Nästan varenda tv som säljs i dag är ”hd-ready”. Det möjliggör mycket bättre bildkvalitet än gamla sortens apparater. Men det är inte riktigt så enkelt som det låter.

Du som suttit mycket vid datorer eller sysslat med fotografering vet säkert att upplösningen spelar stor roll för bildkvaliteten, men när det kommer till tv-apparater är den kopplingen inte lika uppenbar även om den borde vara det. Hdtv handlar just om högre upplösning vilket i sin tur ger bättre bildkvalitet. Hdtv är en förkortning för ”high definition television”, och är uppföljaren till sdtv (standardupplöst tv).

Interlaced
Många av dagens tv-kanaler är standardupplösta, exempelvis SVT och TV3. Det innebär att kanalerna skickas ut i upplösningen 720x576 pixlar (pal). TV-bilden ritas upp av vertikala linjer som består av bildpunkter. När bilden skapas ritas varannan linje upp, och när det är klart börjar den om och fyller i resten av bildytan. Tekniken kallas för interlaced (”sammanvävd” på svenska). Anledningen till att man valde den här tekniken är att man på den tiden inte hade tillräcklig bandbredd för att rita dem rätt upp och ner.

Nu kommer hdtv
SVT HD och TV4 HD är tv-kanaler med stöd för hdtv-tekniken. Den här typen av kanaler har en upplösning på antingen 1280x720p eller 1920x1080i. Upplösningarna kallas kort och gott för 720p och 1080i.

SVT HD sänder i 720p. Trots att det är färre bildpunkter än 1080i bör du ta i beaktande att bilden målas upp progressivt, till skillnad från 1080i som är interlaced. Som vi nämnt tidigare innebär progressivt att alla linjer målas upp i ett svep vilket ger bättre kvalitet, trots att 1080i har fler bildpunkter. De stora skillnaderna är att progressiv bild ger en mer filmlik upplevelse med bättre rörelseskärpa, dock med lite mer hack. Medan interlaced ger mjukare rörelser men sämre skärpa – saker som rör sig ser ofta randiga ut eftersom inte hela bilden ritas upp samtidigt.

Tack vare att SVT HD sänder i hd-kvalitet (720p) har kanalen bättre bildkvalitet än vanliga SVT. Dock bör du vara medveten om att alla tv-kanaler komprimerar signalen vilket ger en kvalitetsförlust, förlusten beror på hur hårt komprimerad den är. Högre upplösning är alltså inte allt.

För att krångla till det ytterligare kan vi berätta att det finns ytterligare en hd-upplösning, 1080p. Den kallas även för full-hd eller ”äkta” hd och är den bästa av alla tre eftersom den både har flest bildpunkter och är progressiv. Den används bland annat till blurayfilmer. Hdtv-kanalerna använder den inte av den enkla anledningen att det skulle kosta för mycket och kräva för mycket bandbredd.

Det är inte bara bildkvaliteten som förbättras i och med hdtv, även ljudet får ett lyft. Tekniken har stöd för digitalt multikanalsljud, vanligen Dolby Digital 5.1.

Det här behöver du för att kunna se hdtv
De flesta tv-apparater som säljs i dag är hd-ready. Det du ska leta efter är apparater märkta med standarden hd-ready 1080p, med andra ord en tv som har stöd för upplösningen 1080p. Dessutom bör den vara minst 42 tum för att du ska kunna se någon skillnad i bildkvalitet. Köper du en 50-tummare blir det stor skillnad medan du på en 32-tummare kanske inte ser någon skillnad alls.

Förutom hdtv:n krävs även en digitalbox med stöd för tekniken, en så kallad hd-box, samt hdtv-kanaler om du vill kunna se tv-program i hd-upplösning. Vill du kunna se högupplöst film, så kallad blurayfilm, måste du investera i en blurayspelare (alternativt ett Playstation 3) samt blurayfilmer.

Mellan alla prylarna behöver du koppla en hdmi-kabel. Kabeln bär både ljud och bild, så du behöver inte ytterligare ljudkablar.

Fakta

Phase alternate line, pal. De upplösningar vi nämner i artikeln utgår ifrån pal-systemet eftersom det är den tv-standard som används för färg-tv, bland annat i Västeuropa. I USA använder de istället NTSC.

Upplösningar
Blurayfilm: 1920x1080 progressiv.
Högupplöst tv-sändning: 1280x720 progressiv eller 1920x1080 interlaced.
Dvd-skiva: 720x576.
Standardupplöst tv-sändning: 720x576 interlaced.

HDTV
High Definition Television, eller högupplöst tv. HDTV har högre upplösning än standardupplöst tv vilket ger en skarpare och mer detaljrik bild, tanken är att tekniken ska ersätta dagens SDTV. HDTV finns i tre upplösningar där 1080p är bäst.

1080p: Format där bilden skickas till mottagaren med upplösningen 1920x1080. Bilden byggs upp progressivt, alltså linje för linje.

1080i: Format där bilden skickas till mottagaren med upplösningen 1920x1080. Här målas bilden upp i varannan linje och när det är klart börjar den om och fyller i resten av bildytan.

720p: Format där bilden skickas till mottagaren med upplösningen 1280x720. Bilden byggs upp progressivt.