Det var ett rejält kaxigt, på gränsen till drygt och otrevligt, Nokia som delade ut oräkneliga jabbar mot såväl Google som Apple samtidigt som de förklarade att ”Nokia is back!” och givetvis passade på att presentera några nya lurar.

Samtliga mobiler kör nya Symbian^3, alltså systemet som nämns i samma andetag som uppföljaren Symbian^4. Detta gör att vi ställer oss något tveksamma till livslängden på Nokias senaste operativsystem, men som det ser ut nu erbjuder det en hel del välkomna nyheter för alla som sett och vet hur Series 60 fungerade. Sett till funktioner i Symbian^3 innehåller samtliga samma funktioner som N8, med undantag för en ny monsternalle.

E7 ny kommunikator

Nokia E7Med hjälp av nostalgi från Nokia 9000, företagets första kommunikator, presenterades E7 som i korthet är mer eller mindre samma telefon som N8. Vi lyckades få tag i ett tidigt exemplar med svensk version av operativsystemet att leka med.

Skillnaderna är att skärmen biffats upp till fyra tum och är av en ny skärmtyp som Nokia valt att kalla Clear Black Display. Kortfattat är det en högkontrastskärm av amoled-typ som gärna vill jämföra sig med exempelvis senare tids uber-skärmar från exempelvis Samsung och Apple. Trist nog är upplösningen endast 640x360 pixlar.

CBD-tekniken finns för övrigt i alla tre utannonserade lurar. Baksidan är dock inte fullt så spännande som hos N8, då det rör sig om en kamera på åtta megapixel med lysdiodblixt.

Nokia E7
Den andra, mer fysiska nyheten, är ett utskjutbart tangentbord som i stil med N97 vinklar skärmen en aning i uppskjutet läge. Knapparna har ungefär samma känsla som nämnda lur och givetvis kan vi vänta oss svenska tecken vid lansering. Samtidigt ser E7 väldigt mycket ut som N8, med aluminiumskal i ett stycke och samma mängd knappar. Faktiskt tycker vi att storleken spelar till fördel för E7, då den känns betydligt skönare att hålla i.

På insidan möts vi av ett lite mer funktionsspäckat Symbian^3. Alla funktioner från N8 finns med, men eftersom det är en lur i E-serien finns även rejält utökat stöd för allehanda företagsfunktioner. Vid leverans kommer luren även att skeppas med Quickoffice, som vid en senare uppdatering ska ändras till Microsoft Office Mobile.

Iphone 4, Nokia E7 och Nokia N8
Storleksjämförelse mellan Iphone 4, Nokia E7 och Nokia N8.

Faktiskt känner vi oss riktigt förväntansfulla inför E7, dock är prislappen på 500 euro innan skatt lite oroväckande då det kan innebära att pris i svenska butiker lätt kan gå uppåt 7 000 kronor.

Mellanklassen
Nokia C7 och C6
C7 till vänster och C6 till höger.

C6 och C7 är två sidor av samma mynt. Som namnen antyder är C6 den lite tjockare och lite mindre varianten med en lägre prislapp. C7 har en större skärm (3,5 tum mot 3,2 tum) och är endast 10,5 millimeter tjock (jämfört med 13,9 millimeter hos C6).

Båda lurarna är utrustade med en kamera på åtta megapixel och insidan innehåller samma mängd funktioner som N8. Trots deras lite lägre prislapp kändes de faktiskt riktigt snabba och under vår korta stund med dem upplevde vi dem inte som överdrivet långsammare än N8.

Nokia C7 och C6
Båda lurarna har dessutom ett skal av stål och känns ganska välbyggda.

Alla tre lurar kommer att dyka upp under fjärde kvartalet i år och priset på C6 och C7 kommer att landa på 260 respektive 335 euro innan skatt, vilket betyder någonstans runt 3 500 och 4 000 kronor i svenska butiker. Även om det är ett betydligt mer hungrigt Nokia vi ser på årets upplaga av Nokia World ligger nästa års lansering av Symbian^4 som lite av ett surt täcke över de nyligen lanserade telefonerna.