Många tror att en projektor kostar skjortan, eller att bilden på en filmduk i vardagsrummet blir matt och vattnig jämfört med en platt-tv. Men så är det absolut inte idag. För en bra bit under 10 000 kronor får du en riktigt vass hd-projektor som utan problem klarar att dra upp en 100 tum stor bild med riktigt bra ljustryck i tv-rummet, även om du inte har möjlighet att mörklägga helt. Och vi lovar dig, har du en gång upplevt en blurayfilm på 100 tum från en modern hemmabioprojektor är det svårt att nöja sig med en liten futtig tv efteråt. Och med dagens billiga motoriserade dukar som du enkelt monterar i taket framför bokhyllan (och platt-tv:n) behöver det ena inte utesluta det andra. Vi har testat åtta hemmabioprojektorer som alla går att hitta hos återförsäljare för under 10 000 kronor (även om en del har högre riktpris). Även om två modeller sticker ut en aning från mängden konstaterar vi samtidigt att det inte finns några riktiga förlorare.


Klicka på bilden för att få upp tabellen i större format.

Bästa Köp
Epsons EMP-TW3200 bjuder på bra bild samtidigt som den är lättinstallerad och i stort sett ljudlös. Trots att det finns betydligt billigare alternativ tycker vi att den är Bästa köp i startfältet.

Bästa Produkt
Mitsubishis HC3200 ger suverän skärpa och grym bild överlag, även om den också har några svagheter. Men är du ute efter optimal bild för under 10 000 kronor är detta projektorn för dig.


Epson EH-TW3200

Epson EH-TW3200
Tillverkare Epson, www.epson.se

Beskrivning: Lcd-projektor med 1080p-upplösning
Pris 9 990 kronorStrax efter att Epson skickat in testets minsta projektor kom den sprillans nya storebrormodellen TW3200 in till redaktionen, testets i särklass största modell. Den är i stort sett identisk med de dyrare projektorerna TW3500 och nykomlingen TW3600 men budgetalternativet har bantats en del, framför allt är det kontrastvärdet som fått stryka på foten.

Projektorn är grymt tyst, i normalläget (med högre lampstyrka) är den tystare än alla andra i eco-läge. En annan styrka med den här modellen är att den är grymt lättinstallerad tack vare extremt generös zoom och lensshift. Du kan med andra ord ställa den på ett bord i bakre hörnet av rummet och ändå rikta in bilden mitt framför tv-soffan utan kvalitetsförlust.

Även den här Epsonprojektorn är en ljusstark historia, dock inte lika extrem som en del andra modeller vi testat genom åren. Men 1800 ansilumen räcker gott och väl till för att se film utan att du har helt svart i biorummet. Färgerna ser bra ut redan i de förinställda lägena men projektorn kräver viss justering av kontrast och ljusstyrka för att inte högdagrar ska ”fräta ut” och för att få ut lite mer detaljer i mörka partier. Men jämfört med Mitsubishis projektor får vi inte till bra bild med Epsons projektor, vi saknar helt enkelt lite dynamik i bilden. Skillnaden är inte jättestor, men kombinerat med att Mitsubishis HC3200 även bjuder på aningen bättre skärpa så förlorar Epsons TW3200 bildkvalitetskampen, men det handlar inte om stora skillnader.

En lcd-projektor är ett säkrare alternativ för dig som oroar dig för att dlp-bilden ska vara ansträngande för ögonen, och Epsons TW3200 är en riktigt prisvärd projektor med grymt bra justeringsmöjligheter kombinerat med lägst ljudnivå i testet. Därför tar den hem titeln Bästa Köp även om Mitsubishis modell bjuder på ett snäpp vassare bild.

Omdöme
En riktigt prisvärd lcd-projektor som känns dyrare än vad den är. Bästa köp om du bara har plats för den.


