Har du hört att ett lakan funkar som projektorduk? Eller har du tänkt rikta bilden mot din vita vägg med strukturtapet från 1985? Glöm det. Det funkar de första dagarna när du sitter och gapar över den härligt stora bilden, men det är inte rättvist mot din projektor. För optimal bild (och för hemmets bästa utseendemässigt) bör du skaffa en riktig filmduk. Och du bör räkna in den i budgeten från början.


Välj rätt duktyp

Det första du bör ta ställning till är vilken typ av duklösning som passar dig. Det vanligaste alternativet är att montera en kassett i taket, eller på väggen, och sedan hissar ner duken när det är dags för filmvisning. Riktiga entusiaster med dedikerat filmrum bör även överväga det ramspända alternativet (som dock tar en vägg i anspråk konstant). I dagsläget är det naturligtvis 16:9-format som gäller, och se till att duken du köper är maskad, med en svart ram kring själva bildytan. Numera har de flesta utdragbara dukarna också ett svart lager baktill vilket gör att eventuella lampor/dioder från prylar bakom duken döljs effektivt.


Större inte alltid bättre


När du väl valt typ av lösning är det dags att bestämma sig för storlek, dukmaterial och om du vill lyxa till med motordrivet eller inte. Det kan vara lockande att köpa en så stor duk som överhuvudtaget får plats i ditt hemmabiorum, men faktum är att det kan bli jobbigt om du hela tiden måste röra huvudet för att följa handlingen. En bra tumregel är att tittavståndet bör vara ungefär 1,5-2 gånger dukbredden. Minsta avstånd från en 100 tum stor 16:9-duk (drygt två meter bred bildyta) är alltså drygt tre meter. Något större funkar för en del, men provtitta gärna innan du väljer storlek.

En annan sak du måste ta hänsyn till är kastlängden på din projektor, så du ser hur stor bild den kan blåsa upp från projektionsavståndet du tänkt dig. Oftast anger projektortillverkaren detta, annars finns en bra webbtjänst för detta här: http://www.projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfm

Vit eller grå?
En grå duk hjälper till ordentligt när det gäller svärtan i bilden, men det sker på bekostnad av dels möjligheten att återge ljusa partier i bilden korrekt, dels på färghanteringen. Grundregeln är att om du har en projektor med bra svärta (gäller de flesta nya projektorer) är en vit duk att föredra medan grått främst är ett alternativ för dig som behöver kompensera för en blek projektor.

Om du får se båda varianterna sida vid sida är det dock lätt att bli såld på grått, då just svärtan är en väldigt viktig del av bildupplevelsen i filmsammanhang, även om färgerna och vitnivån är mer korrekta på den vita duken.

Det finns även dukar som är framtagna för att användas i riktigt ljusstarka miljöer, och dessa har ett högt så kallat gainvärde. Gain anger hur reflekterande duken är och en duk med standardvärdet 1 lämpar sig bra i de flesta fall. 


Motordrivet – inte bara praktiskt

Visst kan det tyckas onödigt att köpa en motordriven duk med fjärr, men det handlar inte bara om att slippa dra ner duken manuellt när det är dags för filmvisning. En viktig fördel med det motordrivna alternativet är att duken i regel håller sig slätare eftersom det är skonsammare. Vi har sett flera manuella dukar som blivit ganska bubbliga och ojämna redan efter några månader. Om du inte har möjlighet att använda ramspänd duk (den absolut bästa lösningen) rekommenderar vi motordrivet starkt. Vill du använda multifjärren för att hantera duken bör du kolla så att dukkassetten accepterar ir-kommandon (en del använder RF).

Maskera mera

16:9-formatet är standard i hemmabiosammanhang, så har du tänkt använda en gammal 4:3-duk är det läge att tänka om. Även om det funkar rent bildmässigt är det inte snyggt då du missar maskningen (den svarta kanten) som ramar in bilden. Men många filmer använder 2,35:1-format – hur gör man då? De flesta av oss får leva med svarta kanter upp- och nertill på filmduken, och vissa projektorer har speciella linser som tillval där du helt blockerar ljusflödet i detta område.


Har du obegränsat med pengar kan du dock köpa en lösning med motoriserad maskning för ramspända dukar, som exempelvis Masquerade Masking System. 100-tumsvarianten går dock på 2 400 dollar…

En av de billigaste manuella dukarna du kan köpa är Avpro Procinemas 90-tummare i 16:9-format. Kan både vägg- och takmonteras och har gainvärde 1.1. Pris 1 495 kr.

Kingpin Crown Electric finns i flera storlekar och är en relativt prisvärd motordriven duk med gain 1.0 och vit aluminiumkassett. 104-tummaren blir din för 4 995 kr.

Ramspänt behöver inte vara svindyrt. Multibrackets erbjuder bland annat en 90-tumsmodell för 2 995 kronor. Då får du en 8 cm fet aluminiumram och en duk med gain 1.0.

Multibrackets portabla 90-tummare är en lite annorlunda lösning som kan vara lämplig för dig som inte ser film så ofta och som inte vill montera något i väggen eller taket. Väger ca 16 kg och kostar 3 495 kr.