Redan när Windows Phone 6 lanserades var den allmänna reaktionen ”för lite och för sent”. Detta fastslogs även av Microsoft själva som bara några månader efter att de första lurarna dykt upp utannonserade det helt omgjorda Windows Phone 7 som kommer dyka upp på riktigt nu i höst. Utöver den riktigt bra helhetsluren HTC HD2 och några tappra, men fatalt sega Omnia-utgåvor från Samsung, har det liksom varit stendött med Windowslurar i år. Bortsett från Aspen då.

Trädkramare
Det mest intressanta med telefonen är faktiskt inget av det tekniska, utan det faktum att det här är den första smarta luren med ett officiellt, tydligt miljöperspektiv (vad vi vet). Aspen ingår nämligen i Sony Ericssons Greenheart-serie som tar hänsyn till så många miljöaspekter som det bara går. Det handlar bland annat om att använda återvunna eller återvinningsbara material till alla delar, strömsnåla laddare, så små förpackningar som möjligt, och en manual som enbart levereras inlagd på telefonen istället för i fysisk pappersform.

Kort sagt är det mesta gjort för att skona miljön så mycket som möjligt.

Telefonen i sig är riktigt billig; det är inte ofta som Windowslurar trillar ner under 2 500 kronor vid lansering. Med en sådan prislapp landar den genast i det nedre budgetsegment för smartphones, och budget är det verkligen fråga här. Byggkvaliteten är i samma klass som de billigaste Walkman-lurarna brukar vara i, det vill säga lätt, ihåligt och knarrande plast överallt. Tyvärr har detta också smittat av sig till tangentbordet, som har en riktigt platt och stum skrivkänsla och vars tangenter är satta alldeles för tätt för att det ska kännas bekvämt att skriva. Lite synd, eftersom Sony Ericsson faktiskt ansträngt sig för att trycka dit svenska tangenter direkt på skrivbordet.

Seg som få
Insidan är inte mycket roligare den. Första uppstarten, inklusive svenskanpassning och automatisk installation av program, klockar in på en halvtimme (vi han tröttna, gå och hämta en annan smartphone, starta upp den och göra alla grundinställningar innan Aspen ens kommit halvvägs). Normal uppstarttid tar visserligen inte en halvtimme, men någon minut eller två längre än vad vi skulle önska. Samma seghet har även smittat av sig på användningen av hela luren, vilket inte direkt förbättras av att panelgränssnittet från X1 och X2 gör ett ärevarv på telefonen och förvirrar saken ytterligare. Samtidigt är den lilla pekskärmen utrustat med en riktigt sömnig resistiv skärm som vi inte ens sett på budgetpekisar det senaste året.

Stor applåd för att göra en miljövänlig telefon med låg prislapp, riktigt tangentbord och svenska tecken, men det är å andra sidan det enda positiva vi egentligen har att säga om Aspen. Helt plötsligt känns väntan inför Windows Phone 7 väldigt mycket längre.


+ 

Miljövinkeln.
Svenska tangenter.


-

Löjligt seg.
Byggkvaliteten.


= 

Windows Phone 7 skriker efter att få lanseras.


BETYG

Form/design: 4

Ergonomi: 6

Ljudkvalitet: 5 

Bildkvalitet: 4

Funktioner: 6

Användarvänlighet: 4 

Prisvärde: 5
Totalt: 3

Fakta

Pris: 2 399 kr

Tillverkare: Sony Ericsson, www.sonyericsson.seMått: 117 × 60 × 12,45 mm
Vikt: 130g

Band: Gsm, wcdma (hsdpa)

Skärm:2,4 tum, 240x320 pixlar, resisitv touch

Taltid: 10h

Passningstid: 600h

Minne: 100 MB, micro sd-kortplats

Kamera: 3,2 megapixlar

Övrigt: wlan, gps, qwerty

Är Windows Phone 6 dött nu?
Bortsett från Aspen har vi inte fått in en enda Windowslur för test det senaste halvåret, vilket säger sig självt är löjligt lite. I och Med Windows Phone 7 kommer nya lurar att börja trilla in i strid ström, och även om Microsoft har sagt att Windows Phone 6 och 7 ska samexistera för olika målgrupper så tvivlar vi på att någon seriös tillverkare i dagsläget kommer att släppa något med Windows Phone 6.