Budgetlurar som försöker vara lika mycket smartphone som sina ofta mer än dubbelt så dyra släktingar brukar ge oss rysningar. Det slutar alltid med en halvmesyr till byggkvalitet, och en hårdvara som inte är i närheten av att orka dra operativsystemet som lagts in i luren.

Galaxy 5 har visserligen ingen byggkvalitet eller ergonomi att skryta med, utan känns precis så plastig som Samsungs lurar i den här klassen brukar göra. Till skillnad från exempelvis sin koreanska kusin LG har de dock inte snålat in på skärmen, utan vi får en riktig kapacitiv skärm och inte den billigare, resisitiva typen. Som väntat är kameran av modell ”det finns i alla fall en” och ger också bilder därefter, men det handlar ändå om en Androidmobil med ett riktpris på dryga två tusen kronor. Det är i absolut lägsta budgetklass för operativsystemet än så länge.

Pigg
Android på en 2,8 tum stor skärm med låg upplösning är i vanlig ordning inte det mest spännande, och oftast känns allt lite väl ihoptryckt. Men den kapacitiva skärmen gör att allt känns hyfsat exakt, och så länge vi inte lastar på någon direkt mängd widgets flyter det mesta på i godkänd hastighet. Tacksamt nog får vi också version 2.1 av Android redan från början, vilket ändå är någorlunda modernt. Detta känns än mer välkommet eftersom den här typen av budgetlurar sällan finns med i tillverkarnas uppdateringsscheman, utan stannar på den version som finns installerad från start.

Kul tillägg

Det märks också att Samsung hittat något av sitt standardpaket för Android. Touchwiz med fler startskärmar än standard-Android finns givetvis med, även om mängden startskärmar inte direkt känns nödvändiga när widgets slöar ner luren rejält. Samtidigt återfinns även några tillägg utöver ersättningsprogram för musikspelare och bildvisare. Swype finns exempelvis installerat från start, precis som hos storebror Galaxy S, och går med lite god vilja att få till även på den minimala skärmen.

På det stora hela är Galaxy 5 faktiskt en väldigt trevlig överraskning, vilket vi inte trodde när vi tittade på prislappen. Visst, den saknar mängder av godis som de dyrare lurarna kan skryta med. Men för nybörjare på Android som inte vill lägga fem tusen på en lur har den ändå en hel del trevligt att erbjuda.


+ 

Billig.
Någorlunda modern version av Android.


- 

Ganska plastig.
Osäkert med uppdateringar.


= 

Galaxy 5 är riktigt bra för sitt pris och passar perfekt som instegs-Android.


BETYG

Form/design: 6

Ergonomi: 6

Ljudkvalitet: 6

Bildkvalitet: 3

Funktioner: 6

Användarvänlighet: 6 

Prisvärde: 8
Totalt: 6

Samsung Galaxy 5 GT-i5500

Bästa pris just nu: 499 kr

Fakta

Pris: 2 099 kr

Tillverkare: Samsung, www.samsung.seMått 56 × 108 × 12,3 mm

Vikt 102 g

Band Gsm, wcdma (hsdpa)

Skärm 2,8 tum, 320x240 pixlar, kapacitiv touch

Taltid 375 h

Passningstid 6,5 h 

Minne 170 Mb, micro sd-kortplats

Kamera 2 megapixel