BETYG

Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 8
Användarvänlighet 8
Prisvärde 9Betyg: 8

Mitsubishi HC3200

Mitsubishi HC3200

Tillverkare Mitsubishi, www.mitsubishi-presentations.com

Beskrivning: Dlp-projektor med 1080p-upplösning
Pris 10 990 kronor


Mitsubishis projektor går att hitta hos ett par billiga återförsäljare för under 10 000 kronor, därför fick den vara med trots att riktpriset ligger lite högre. Detta är en budgetvariant av den ännu vassare HC3800-modellen, och den är hyfsat liten och med sitt vita skal smälter den snabbt in i rummet om du väljer att takmontera den. Eftersom det är en dlp-modell saknas lensshift, men zoomomfånget på 1,5x är generösare än vanligt i sammanhanget.

Projektorn låter en del, men inte lika mycket som exempelvis Benq:s båda modeller. Och även om specifikationerna till HC3200 är ganska blygsamma på pappret levererar den riktigt grym bild. Framför allt imponeras vi av skärpan i bilden som är helt i klass med betydligt dyrare full-hd-alternativ. Och även färgåtergivning och kontrast håller riktigt hög klass. Skärpan är bra men inte riktigt så djup som vi skulle önska, men överlag är Mitsubishi dock bäst bildmässigt.

Menysystemet i maskinen känns gammalt och här finns inte svenska som alternativ. Detta tillsammans med en ganska plastig och tråkig fjärr (som dock har svagt belysta knappar) gör att det inte är speciellt lockande att gå in och utforska bildinställningarna. Men här finns trots allt en hel del även om det märks att tillverkaren i första hand riktar sig till entusiasten.

Eftersom det är en dlp-modell (Mitsubishi gör både lcd- och dlp-projektorer) snurrar ett färghjul i projektorn, något som kan ge upphov till så kallad regnbågseffekt (rgb-flimmer). Detta syntes ganska tydligt på HC3200 men det är som vi nämnt tidigare väldigt individuellt ifall man stör dig på detta eller inte.

Om du är ute efter en ljusstark projektor för att kunna se en fotbollsmatch i vardagsrummet en solig eftermiddag så är detta inte modellen för dig. Den är inte direkt ljussvag, men den presterar bäst i ett helt nedsläckt rum, då kan du köra på eco-läget som ger dig 5 000 lamptimmar.

Omdöme
Mitsubishis maskin känns inte modernast i startfältet men den ger bäst bild vilket gör att den vinner utmärkelsen Bästa Produkt.

BETYG
Bildkvalitet 9
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 7
Prisvärde 8Betyg 8

Optoma HD67

Optoma HD67
Tillverkare Optoma, www.optoma.com

Beskrivning: Dlp-projektor med 720p-upplösning
Pris 6 990 kronorFöregångaren till den här modellen, HD65, var en extremt prisvärd projektor som vi gillade skarpt. Den nyare HD67:an är också en riktigt liten och portabel maskin, något som tillverkaren uppenbarligen vill trycka extra på då de skickar med en liten väska, och det handlar som tidigare om en billig dlp-baserad maskin med 720p-upplösning.

Projektorn erbjuder ingenting utöver det vanliga i anslutningsväg men vi uppskattar den inbyggda högtalaren även om den låter ganska burkig. Men om barnen vill se lite tecknat uppblåst på en vit vägg i lekrummet är det ändå guld värt. Zoomen är starkt begränsad och det är lite pilligt att ställa skärpan med fokusringen men väl på plats ser vi direkt att bilden håller hög klass för prisklassen. Svärtan är faktiskt rätt bra och bilden blir avsevärt mer dynamisk och filmlik än med budgetalternativen från Sony, Benq och Epson. Färgerna är också naturtrogna och fina och skärpan är bra, men vi ser även här en del rgb-flimmer. Men så länge vi inte kör projektorn sida vid sida mot de två vassaste full-hd-alternativen i testet ser bilden riktigt bra ut överlag.

Ljudnivån är också riktigt låg, något som förvånar oss med tanke på projektorns kompakta format och låga pris. Fläkten surrar med lite störande karaktär men så länge vi inte har örat riktigt nära projektorn är det ingenting vi stör oss på.

Menysystemet är logiskt och användarvänligt och det märks att målgruppen snarare är nybörjare än entusiaster. Detta i kombination med en behaglig belyst fjärr gör handhavandet smärtfritt, samtidigt som det finns en del inställningar att leka med för den som vill. Men projektorn vi testade gav bra bild redan med förinställda lägen så du behöver inte justera så mycket för att få bra bild.

