Bortsett från att ström kostar pengar så finns det en tydlig miljöfördel om vi kan minska på förbrukningen. En tumregel är att hushållsel numera står för närmare en femtedel av all el som förbrukas i ett hushåll, resten går till uppvärmning och varmvatten. Av hushållselen går det mesta åt till vitvaror och belysning, men runt en femtedel består av datorer och annan hemelektronik.

De flesta moderna apparater drar relativt lite ström när de inte används. Men det finns undantag, till exempel drar transformatorer för halogenlampor oftast ström även när de är släckta. För några år sedan var det inte ovanligt att närmare tio procent av elräkningen i ett normalt hem kom från apparater som stod i viloläge. De pengarna kan du definitivt ha roligare för.

Så hur tar man reda på vad som drar effekt hemma? Enklaste sättet är att leta efter prylar som avger värme, det är ett säkert tecken på att något drar ström. Är till exempel digitalboxen varm även när du inte ser på tv, ja då drar den ström helt i onödan. Ett mer exakt sätt att veta hur mycket effekt olika saker drar är att mäta.

Mät din elförbrukning

Att mäta effektförbrukning är på ytan enkelt, du kan köpa billiga effektmätare överallt för runt hundralappen. Problemet är att de flesta så enkla mätare är inexakta och i synnerhet dåliga på att mäta små effekter, under 50 watt. En av de få mätare som fått bra resultat i tester är Energy Monitor 3000, den säljs hos Conrad (www.conrad.se).

Principen för att mäta hur mycket du gör av med är att mäta antalet kilowattimmar och hålla reda på hur länge din mätning pågår. Längre mätningar blir förstås mer exakta. Antalet kilowattimmar dividerat med mätningens längd i timmar talar om hur många kilowatt din apparat förbrukar på en timme. Multiplicera det med 8760, antalet timmar på ett år, så vet du hur många kronor per år just den apparaten kostar dig. Bekvämt nog så kostar nämligen en kilowattimme ungefär en krona.

Styr när du använder el
Ofta står en massa saker igång hemma drar effekt utan nytta när du inte är där. Det finns mängder av utrustning för att styra när dina elprylar kan eller skall vara igång. Allt från klassiska timers eller skymningsreläer för att styra lampor till avancerade trådlösa lösningar där du schemalägger allt från datorn. Ett kul exempel på det sistnämnda är Tellstick usb-fjärrstyrning från Telldus (www.telldus.se) som bland annat säljs på Clas Ohlson. Med det här systemet kan du styra elprylar från datorn eller visa sms. Du kan schemalägga elprylar via datorn hemma eller på distans via ett webbgränssnitt.

En enklare lösning är vanliga digitala kopplingsur där du ofta kan lägga upp veckoprogram för när saker skall få använda ström. Ett annat och mer lågteknologiskt sätt att styra när saker får vara igång är att koppla dem till grendosor med strömbrytare. Då kan du enkelt och snabbt stänga av hela grupper av prylar med en enda knapptryckning när du går till jobbet. Att till exempel samla en platt-tv, dvd-spelare och digitalbox på en grendosa och stänga av dem kan spara en hel del på ett år.

Nio konkreta tips

1. Aktivera energisparlägen i de apparater som har sådana.

2. Skaffa en bra elmätare och mät effekten hos olika prylar. Det ger dig en bild av vad som förbrukar mycket effekt.

3. Stäng av dina spelkonsoler när de inte används. Är de igång utan att användas drar de mer än en normal stationär dator gör. Nintendo Wii drar dock väldigt lite effekt.

4. Stäng ned den gamla stationära datorn och kör med en bärbar istället, de är märkbart strömsnålare.

5. Koppla grupper av saker som drar ström i viloläge och som inte alltid behöver vara igång till en grendosa med strömbrytare. Då blir det är enkelt att stänga av dem när du åker hemifrån eller när du går och lägger dig.

6. Samla alla batteriladdare i en grendosa och koppla dosan till en timer så att laddarna inte drar ström när laddningen är klar.

7. Fixa rumsbelysning med diodspotlights. Det har börjat dyka upp diodbelysning med vettig färgtemperatur så du slipper det typiskt kalla diodljuset. Dioder tar lite plats, genererar lite värme så de går att bygga in, har lång livslängd och drar framförallt lite effekt.

8. Sätt in rörelsedetektorer i rum där du sällan är och låt dem styra belysningen.

9. Funderar du på att byta ut din gamla plasma-tv, byt då mot en lcd-tv.