoppa in något som känns väldigt mycket som en äldre resistiv pekteknik i både skärmen och för touchknapparna, vilket gör att vi måste trycka ganska rejält för att få någon reaktion alls.

När det gäller övriga tillägg utgörs huvuddelen av LGs egen SNS, vilket står för Social Networking Services. Det är precis vad det låter som och det ger på det stora hela ungefär samma integration med bland annat Facebook och Twitter som LG erbjöd i föregångaren, och som mer eller mindre varenda tillverkare erbjuder idag.

Vi kan förlåta Optimus för mycket tack vare priset, men då det finns konkurrerande alternativ som är mycket bättre för bara ett par hundralappar till så känns luren inte riktigt relevant.

Fakta
Pris: 1 999 kr

Tillverkare: LG, nordig.lge.com

Mått: 54,5 × 109 × 12,7 mm

Vikt: 115,5 g

Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa)

Skärm: 3 Tum, 320x480 pixlar

Taltid: 7h

Passningstid: 650h 

Minne: 130 MB, micro sd-kortplats

Kamera: 3 megapixel

Övrigt: gps, wlan

+ 

Priset.

- 

Android och resistiv skärm är inte skojigt.
Touchknapparna.

= 

Okej lur som däremot åker på tokspö av sina marginellt dyrare konkurrenter.


BETYG

Form/design: 6

Ergonomi: 6

Ljudkvalitet: 6

Bildkvalitet: 3

Funktioner: 6

Användarvänlighet: 4 

Prisvärde: 6

Totalbetyg vid testtillfället: 5