Att ta tid på sin löpning är ganska naturligt. Det gäller även promenerande eller vad man nu hittar på i motionsväg.

Men nu när vi ändå har mobiler som hjälper oss med så många andra vardagssysslor kan ju luren lika gärna hjälpa en med träningen också. Att bara ta tid tillhör det förgångna, numera finns det tonvis med appar som mäter tid, antalet brända kalorier, hastigheten längs hela rundan, och dessutom kan rita upp det på en karta för dig. Vill du ha ut mer kan du alltid jämföra dig med andra som använder samma app, eller lägga upp dina resultat på Facebook eller Twitter för att bli peppad den vägen.

Den lilla nackdelen är att det som sagt finns drösvis med appar som gör mer eller mindre samma sak. Därför har vi valt ut vår egen favorit Runkeeper som vi här förklarar lite närmare.

Vad är Runkeeper?

Runkeeper är en app till Android och Iphone som gör allt det vi precis skrev. För dig som inte har en Androidtelefon eller Iphone finns som sagt alternativ, men den här gången har vi valt att fokusera på Runkeeper. Appen är gratis till båda plattformarna, men till Iphone finns även en pro-version för 75 kronor. Den versionen ger lite ytterligare godis att leka med, men fungerar mest som ett sätt för dig att visa din uppskattning gentemot utvecklarna. Gratisversionen täcker in det mesta du kan tänka dig och räcker därför för de flesta.

Till Runkeeper finns även en hemsida, Runkeeper.com, som kopplas samman med appen via ditt personliga konto. På hemsidan kan du göra ytterligare inställningar, hitta träningskompisar, och ta del av andras motionsvanor.

Finesser
Trots namnet handlar Runkeeper inte enbart om löpning. Appen har förinställningar för en hel hög sporter såsom cykling, gång, skidor och så vidare.

Ett träningspass i Runkeeper använder sig av gps för att mäta ut var någonstans du har sprungit. Tillsammans med koordinater utritade som en vanlig bana på en karta ger positioneringen dig även tillgång till höjddata och liknande. Detta kombinerat med tidtagning och anpassning till respektive sport ger även möjlighet att kolla i vilka partier du rörde dig som snabbast och liknande. Givetvis finns även en kalorimätare också.

Har du en pulsmätare som kan överföra data till datorn går den tyvärr inte att använda direkt via appen. Däremot kan du logga in på hemsidan och kombinera pulsdatan med ditt träningspass för att få ännu mer detaljerad information.

Att komma igång med Runkeeper kräver som sagt en Androidtelefon eller en Iphone. Vill du ha ut lite mer, såsom Facebook-kopplingen, behöver du en dator också eftersom den kopplingen går via ditt Runkeeper-konto och hemsidan.

Ta en titt på bildspelet så får du en lite tydligare bild av hur appen funkar till både Android och Iphone. Och kom ihåg: lite motion är bättre än ingen alls.

Lycka till!