Alla tv-tillverkare med självkänsla har idag minst en 3d-modell i sortimentet och även om det går trögt på innehållssidan så ser vi tydligt att 3d är här för att stanna. I alla fall rent tekniskt då vi inom några år knappast kommer att kunna köpa en tv, blurayspelare eller digitalbox som inte stöder den nya tekniken, vare sig vi gillar den eller inte. Men på projektorsidan går det som vanligt lite trögare av någon anledning.

Ju större 3d-bild desto mäktigare…
Just 3d gör sig extra bra på en riktigt stor skärm, därför har flertalet tv-tillverkare till och med avstått från att bygga in stöd i 32-tummarna. Och om du en gång gått på 3d-bio förstår du varför, ju större bild desto mäktigare 3d-effekt helt enkelt. Därför borde detta kunna vara ett grymt bra argument från projektortillverkarnas håll. Och vi såg redan förra året demonstrationer av 3d-projektorer på olika mässor men sedan har det tyvärr dragit ut på tiden innan produktionen kommit igång. Men nu har flera av de större aktörerna gått ut med att 3d-modeller släpps innan jul.LG satsar på passivt

På CES-mässan i Las Vegas i januari i år gick LG ut med att deras 3d-projektor CF3D skulle släppas i Sverige i sommar och kosta 60 000 kronor. Det handlar om en enkel-lins-modell med passiva glasögon som först skulle ha släppts i maj, men senaste budet är ”ganska snart” vad det nu innebär. CF3D kräver också en speciell silverduk för polariseringen och för att leverera tillräcklig ljusstyrka. LG har även en projektor på gång som använder aktiv teknik med slutarglasögon, något som kommer att lanseras efter CF3D.

Epson avvaktar
Både Sony och JVC har dock gått ut stort med att de släpper nya 3d-modeller i god tid innan jul. Sonys VPL-VW90ES kommer att släppas i november och i december kommer tre JVC-modeller i prisklassen 40 000-100 000 kronor. Epson, som är dominerande på projektormarknaden, har dock ännu inte gått ut med något på 3d-fronten vilket är lite förvånande.

- Vi överväger att ta fram 3d-projektorer men vi har inga konkreta planer på att släppa något nästa år, säger Alexandre Di Caro, Epsons europeiska produktchef på hemmabio.

Orsaken är att Epson inte tycker att tekniken är mogen ännu.

- 3d-tekniken är inte redo än. Vi tror att nästa år kan standarden bli stabil beroende på hur tv-bolag och tv-/projektortillverkare hittar gemensamma överenskommelser, menar Di Caro.

JVC släpper nytt innan jul

På JVC är man mer positiv och japanerna tycker inte att man fått göra avkall på bildkvaliteten även om man haft en del tekniska utmaningar.

- Den svåraste utmaningen har varit att bibehålla ljusstyrkan i bilden. JVC har lyckats höja ansilumenvärdet från 1000 till 1300 på de nya modellerna, vilket är en av nycklarna till den fantastiska bildkvaliteten vi kan prestera, säger Ulf Roghult, vd för JVC i Sverige.

Även Alexadre Di Caro på Epson håller med om att ljusstyrkan är en av de stora utmaningarna.

- När man använder 3d-läget på en platt-tv eller projektor halveras ljusstyrkan, i vissa fall sänks den med 70 procent beroende på omgivning och glasögon. Det här är ett större problem med projektorer än med tv-apparater eftersom en projektor i sig är ljussvagare än en platt-tv, säger Alexandre.

Lite anmärkningsvärt i sammanhanget är att just Epson länge profilerat sig med extra ljusstarka hemmabioprojektorer.

Tunt med lull-lull
De senaste åren har det inte hänt så mycket tekniskt på projektorsidan medan tv-tillverkarna däremot satsat väldigt mycket på nya funktioner och ny design. Hemmabioprojektorer som släpptes för 3-4 år sedan går fortfarande att hitta hos återförsäljare, och bortsett från 3d känns det tyvärr ganska sömnigt överlag när vi frågar runt om framtida planer. På datorsidan har vi sett en del nya finesser som trådlös wlan-uppkoppling direkt mot projektorn och nya led-baserade minimodeller, men på hemmabiosidan verkar det som om tillverkarna nöjer sig med att förfina sina modeller och fortsätta tjäna pengar på en ganska begränsad målgrupp. För som en produktchef anonymt berättat för oss är det fortfarande fina marginaler på projektorer försäljningsmässigt, till skillnad från tv-apparater.

Tak Nakane, produktchef på Sony Professional i England, berättar varför Sony inte bygger in nya funktioner i sina hemmabioprojektorer:
De flesta av Sonys projektorer är high-end-lösningar och vänder sig främst till kräsna användare verkligen söker en mycket hög bildkvalitet. Dessa användare väljer oftast separata delar till sin hemmabioutrustning, utifrån deras individuella smak och preferenser, säger Tak Nakane som samtidigt betonar att den här typen av extrafunktioner skulle höja priset på produkterna.

Svindyra high-end-modeller
Det känns som om det står och faller lite med 3d helt enkelt, och även om tröskeln är hög till att köpa en 3d-projektor för 40 000-50 000 kronor eller mer så tror vi ändå att den extra dimensionen kommer att vara ett tyngre köpargument på projektorsidan än när det gäller tv. Men om 3d blir standard i tv-apparater inom ett par år så kommer vi nog att få vänta ytterligare ett tag innan projektorsidan är i fas. För just nu handlar det om svindyra high-end-modeller, och i och med att inte Epson ännu tagit steget tror vi tyvärr att det dröjer ett tag innan vi ser riktiga 3d-projjar i 10 000-kronorsklassen. Om du använder dator som bildkälla kan du däremot spela 3d-spel redan nu på flera riktigt billiga budgetprojektorer, men i hemmabion vill vi naturligtvis kunna se bluray 3d i 1080p.

När det gäller övrig teknikutveckling på projektorsidan har vi ännu inte sett så mycket nytt i hemmabiosammanhang, men Sony tror på högre upplösning och laser.
-Vi tror att både 4K-upplösning och laserbaserad projektion är nästa steg i utvecklingen av hemmabioprojektorer, säger Tak Nakane och pekar på att de 4K-projektorer som idag används i biografer använder i stort sett samma SXDR-teknik som i Sonys hemmabiomodeller.
Vi hoppas att han har rätt samtidigt som vi misstänker att det kommer att ta många år innan vi ser innehållsleverantörer som producerar material med fyra gånger högre upplösning än dagens hd-standard...