Många av oss har fler än en tv-apparat hemma, och att få tv-kanaler till allihop slutar ofta i ett långt letande efter en passande lösning. Problemet är i dagsläget att tv-operatörerna säljer paket till en tv - inte till ett hem, och du måste med andra ord köpa flera digitalboxar och programkort om du vill få betalkanaler till flera apparater via dem.

Bra bild och samma kanaler som i vardagsrummet kräver istället att du skaffar en hdmi-splitter, medan du till sovrums-tv:n (där kraven på bildkvaliteten kanske är lägre) kan använda en scart-splitter eller en rf-modulator.Få tillgång till de fria kanalerna

De fria kanalerna är, som det låter, gratis. De sänds okodade till skillnad från de krypterade betalkanalerna vilket gör att du med rätt prylar kan ta emot och se dem utan att behöva betala för ett månadsabonnemang. Det som behövs är en godkänd digitalbox (går att få tag på billiga varianter, men i nyare tv-apparater finns det inbyggt) och en antenn för att ta emot kanalerna. Du behöver alltså inget programkort.

+
Du kommer billigt undan
Ingen månadsavgift
Se på olika kanaler i olika rum

-
Få kanaler

Operatörernas erbjudanden

Att nappa på tv-operatörernas erbjudanden kan bli dyrt, i alla fall om du har många tv-apparater. Efter att vi gått igenom deras olika förslag visade det sig nämligen att samtliga innebär att du dels behöver betala för ett tvillingabonnemang, dels för en digitalbox per tv. I de flesta fallen får du dock rabatt på digitalboxen och/eller abonnemanget.
Vanligen kan du ha upp till fyra tv-apparater.

Fördelen med att välja operatörernas erbjudanden är att du är garanterad originalkvalitet på sändningarna och att du kan se på olika program i olika rum. Nackdelarna är att det blir dyrt och att en del funktioner kan försvinna, exempelvis tillvalskanaler.

+
Bra kvalitet
Se på olika program i olika rum
Enkelt att komma igång

-
Dyrt
Du kan tappa en del funktioner

Hdmi-splitter
Hdmi-splittern gör att du kan plocka bild och ljud med en kabel från digitalboxen fram till splittern och därifrån koppla in två hdmi-kablar, som du kan ha till två olika tv-apparater.
Det här är lösningen för dig som bor på en liten yta eller för dig som har rummet med extra-tv:n väldigt nära rummet där din digitalbox står. Anledningen till att du måste ha kort avstånd är för att hdmi-kablar bör vara max tio meter, därefter tappar de snabbt i bildkvalitet.
Det finns även scart-splitters.

+
Billig lösning
Bra bildkvalitet

-
Du kan bara se på en kanal i taget
Du är begränsad till den korta kabellängden
Fjärrkontrollen når oftast inte till rum 2

Scart till RF-modulator
Tar du och kopplar en scartkabel från digitalboxen till en rf-modulator kan du via två antennkablar från modulatorn få ut bild i två tv-apparater via deras antenningångar. Det här fungerar för dig som har en äldre sekundär tv som saknar andra in- och utgångar.

+
Enkelt och billigt

-
Du kan bara se på en kanal i taget
Bildkvaliteten

Philips SBCVL1400
Det här är en analog trådlös lösning som du kan koppla till två tv-apparater, mottagningen ligger på runt 30 meter. Bildkvaliteten blir inte särskilt bra men det fungerar. Tyvärr är den ganska svår att få tag på, man får leta i välsorterade elektronikbutiker eller efter begagnade exemplar på exempelvis Blocket.

+
Trådlös

-
Bildkvaliteten

Tv i datorn
Nuförtiden finns det trådlösa digital-tv-mottagare som du kan koppla in i datorns usb-port för att få tv-kanalerna i den, detta ihop med en programvara (till exempel Windows inbyggda mediacenter) gör att du kan se på, och spela in, programmen på hårddisken. Kopplar du datorn till tv:n får du upp programmen på storbildsskärm.

+
Lätt att bära runt till olika rum
Du kan spela in programmen

-
Få kanaler