Det är inte teknik, utan vad du gör med den. Så lyder Nokias något fumligt översatta slogan som använts ett par gånger under åren och som agerar ledord även denna gång. N8 är på många sätt en motattack från ett företag som under lite mer än fyra års tid fått utstå det mesta från yngre och hungrigare förmågor från äppel- och androidsidorna.

Nokia N8

Klanderfritt bygge
Uppsatt i bulletin points låter beskrivningen av N8 mer som något Apple skulle göra, med unibody-skal i aluminium som främsta funktion för byggkvaliteten. Oavsett vad fungerar det och även om luren inte är i närheten av HTC Legend när det kommer till helkroppsskal i aluminium handlar det fortfarande om ett klanderfritt bygge. Luckan för hdmi-kontakten är visserligen riktigt sladdrig, men annars har Nokia lyckats bra med bygget.

Framsidan huserar endast en knapp, vilken fungerar som menyknapp, och längs med sidorna finns inte fler knappar än vad som behövs. Samtidigt som det är rent och enkelt blir det lätt färgglatt och lekfullt med den mängd färger som luren kommer att säljas i.

Det är vad du gör med den
Gränssnitt i Nokia N8Under den kapacitiva pekskärmen finns Symbian^3, som på många sätt är huvudstommen i luren. Visst är kameran riktigt bra på både video och foto, så långt vi kan se på skärmen alltså, men det är uppgraderingarna inuti och hur de används som imponerar.
Det mesta i tekniska specifikationer finns där och används flitigt av såväl inbyggda appar som nedladdade. Kalendern lirar med kartprogrammet, sociala medier samarbetar snällt med både kalender och telefonbok och Spotify har inga som helst problem att dra nytta av fm-sändaren. Utöver att det fungerar snabbare än vad Symbian tidigare gjort är alla dessa små förbättringar riktigt trevliga.

Hård kamp

Nokia N8 lanseras som flaggskeppAtt Att N8 lanseras som flaggskepp är givet, men den ger sig in i en toppstrid som Symbian inte varit inblandad i på ganska länge. Trots uppdateringarna känns Symbian^3 väldigt familjärt, vilket förvisso kan locka tillbaka gamla Nokiaägare men samtidigt kan skrämma bort de som ser sin gamla Nokialur i pekskärmsformat och de inte alltid helt smidiga lösningarna de innebär.

Som telefon och vad som går att göra med den gillar vi N8 skarpt, men vi är mer intresserade av vad Nokia planerar att göra för att marknadsföra nya Symbian så att det känns fräscht. Särskilt när de själva redan börjat prata om Symbian^4 innan trean ens släppts i butik.