Omdöme
En väldigt prisvärd projektor som kombinerar bra bild, enkelt handhavande och låg ljudnivå. Ett bra köp helt enkelt.


BETYG
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 7
Prisvärde 8Betyg 8

Optoma HD200X

Optoma HD200X
Tillverkare Optoma, www.optoma.com
Beskrivning: Dlp-projektor med 1080p-upplösning
Pris 8 990 kronorDen här modellen tog hem utmärkelsen Bästa köp i förra årets stora test av billiga full-hd-projektorer i systertidningen M3. Redan då låg projektorn strax under 10 000 kronor så den har bara krupit ner marginellt i pris sedan dess. Projektorn är läckert svart med rundade former och den är hyfsat liten och nätt. Fjärren som medföljer är ordentligt belyst vilket underlättar i hemmabiomörkret.

Jämfört med Mitsubishis HC3200 får vi inte samma skärpa i bilden från Optomas modell, vi saknar helt enkelt den där udden som gör att vi känner att det gör skillnad att gå upp till 1080p. Och även svärtan och kontrasten i bilden är aningen sämre från HD200X än från Mitsubishis projektor. Men Optomas maskin är inte alls dålig, färgerna ser mycket bra ut och ljusstyrkan räcker gott och väl till även för riktigt stora dukar. När det gäller så kallade regnbågar (rgb-flimmer) störs vi inte av dem annat än när vi verkligen tittar efter det aktivt, överlag känns bilden behaglig att titta på.

De svenska menyerna är tydliga och enkla även för den ovane. Och du behöver inte pilla så mycket med inställningarna för att få till naturtrogna färger.

Tiden har dock sprungit ikapp Optoma, och utmärkelsen för ett år sedan känns inte lika relevant idag. Optoma HD200XC är inte ett dåligt köp men det finns helt enkelt vassare och mer prisvärda alternativ från konkurrenterna idag. Sedan finns den något dyrare HD20 från samma tillverkare också som ett intressant alternativ men den ligger precis på andra sidan 10 000-kronorsstrecket…

Omdöme
En bra full-hd-projektor som fortfarande håller men som inte längre känns som ett självklart val i prisklassen.


BETYG

Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 7Betyg 7

Epson EH-TW450

Epson EH-TW450
Tillverkare Epson, www.epson.se

Beskrivning: Lcd-projektor med 720p-upplösning
Pris 6 990 kronorMinsta projektorn i testet kommer från Epson och heter EH-TW450. Det är en lcd-baserad budgetmodell som lanserades redan i slutet av förra året, och med en prislapp på under 7 000 kronor är den definitivt med i kampen bland de extremt billiga modellerna. Det slimmade formatet ställer dock höga krav på kylsystemet och fläkten i projektorn får jobba på lite väl hårt för våra öron. Här är eco-läget ett måste.

Knapparna på projektorn är en aning plastiga men å andra sidan är de tydliga, liksom menysystemet. Här märks det att tillverkaren tänkt till för att inte skrämma bort nybörjaren och det mesta är enkelt att hitta och justera.

Bilden är dock inte lika imponerande, när vi tittar på blurayfilm från den här projektorn sida-vid-sida med Mitsubishis HC3200 är det som natt och dag. Epsons projektor ger en ganska blaskig och urvattnad bild i jämförelse, vi saknar helt enkelt tyngd i färgerna. Samtidigt är inte svärtan speciellt bra och bilden saknar dynamik. Har du inget att jämföra med sedan tidigare kommer du dock inte att tycka att bilden är direkt dålig, och färgbalansen är ganska bra direkt ur lådan. Och är du ute efter en portabel modell med inbyggda högtalare och hög ljusstyrka, och inte är jättekräsen när det kommer till bildkvalitet, då är den definitivt intressant. Men i hemmabion platsar den inte.

Omdöme
Minstingen i testet imponerar inte bildmässigt och såvida du inte är ute efter en superportabel modell finns det bättre alternativ för samma pengar.


