Av de tre nya Ipodversionerna känns Touch klart hetast. Redan tidigare liknade den som bekant en sobert slimmad variant av Iphone, och nu har Apple lyckats göra den ännu tunnare. Lyxkänslan är påtaglig, men trots att den ändå känns väldigt robust och välbyggd känns det riskabelt att stoppa den i byxfickan.

Filmar i hd
Det finns alltså en hel del nyheter att sätta tänderna i. Numera finns en inbyggd kamera, och det går att filma i hd-upplösning med Touch, närmare bestämt 720p med 30 bilder per sekund. Det går att trimma klippen direkt i Ipoden, och med iMovieappen går det att göra ganska avancerad redigering. Kameran är en välkommen nyhet, och filmerna ser helt okej ut förutsatt att ljustillgången är hyfsad. Stillbilderna däremot håller inte samma kvalitet med en upplösning på mindre än en megapixel.

Vissa andra funktioner ger en känsla av att kejsaren har fått nya kläder. Det gäller framför allt Face Time, vilket i korthet är Apples variant av videosamtal. Face Time sker visserligen uteslutande över wifi, vilket dels möjliggör högre kvalitet på samtalen, dels gör samtalen gratis för den som har en trådlös uppkoppling. Vi kan inte säga annat än att det funkar riktigt bra, men styrkorna med wifi är också en nackdel eftersom det bara funkar när du är inom räckhåll för ditt trådlösa nätverk. Face Time fungerar dessutom bara med senaste Touchversionen eller Iphone 4.

Grymmaste skärmen
Frågan är om inte det bästa med nya Touch är bildskärmen – Retina. Den är enormt skarp och får det mesta att se fantastiskt ut, och det är inget annat än ett rent nöje att titta på film på den. Och när det gäller filmtittande kan vi konstatera att även batteritiden förbättrats en aning, nu går det att titta på film i upp till sju timmar innan batteriet säckar ihop. För den som bara lyssnar på musik anges batteritiden till omkring 40 timmar, men alla som har en Touch eller Iphone sedan tidigare vet att dessa siffror bara gäller om man inte pillar på skärmen för mycket.

Kvaliteten på ljudet påminner i hög grad om tidigare modeller, vilket i korthet betyder bra men inte svinbra. För trots att det är en Ipod är detta som bekant inte en musikspelare, det är en film- och spelmaskin med massor av andra funktioner.

Touch finns nu i tre olika minnesstorlekar, från ynka åtta upp till 64 gigabyte. Priset för den minsta modellen är cirka 2 300 kronor medan den största går loss på över 4 000 kronor. Knappast billigt med andra ord, men så är detta också en mycket kompetent apparat med smarta funktioner och en grym bildskärm.


+
Bildskärmen!
Nya hd-kameran.
Förbättrad batteritid.

-
Knappast något.

=
Tunnare, skönare och bättre. Med inbyggd hd-kamera och grym bildkvalitet är det svårt att inte gilla nya Ipod Touch, och trots det något höga priset måste vi ända hylla den här produkten rejält.

BETYG
Storlek/form 8
Ljud/bildkvalitet 9
Funktioner 8
Användarvänlighet 9
Prisvärde 7


Totalt 9

Fakta

Minne: 8, 32 eller 64 GB flashminne
Bildskärm: 3,5 tum touchskärm, 60x640 pixlar
Funktioner: Wifi, Face Time, hd-video
Filformat: Mp3, aac, Apple lossless, h264, jpg, audible, aiff
Mått: 111x58,9x7,1 mm
Vikt: 101 g inklusive batteri
Pris 2 295 kr (8 GB), 3 095 kr (32 GB), 4 095 kr (64 GB)