Du har säkert stött på begreppet pensionärsmobil någon gång. Lurar som kort och gott är strippade på funktioner, har ett gränssnitt från äldre stenåldern och vars enda egentligen utstående funktion består av en skärm med stora siffror på.

Kort och gott förutsätts det att alla människor i pensionsmogen ålder är i det närmaste blinda, saknar all form av kvalitetskänsla, och hatar modern teknik. I vissa fall kan det kanske stämma, men i stort är det förstås en orättvis generalisering. Vi har därför valt ut ett antal telefoner som vi tror särskilt kan intressera äldre människor.

Personlighetsanpassat
Nu hävdar vi inte att denna artikel kommer att presentera en mobil som passar varenda människa från 60 år och uppåt, men vi vill i alla fall försöka bena ut vad marknaden erbjuder och tipsa om vad du bör tänka på vid ett köp. Antingen du själv tillhör målgruppen eller om du som ung tänkt handla telefon åt en äldre släkting. För medan det finns de som är fullständigt nöjda med att bara kunna ringa och eventuellt skicka några sms, finns det givetvis personer i andra änden av teknikspektrat också. Men för sakens skull börjar vi med det enklaste och jobbar oss uppåt.

Tydlig skärm och stora knappar
För de som vill ha just enklare telefoner med basfunktioner och enkel användning rekommenderar vi Doro. De började med ganska extrema telefoner, men har sedan dess gått lite mer åt det normala hållet. Deras mobiler är i allmänhet ganska billiga och är alltid utrustade med en stor och tydlig display, samt stora och väl separerade knappar.

Vi har tidigare blivit förtjusta i företagets vikbara mobil PhoneEasy 410gsm. Den går givetvis att ringa och sms:a med, men klarar också att ta emot bildmeddelanden. Även om det finns blåtandsfunktionalitet för trådlösa headsets och en rad andra funktioner så finns det även möjlighet att dölja sådant som inte används eller helt enkelt är ointressant.

Samtliga Dorotelefoner har dessutom rejäl volym på sina ringsignaler.

I samma veva vill vi dessutom passa på att nämna Seniofon som ett varnande exempel. För medan Doros lurar känns just enkla i syfte att alla ska förstå dem, känns Seniofons telefoner som om de hämtat gränssnitt och bygge från sent 90-tal. Det gör att menyerna inte känns avskalade, utan ungefär så krångliga som en telefon 1998 kunde vara när den försökte vara avancerad.

Mellanklassen med fler funktioner
Men om basfunktionerna känns alltför enkla är det dags titta på snäppet mer avancerade mobiler. Kanske står enklare fotografering på schemat till exempel? Eller möjligheten att kunna lyssna på radio alternativt ljudböcker? När det gäller kamera för enklare fotografering finns det givetvis olika bildkvalitet precis som hos vanliga kameror, men när det handlar om mellanklassmobiler brukar faktiskt antalet megapixlar skvallra lite om den allmänna bildkvaliteten, särskilt om det finns någon form av ljuskälla på luren för att kunna fota i mörker.

För FM-radio krävs det givetvis att luren har en sådan mottagare inbyggd. Dessutom kan du inte använda trådlösa headsets, då själva sladden utgör antenn för radiomottagningen. När det gäller ljudböcker brukar det i de flesta fall inte vara något problem så länge mobilen har en inbyggd musikspelare. Tänk istället lite på hur många ljudböcker eller skivor du vill ha med dig, och köp ett minneskort därefter.

Här blir det genast lite snårigare, eftersom de flesta mobiler har ganska små knappar och även en skärm därefter. Det ska däremot sägas att många mobiler har möjlighet att ställa in textstorleken på skärmen till lite större tecken för att det ska vara enklare att läsa.
Några exempel på telefoner som bör passa de som vill ha ovanstående funktioner är bland annat Sony Ericsson W995 och Nokia 6710 Navigator. Vill du gå upp en aning i prisklass för att få bättre kamera finns Nokia N86. Det ska däremot sägas att de båda Nokiatelefonerna kör den mer avancerade versionen av Symbian, vilket ger ett lite mer bökigt och omständligt gränssnitt. Bäst är om du kan prova luren i en affär och använda exempelvis Prisjakts filtrering för att hitta mobiler som passar just dina behov.

Ett varningens ord bör också utfärdas angående Sony Ericssons C-serie (C905, C903 och så vidare), vars mobiler är ökända för att gå sönder stup i kvarten och dessutom kan vara fullständigt nedlusade med buggar i mjukvaran som saboterar telefonen.

Pekskärmslurarna
Sugen på något mer avancerat i pekskärmskategorin som alla pratar om? Här blir det genast lite mer att välja på. Skärmstorleken blir här ännu viktigare, eftersom du använder skärmen att navigera med. Därför bör du definitivt inte gå under 3,2 tum i skärmstorlek, bäst är givetvis att prova en lur i affären för att känna vad som är lagom.

Vill du ha något billigare som inte innefattar hela historien med appar och liknande? Ta då en titt på LG:s pekskärmslurar, som Viewty-modellerna eller Arena till exempel. LG gör bra och hyfsat enkla gränssnitt som trots detta är fullproppade med funktioner, enda nackdelen kan vara att skärmen i det minsta laget.

Vill du ha med appar att göra samtidigt som pekskärmslurar verkar väldigt avancerade och svåra att använda? Köp en Iphone ifall du har råd. Säga vad man vill, men just gränssnittet är här ruskigt enkelt, och vi har gång på gång sett fullständiga teknikanalfabeter börjat använda appar och mediaspelarfunktioner i Apples lur utan att ens behöva fråga hur man gör. Nackdelen är som sagt priset.

Operativsystemet Android innebär telefoner av den avancerade sorten, som samtidigt springer upp i pris rejält om skärmen ska vara av det lite större slaget. Är du ute efter en lite mer avancerad pekskärmslur, till ett mindre pris än Iphone, bör du ta en närmare titt på HTC:s Androidtelefoner. HTC har lagt ett eget skal över Android, som utöver en hel del extrafunktioner även innebär att systemet blir något enklare att använda.


Något att tänka på med lite mer avancerade pekskärmslurar (ja, med mobiler i allmänhet faktiskt), är att batteritiden aldrig är densamma som den som anges i produktbladet. Var tillverkarna får dessa fantasisiffror ifrån vet vi inte, men för en pekskärmslur av det lite mer avancerade slaget får du räkna med att telefonen behöver laddas ungefär en gång per dygn även om du inte använder den allt för frekvent.

Nu är detta givetvis bara några förslag av många, men vi hoppas att vi kunnat bena ut några frågetecken i alla fall.