Det här är en av de grymmaste telefoner vi någonsin har testat, inget snack om den saken. Hårdvaran och de medföljande gratistjänsterna slår knock på det mesta på marknaden, men det är långt ifrån allt i dagsläget.

Skalet är minst sagt välbyggt, med hela kroppen i aluminium. Det handlar inte om unibody-tänket som exempelvis HTC Legend kör med, men det känns fortfarande väldigt gediget. Vi stör oss något på baksidans kamera, som sticker ut en del och helt saknar linsskydd, men med tanke på hur den fungerar kommer vi snabbt över det störande momentet. ”Tolv megapixel” säger inte mycket, men vi kan konstatera att vi bjuds på en riktig xenon-blixt och en sensor som enligt Nokia är den största som någonsin stoppats i en mobiltelefon. Medan det säkert stämmer kan vi i alla fall konstatera att foton blir ruskigt bra på N8, troligen bäst hittills av mobiler vi testat. Samtidigt får vi en rätt bra videoinspelning i 720p, och både stillbilder och rörliga sådana kan redigeras och klippas om hyfsat enkelt med de inbyggda redigeringsprogrammen.

Nokia N8

Kopplingskung
Med i paketet finns två kablar. Den ena är till för att omvandla mini hdmi-uttaget till en vanlig hdmi-kontakt, för att därefter kunna skicka ut en klonad skärmbild i 720p på valfri hdmi-kompatibel skärm. Bortsett från det störande med en adapter fungerar det klockrent, och även om 720p eller ljudstödet på maximalt 4.1 inte är bästa möjliga räcker det ändå till det mesta. Den andra sladden ger dig en usb-port via telefonens micro usb. Antingen gör du det uppenbara och skickar in ett usb-minne för att komma åt dess filer, eller så kan du lika gärna koppla in en trådlös mus och styra webbläsaren med den. Usb on the go kallas det och är en sjukt imponerande funktion.

Utöver det hittar vi i stort sett allt som vi vill ha hos en smartphone. Fm-sändaren fungerar riktigt bra med både musikspelaren och Spotify, och givetvis är den ihopparad med en vanlig fm-radio. Till alla grymma hårdvarufunktioner kommer också tjänsterna som är minst lika bra. Ditt ovi-konto kopplar ihop dig med sociala nätverk som i sin tur är ihopkopplade med en mängd program och funktioner i luren. Och så har vi Ovi Maps som uppdaterats rejält för att dels tjänstgöra som en av de grymmaste mobila navigatorerna, dels kunna lägga in nyheter som koppling till just sociala medier. Nämnde vi att den är helt och hållet gratis också?

Inte logiskt
N8 är en av de grymmaste lurarna vi någonsin haft nöjet att testa, så vad fattas då för att det ska bli toppbetyg? Svaret är operativsystemet Symbian^3. Den nya versionen är visserligen ett rejält steg uppåt jämfört med exempelvis N97, men Symbian är fortfarande väldigt styltigt att använda jämfört med nyare system som Android eller Windows Phone 7. Ibland känns det som om allt du vill göra ligger begravt i olika undermenyer eller på en helt annan plats i luren än vad som känns logiskt. Det är visserligen ett väldigt kompetent system som blivit klart mer lättnavigerat än det vi först såg till Nokia 5800, men det är fortfarande mil från konkurrenterna. Det är tänkt att Symbian^4 ska råda bot på detta men det systemet kommer inte förrän någon gång nästa år. Och även om N8 ska klara av att driva den versionen har inte Nokia sagt ett ord om det ska gå att uppdatera luren. Det ger en ganska sur eftersmak på mjukvaran när resten av telefonen är så pass bra. Men är du van vid Symbian och vill fortsätta använda det är N8 ett klockrent köp.


+ 

Usb on the go.
Hdmi-port.
Byggkvaliteten.
Kameran.
Tjänsterna.


-
Förlegat och krångligt gränssnitt.


=

En av de grymmaste lurarna vi någonsin testat, men gränssnittet är inte alls i nivå med hårdvaran och tjänsterna.


BETYG

Form/design: 8

Ergonomi: 6

Ljudkvalitet: 8

Bildkvalitet: 9

Funktioner: 9

Användarvänlighet: 5 

Prisvärde: 8
Totalt: 7