Att köpa musik på Internet, alltså inte postorder utan on demand, eller för nedladdning som det enkelt kan översättas till, har både sina för- och nackdelar. Den största fördelen är att du enkelt kommer åt musiken från dina prylar i hemmet (läs mediaspelare, datorer, ljudbryggor...). En annan fördel är förstås den att du kan köpa musiken när du vill utan att lämna hemmet. Dessutom kan du ladda ner omslag och annat till ditt digitala musikalbum.

Vi har tagit en titt på ett par av de on demand-tjänster där du lagligt kan köpa och ladda ner musik. Hur mycket skiljer de sig åt prismässigt? Och vad får du för pengarna?

Bengans
Sajt: http://digital.bengans.se

Bengans har ett stort utbud musik för nedladdning som du enkelt hittar i tack vare en bra söktjänst och ett helt okej gränssnitt.

Nya låtar kostar cirka 13 kronor styck och ett normalstort album mellan 100-150 kronor. Bredvid varje låt finns möjligheten att provlyssna på en del av den. Filformatet på musiken är antingen mp3 eller wma. Wma-filerna innehåller drm-skydd! Att butiken fortfarande använder drm-skydd ger stora minus i protokollet eftersom kopieringsskyddet gör det svårare för konsumenten att använda filerna som han eller hon vill. I Bengans hjälpguide kan du läsa följande: ”Licenserna, som behövs för att kunna spela musiken, är kopplade till den dator och den mediespelare som du använde när du köpte ner musiken. OBS! Du bör med jämna mellanrum ta backup på dina licenser! Om dina licenser blir skadade (exempelvis vid virusangrepp eller systemfel) kan din musik inte längre spelas. Du behöver då återställa dina licenser från en backup.”

Detta är alltså inget du behöver trilskas med om du köper drm-fria filer och det finns faktiskt butiker som helt skippat skyddet för att deras kunder ska slippa dessa problemen.

Vi gillar däremot att du kan betala med sms hos Bengans. Men ogillar samtidigt den tillkommande avgiften på ett par kronor. Enda gången det inte läggs till en avgift på priset är om du använder ett Payexkonto när du ska betala.

CDON
Sajt: http://downloads.cdon.com

CDON är inte en renodlad nedladdningstjänst men under fliken ”on demand” finner du ändå ett stort utbud. Priserna varierar vanligen mellan 10-13 kronor per låt och nya album mellan cirka 100-150 kronor. Vi gillar att företaget kör med så mycket kampanjer. Det gör att det alltid finns nya roliga erbjudanden när det är dags att utöka musiksamlingen.

Låtarna är i mp3-format 320 Kbit/s. På hemsidan står det att det även ska finns drm-skyddad musik men så är inte fallet, sajten säljer bara mp3:or.

När du kommer till kassan kan du bara betala med kort, vi skulle tycka det var kul med en sms-betaltjänst som komplement till detta. Vi gillar samtidigt att det inte läggs på ytterligare avgifter här.

Itunes Store
Sajt: www.apple.com/se/itunes/

Itunes framgångssaga började med mediaspelaren Ipod och har därefter bara växt sig större och större. Musiken köper du direkt från mobiltelefonen Iphone, mediaspelaren Ipod eller från din dator. Allt som krävs är att du har laddat ner programmet och att du har ett konto.

Nya låtar kostar tolv kronor och hela album runt hundralappen beroende på vilken typ av skiva det är. All musik är drm-fri och i aac-format med 256 Kbit/s.

Genom att registrera ditt kort slipper du sitta och skriva in dina uppgifter varje gång du ska handla. Men det kan också kännas lite läskigt för vissa att ha informationen sparad på kontot.Mr Music Download

Sajt: www.mrmusic.fm

När vi surfar in på Mr Musics nedladdningstjänst möts vi av ett lättöverskådligt gränssnitt och vi hittar snabbt all musik vi söker efter.

Nya låtar kostar mellan 13-19 kronor och precis som hos Bengans adderas ytterligare ett par kronor till summan om du vill betala med kort eller Internetbank. Det gör att de dyrare låtarna kan kosta så mycket som 26 kronor styck i värsta fall. Däremot är priserna på nya album ofta under hundralappen.

Du kan provlyssna på snuttar av musiken innan du bestämmer dig för vad du vill köpa. Musiken går enbart att få som mp3:or (320 Kbit/s) men är således drm-fri.

Spotify
Sajt: www.spotify.se

Spotify är egentligen ett program som används för att strömma musik till din dator eller mobiltelefon. Men i programmet kan du även köpa och ladda ner en stor del av musikutbudet. Låtarna är i mp3-format (320 Kbit/s) och du betalar med Visa, Mastercard eller Amex.

Priserna varierar kraftigt men många nya låtar kostar 17 kronor vilket känns som i dyraste laget. Du kan hitta samma låtar på andra tjänster för till och med halva priset i vissa fall. Däremot är det ett roligt sätt att hitta musik på eftersom du kan kolla vad dina vänner lyssna på och få musikförslag från dem.

Kort och gott, köpfunktionen är ett kul komplement men programmet passar bäst som streamingtjänst.