Sony Move är som du kanske känner till företagets svar på Wii. Att använda sig enbart av den redan släppta webbkameran Playstation Eye, alternativt uppdatera den, räckte tydligen inte. Det inbyggda gyrot i handkontrollen dög inte heller. Istället parar Sony ihop webbkameran med den troligen fulaste spelkontrollen i världshistorien. Den ser ut som en misslyckad Star Wars-leksak korsad med en glass-skopa, och den lyser och blinkar hysteriskt i olika färger. Om någon skulle ha missat likheterna med Wii kommer det även att säljas en nunchuck till kontrollen, något som tyvärr inte fanns tillgängligt vid testtillfället.

Synk till förbannelse

Glödlampan på Harry Potter-pinnen sitter givetvis där för att kameran lättare ska kunna fånga upp rörelser, men trots det måste man ägna sig åt synkronisering i tid och otid. I Sonys fullständigt skamlösa ripoff på Wii sports, Sports Champions, måste kontrollen synkas både mellan varje sportgren och mellan varje omgång. När kameran ändå sitter där för att fånga upp rörelser är väl synk det sista vi borde bekymra oss om?

Till en början funkar det dock ganska bra; frisbee, pingis och bågskytte är så exakta som man kan förvänta sig. När det är dags för fäktning syns dock Wii-problemet omgående, eftersom vi närmast ser ut att köra qigong än slåss då kontrollen reagerar alldeles för långsamt.

Move-utgåvan av Sonys Augmented Reality-spel EyePet är ungefär lika misslyckad som den vanliga kamerautgåvan. Numera styr du menyer med Move-kontrollen, men i övrigt innebär det samma frustrerande oprecisa spelsätt som tidigare, med endast några nya leksaker som bonus.

Tillbehörets förbannelse
Move-kontrollen kan även användas till att styra XMB-menyerna utanför spel och med det även resten av systemet, som Playstation Store till exempel. Just den styrningen leder till irritation efter bara några sekunder, då den verkar vara extremt beroende av att kameran måste befinna sig exakt i rörelsefältet. Något som slutar med att vi viftar desperat tills systemet reagerar och har dragit iväg långt ifrån det vi skulle, varpå vi snällt får navigera tillbaka.

Men i lugnare spel fungerar det som sagt bra och exakt, även om vi inte upplever någon direkt skillnad mot Wii, särskilt med Motion Plus-tillägget. Samtidigt är Wii utvecklat i grunden med rörelsespel som enda alternativ. Sony Move kommer mer än tre år efter releasen av konsolen och får ses som någon slags uppföljare på Playstation Eye, som i stort sett bara fått EyePet och Eye of Judgdement som tillhörande seriösa spel. Vad vi vill ha sagt är att mer seriösa tillbehör till konsoler genom historien har sålt uselt och glömts bort inom ett halvår. Det känns inte säkert att lägga 800 spänn på en kontroll med tillhörande nunchuck (plus en kamera om du inte redan har det) med ett fåtal spel som stöder tekniken, och ytterligare endast en handfull intressanta titlar inom överskådlig framtid. Särskilt inte när de spel vi fick med testet inte erbjuder något egentligt mervärde mot Wii, som har rörelsestyrning som huvudsyssla.


+
Ganska exakt styrning.

-
Hänger inte alls med i snabba rörelser.
Måste synka med kameran konstant.
Osäker framtid (som alla speltillbehör).

=
Lugnare spel fungerar riktigt bra, men de erbjuder inget nytt jämfört med det vi sett till Wii de senaste fyra åren.

BETYG
Form/design: 1
Ergonomi: 6
Funktioner: 5
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 5


Totalt: 4

Fakta


Pris:
Starter pack (Harry Potter-pinne + Kamera & demoskiva) 649 kr, Move-kontroll 449 kr, Navigation Controller (”Nunchuck)” 349 kr, Laddstation 349 kr, Gun Attachment 149 kr
Tillverkare: Sony, www.sony.se

Release: 15 september
Rörelsesensorer: Accelerometer (3-axis), avstånds- och placeringsbedömning via Playstation Eye
Knappar Move-kontroll: 1 analog triggerknapp, Start, Select, Home, Move-knapp, Triangel/fyrkant/ring/kryss-knappar
Anslutningar: usb, bluetooth, Navigation controller-port

Microsoft är också med

Sony är som bekant inte ensamma med att plagiera Wii, även Microsoft är på den leken. I november kommer deras uppdatering av webbkameran (tillbehöret som dog typ en vecka efter release) kallad Kinect. Microsofts über kamera till Xbox 360 går helt ifrån lösa kontroller och kör istället på rörelseigenkänning via kameran.