BETYG
Bildkvalitet 5
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 8
Prisvärde 6Betyg: 6

Sony VLP-BW7

Sony VLP-BW7
Tillverkare Sony, www.sony.se

Beskrivning: Lcd-projektor med 1280x800-upplösning
Pris 5 995 kronorSonys bidrag till testet är en liten och smidig lcd-projektor med den i sammanhanget udda upplösningen 1280x800 pixlar (WXGA). Den är dock HD Ready och fixar 720p och 1080i utan problem. Framför allt är den ruggigt billig. Projektorn är inte speciellt högljudd av sig men den märks så fort det är tyst i filmen, framför allt i läget med hög ljusstyrka.

Med tanke på de ganska blygsamma specifikationerna var inte förväntningarna på bilden på topp, och ganska snart konstaterar vi att Sonys maskin inte levererar speciellt spännande bild. Svärtan räcker inte till för att ge tyngd åt mörka scener och bilden känns lite grådassig överlag. Ljusstyrkan är relativt hög men vi saknar tyngden i färgerna för att bilden skall bli riktigt bra när vi släpper in ljus i testlabbet. Men visst gör BW7 jobbet om du vill se en fotbollsmatch eller spela spel från din PS3:a dagtid. Trots att det är en lcd-projektor saknas dock lensshift och zoomen är lika begränsad som hos flertalet dlp-alternativ i prisklassen (1,2x). Här är det montering mitt framför duken som gäller med andra ord.

Fjärren är belyst och här finns tre användarlägen du kan spara förutom de tre fasta förinställningarna som inte kräver allt för mycket finpill för att få till optimal bild. Sonyprojektorn är hyfsat enkel att använda och även om den inte får toppbetyg är den inte ett dåligt köp för dig som vill komma undan så billigt som möjligt.

Omdöme
En budgetmodell med ganska medioker bild men som gör jobbet för dig som vill se på tv dagtid i vardagsrummet. Men liksom Epsons billigare modell platsar den inte riktigt i hemmabiosalongen. 


BETYG
Bildkvalitet 5
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 6
Prisvärde 7Betyg: 6

Benq W1000+

Benq W1000+
Tillverkare Benq, www.benq.se

Beskrivning: Dlp-projektor med 1080p-upplösning
Pris 8 499 kronorAllt fler full-hd-projektorer kryper under 10 000-kronorsstrecket, och sedan vi testade föregångaren till den här modellen, med i stort sett identiska specifikationer, har Benq nästan halverat priset. W1000+ är en dlp-modell, vilket innebär både för- och nackdelar. Positivt är att du får riktigt bra tryck i bilden och även om denna projektor inte är fullt lika ljusstark som lillebrormodellen från samma tillverkare är det inga problem att dra upp film på stor duk och titta även om du inte har becksvart i rummet. Den lägre ljusstyrkan gör dock att brinntiden är längre (imponerande 5000h!) och att strömförbrukningen är lägre än hos den billigare W600+.

Mindre bra är att vi ser en del rgb-flimmer när vi tittar på scener med ljusa detaljer på mörk bakgrund, så fort vi rör huvudet en aning. Dessutom är zoomomfånget snävt och det är placering precis mitt framför duken som gäller eftersom W1000+ liksom W600+ saknar lensshift-funktion.

Svärtan är aningen bättre än hos den billigare Benq-modellen och med tanke på prislappen helt klart godkänd. Men skärpan är inte speciellt mycket bättre än en 720p-modell, och vi får inte riktigt till det där djupet i bilden som en bra full-hd-kanon kan ge med optimalt källmaterial.

Det finns gott om inställningar att pilla med i den här projektorn och vi var inte helt nöjda med färgåtergivning och detaljer i mörka scener i de förinställda lägena. Efter lite justering blev bilden bättre, men det finns definitivt modeller som presterar bättre direkt ur kartong, och som är enklare att ändra färger med. Överlag är W1000+ en riktigt prisvärd full-hd-projektor, men vi rekommenderar ändå att du går upp en aning i pris och väljer Mitsubishis modell istället om du är ute efter en billig full-hd-maskin.

Omdöme
En prisvärd full-hd-modell som dock inte når upp till testvinnaren HC3200 från Mitsubishi bildmässigt.


