Pavilion dm4 är ett av de senaste tillskotten i HP:s arsenal av bärbara, och är på det hela taget en trevlig bekantskap både vad gäller stil, kvalitet och prestanda.

HP har under senvåren och sommaren satsat på en serie bärbara datorer som försöker konkurrera om uppmärksamheten bland designmedvetna köpare. Netbook-datorer med specialutformade lock, och olika försök att både ge chassin på de större bärbara datorerna en extra kvalitetskänsla och en personlig utformning.

Pavilion dm4 är en 14-tums mediainriktad dator med samma laxrosa aluminiumskal som tabletdatorn Touchsmart tm2 som vi testade tidigare i våras, och delar många av dess goda egenskaper.
Ett elegant yttre, en ytterst gedigen konstruktion i chassit, där stora delar är frästa metallstycken. Här är dock fler delar utbytta mot plast för att hålla nere vikten, så riktigt samma känsla av massiv metallklump infinner sig inte.

Äkta användarvänlighet

Pavilion dm4 har också samma förstklassiga tangentbord och musplatta. Just på den punkten ligger HP just nu hästlängder före konkurrerande pc-tillverkare. Skrivkänsla i tangentbord och kontroll i musplattan är utmärkt. Smarta små detaljer, exempelvis dioder i knapparna som indikerar till exempel Num Lock-status, gör att man får en känsla av full koll hela tiden.

Vår testdator med modellnummer 1050so har en Intels Core i5 430M, den beskedligaste processorn i den serien. Den räcker gott och väl för alla typer av kontors- och mediauppgifter, och tillsammans med Radeon-grafik med DirectX 11-stöd så är den en fullgod plattform för en hel del spelande också.

Extra bonus för både film, musik och spelupplevelsen är de inbyggda högtalarna, som håller hög klass med tanke på sin blygsamma storlek.

Elegant. Färgsättningen och dekoren på Pavilion dm4 kan vara en smaksak, men vi tycker den är precis rätt. Inte för galen, och inte för tråkig.

Prisvärt men inte perfekt
På det stora hela är vi riktigt imponerade, men högsta betygen uteblir på grund av två saker. För det första är skärmen inte särskilt imponerande. En fadd och blek bild från en billig panel med uppenbara problem med betraktningsvinkeln i höjdled, som gör att speciellt filmupplevelsen tappar en hel del.

Det andra är att datorn har en tendens att dra igång en extra växel på kylningen i tid och otid. Och det med besked. När det vill sig kan fläktarna överrösta det mesta.

Trots detta är det som sagt ett riktigt bra köp för sina ungefär nio tusen.

Speciellt om huvudsyftet med den är som surf- och kontorsdator eller om du är mindre kräsen med skärmkvaliteten. Då är det snygga och stabila chassit, men goda ergonomin och den bra prestandan helt klart värd pengarna.


+

Relativt snabb
välbyggd
smart tangentbord och mus.

-

Tråkig skärm
tidvis högljudd.

=
På det stora hela en imponerande dator, men den tråkiga skärmen och starkt surrande fläktar drar ner betyget lite.

BETYG


Prestanda 7
Funktioner/anslutningar 7
Användarvändlighet 9
Prisvärde 8


Totalt: 8

Fakta

Kontakt: HP, www.hp.se
Cirkapris: 9 000 kr

Processor: Intel Core i5 430 M, 2,27 GHz
Grafik: ATI Mobility Radeon HD 5450, 512 MB / Intel GMA HD
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 500 GB hårddisk (7 200 rpm), dvd±rw
Anslutningar: 2x usb, 1x usb/esata, lan, vga, hdmi, hörlur, mikrofon
Trådlöst: 802.11bgn
Kortläsare: Sd, mmc
Bildskärm: 14 tum, led tft, 1 366x768 bildpunkter
Operativsystem: Windows 7 Home Premium, 64 bit
Storlek: 34 x 22,8 x 3,4 cm
Vikt: 2,03 kg
Garanti: 1 år