Medan konkurrenterna släppt den ena efter den andra 3d-tv:n under hösten har vi vackert fått vänta på Philips att komma ikapp. Men den som väntar på något gott…

Till sist fick vi in en 32-tummare i den nya PFL9705-serien, en tv med helt ny design och flera nya spännande funktioner.

Pedagogisk men seg

När vi först startar apparaten möts vi av en pedagogisk och ganska omfattande inställningsguide. I första försöket hängde sig guiden precis innan vi var klara men i övrigt fungerade den klockrent. När tv:n väl är konfigurerad har du även ställt in ljud och bild efter egna preferenser utifrån ett gäng testbilder.

Den medföljande fjärren är en relativt ny sak som både ligger väl i handen och som trots att knapparna är få till antalet fungerar riktigt bra. Det ikonbaserade menysystemet är lättbegripligt, om än lite väl segt på grund av onödiga animeringar. Överlag ett stort steg framåt för Philips dock.

Philips PFL9705

Bilden håller riktigt hög klass med suveränt kontrastomfång, grym svärta och riktigt fin färgåtergivning. Tv:n har bakomliggande led-element, och därmed kan delar av bilden släckas helt med så kallad ”local dimming”. Baksidan med den här lösningen är dock att tv:n inte är speciellt tunn, och med Ambilight och inbyggda subwoofers är det naturligtvis svårt att konkurrera med Samsung och LG i format. Gillar du mjuka panoreringar (till skillnad från ”äkta” filmformat med 24 bilder per sekund) kan du också njuta av Natural Motion-tekniken – här är Philips väldigt duktiga. Det är extremt lite bildstörningar när vi aktiverar funktionen och bilden flyter på riktigt fint. En annan sak som skiljer den här apparaten från mängden är ljudet, sällan har vi hört en platt-tv med så bra tyngd i basen.

Film2home direkt i tv:n
Den här serien är förberedd för 3d, dock gäller det inte 32-tumsversionen som vi har testat. En ny funktion som vi dock kunde testa var den integrerade tjänsten Film2Home. Efter att vi stoppat i ett sd-kort på 4 Gb i tv:n och registrerat oss på filmsajten (direkt i apparaten) kunde vi komma åt hyrfilmerna. I dagsläget handlar det om endast 21 titlar vilket inte är mycket att stryka med. När vi sedan hyrde Sherlock Holmes trodde vi först att tv:n låst sig, men det visade sig att under de första ca 10 minuterna som filmen laddades kunde vi inte göra någonting annat, därefter fungerade dock tv:n igen. Och filmen såg helt okej ut även om kvaliteten är en bit ifrån dvd-klass.

Nya nättjänster
Philips-tv:n har en hel del andra nya nättjänster, bland annat en integrerad webbläsare (Opera). Men en bugg med det virtuella tangentbordet gjorde att det inte gick att skriva in några webbadresser vilket begränsade användningen en del. Och enligt Philips var testexemplaret inte ett förexemplar vilket känns en smulande oroande.

En annan intressant finess är att du kan koppla upp tv:n mot en dator över wlan och via den vägen använda den som en extra skärm med hjälp av programmet Media Connect, som du får ladda hem från Philips hemsida. Men för att spela upp film rekommenderar vi att du kopplar upp dig via dlna istället så flyter filmen på bättre, och du slipper en fördröjning på ett par sekunder. Filstödet i apparatens mediaspelare är nämligen riktigt bra.

Överlag är detta en riktigt läcker, om än något dyr sovrums-tv. Ambilight är coolt och antalet nya funktioner imponerar, men buggar i mjukvaran sänker helhetsintrycket.+

Ljudet.
Ambilight.
Bra kontrast och svärta.
Nätfunktionerna.-

Buggig.
Dyr.
Ej dvb-t2-mottagare.


=

Bra bild och flera nya smarta tjänster utmärker Philips nya toppmodell som dock är lite väl dyr och som kräver stabilare firmware för att få toppbetyg.

BETYGDesign/form: 7

Bildkvalitet: 9

Funktioner/anslutningar: 9

Användarvänlighet: 7

Prisvärde: 6


Totalt: 7
Fakta


Tillverkare:
Philips, www.philips.se

Pris: 13 999 kr 


Tv-typ: Led-lcd
Dynamisk kontrast: 5 000 000:1
Ljusstyrka: 500 cd/m2
Tv-mottagare: dvb-t/dvb-c (mpeg4)
Anslutningar: 3 st hdmi (1 version 1.4), 2 scart, vga, komponent, s-video, komposit, ethernet, hörlursuttag, s/pdif-ut, sd-kortplats, usb
Dlna: Ja
3d-stöd: Nej (gäller endast större modeller i serien)
Filstöd: jpg, wma, jpg, avi, mkv, mpg 1/2/4, wmv9, vc1
Mått: 767 x 490 x 66 mm
Vikt: 16 kg
Övrigt: Film2Home, Wifi Media Connect

Alternativet
Om inte Ambilight eller Film2Home är viktiga för dig så kan du få en i våra ögon ännu snyggare apparat från Samsung för lite mindre pengar. Deras 8-serie är supertunn och bjuder på nästan lika mycket i funktionsväg samtidigt som den är ännu mer användarvänlig.

Den nya fjärrkontrollen...
Är en riktig höjdare. Philips har till skillnad från flera konkurrenter lyckats banta ner antalet knappar till ett minimum samtidigt som det är lätt att hantera apparaten. Det som sänker delbetyget för användarvänlighet är de sega menyanimeringarna och att tv:n i vissa fall beter sig som om den hänger sig.