BETYG
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 6
Prisvärde 7Betyg 6

Benq W600+

Benq W600+
Tillverkare Benq, www.benq.se

Beskrivning: Dlp-projektor med 720p-upplösning
Pris 5 490 kronor


Den billigare av de båda Benqprojektorerna i testet heter W600+, och på pappret är den identisk med föregångsmodellen utan plustillägget i modellnamnet. Projektorn är riktigt liten och lätt och vi ser direkt att den levererar en grymt ljusstark bild på duken. 2600 ansilumen är en bit över standard i hemmabiosammanhang och perfekt för dig som inte har möjlighet att mörklägga helt och hållet. När vi tittar på film i kolsvart rum är det inga problem att ställa ner lampans ljusstyrka och ändå få bra stuns i bilden, men svärtan är inte i klass med lite dyrare projektorer närmare 10 000-kronorsstrecket. Skärpan är dock helt okej och färgerna fylliga och levande. Projektorn har en hel del inställningsmöjligheter men dessa är inte speciellt nybörjarvänliga.

W600+ är en dlp-projektor och rgb-flimret är tyvärr ganska påtagligt. Om du är känslig för den här typen av flimmer kan du uppleva bilden från projektorn som ansträngande men de flesta brukar inte lida av det. Ett annat minus är ljudnivån. Projektorn är inte speciellt tystgående ens i ekonomiläget och i normalläget blåser den på ganska ordentligt.

W600+ har stöd för 3d i form av DLP-link, vilket betyder att den kan ta emot 120 Hz-signal från en dator. För att exempelvis spela 3d-spel krävs med andra ord en dator med rätt Nvidiakort samt passande glasögon. Det är alltså inte bara att koppla in sin spelkonsol eller sin nya blurayspelare och sedan tro att man har 3d i hemmabion.
Om vi ser till hur bra bild du får i förhållande till det låga priset är det dock inte mycket att orda om. Det blir helt enkelt inte mycket mer prisvärt än så här just nu.

Omdöme
En extremt prisvärd projektor med ljusstark och fin bild, dock störs vi av rgb-flimmer och den höga ljudnivån.


BETYG

Bildkvalitet 6
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 6
Prisvärde 9Betyg 7


Klicka på tabellen för att se den i större format.

Fakta

Projektorerna testades på en 102 tum stor Diplomat D3-duk från Euroscreen. Som bildkälla användes dels tv-sändningar (både låg- och högupplösta) från Canal Digitals HD-box, dels dvd- och blurayfilm från vår Playstation 3 som vi även använde som spelmaskin i testet. Projektorerna testades både med fasta förinställningar och efter kalibrering med testskivan Digital Video Essentials. Störst vikt vid testet har lagts vid bildkvalitet med hd-källmaterial.

Lampan – en dyr historia

En projektorlampa håller vanligtvis mellan 2 000-4 000 timmar. Den kostar en bra slant så det är viktigt att du är rädd om den. Räkna med omkring 3 000 kronor i snittpris för en lampa. Var därför extra noga med att låta projektorn kyla ner lampan när den stängs av (bryt inte strömmen med huvudbrytare utan låt fläkten gå). Här skiljer det en hel del mellan tillverkarnas garantivillkor, men vår erfarenhet är att om lampan går sönder onormalt tidigt brukar tillverkarna vara lite flexibla med garantitillämpningen på den här punkten. Det är trots allt ganska ovanligt idag att lampan går sönder redan efter några månader.

Lcd eller dlp?

Precis som när det gäller platt-tv behöver du idag inte bekymra dig om vilken teknik en projektor baseras på. Lcd- och dlp-modeller ger i stort sett likvärdig bildkvalitet. Känsliga tittare kan dock uppleva dlp-bilden en aning ansträngande för ögonen så om du känner dig osäker och inte har möjlighet att provtitta är lcd ett säkrare alternativ på den punkten.

Regnbågseffekten

Så kallat rgb-flimmer (”regnbågseffekt”) är ett fenomen som uppkommer på grund av dlp-projektorns roterande färghjul. Detta yttrar sig i att du, om du rör på huvudet, kan se ett färgspektra blinka förbi framför bilden, framför allt om bilden innehåller vita element (som exempelvis undertexter) mot svart bakgrund. Problemet var vanligare och mer störande för några år sedan då färghjulen roterade långsammare i projektorerna.