Dagens mobiltelefoner kan utföra mycket, inget snack om den saken. Oavsett om det är det dyraste och hetaste eller en mellanklassmodell med något år på nacken har telefonen sedan länge ersatt lösa miniräknaren, armbandsuret (såvida du inte använder det som accessoar), mp3-spelaren, kompaktkameran (i många fall) och inte minst den fasta telefonen. Men som du har märkt har vi på Planet Mobile som målsättning att visa på lite mindre uppenbara saker du kan göra med din lur, som att fjärrstyra olika saker till exempel.

Gammal teknik saknas

IR-porten är sedan länge borttagen från mobiler. Tyvärr då den hade varit utmärkt som fjärrkontroll.

Vi vill på en gång påpeka att det inte är så enkelt som att du med en enkel programinstallation kan ersätta alla fjärrkontroller som tar upp plats på vardagsrumsbordet. Tekniken som används i de allra flesta fjärrkontroller kommunicerar via en infraröd sändare (fjärrkontrollen) och en likadan mottagare (tv:n, förstärkaren eller vad det nu kan vara). IR-teknik var vanligt i telefoner fram tills för ungefär fem år sedan, då det snabbt dog ut och ersattes av blåtand och wlan istället. IR som kommunikationsmedel kräver fri sikt mellan sändare och mottagare och skyfflar data oerhört långsamt. Av den anledningen är det inte speciellt konstigt att tekniken dog ut i telefoner, men det gjorde också att alla tidiga försök att använda handdatorn eller telefonen som fjärrkontroll till den vanliga hemelektroniken mer eller mindre dog ut. Och de som fortfarande finns kvar kan i de flesta fall inte direkt klassas som användarvänliga.

Kringgå problemet
Att agera multifjärr är inte direkt mobilens huvudfunktion, vilket lett till at det inte hänt så mycket på området när det kommer till de vanliga maskinerna i tv-hyllan. Men i och med att lurarna blivit smartare och nya apparater, framförallt tv-apparater och bluray-spelare, börjat koppla upp sig mot ditt vanliga nätverk börjar vi se en lösning på problemet. Även mer avancerade hemmabiostärkare har möjlighet att koppla upp sig mot luren för att i viss mån kunna styras med den.

Givetvis finns det andra lösningar, än så länge dedikerade till Iphone, där du kopplar på en ir-kloss på din telefon och via en app kan programmera in dina apparater. Redan från start låter det som en klumpig lösning och trots att ett par olika varianter funnits på marknaden i dryga halvåret i USA så har det inte rapporterats om någon större framgång. Så hur pass bra detta egentligen funkar kan nog ifrågasättas.

Lösningar är dock som sagt på gång, om än lite trevande. Samsung kommer med en wlan-kopplad fjärrkontroll till både Bada och Android för sina nätuppkopplade tv-apparater, och i höst lanseras Google TV där bland annat Logitech är med från början och har lovat rejält Androidstöd för mobilkontroll.

Det går redan idag
Till viss del går det dock att styra dina prylar med mobilen redan idag. Utan undantag får du dock förlita dig på blåtand, wlan och i vissa fall mobilnätet som bärare av dina kommandon, vilket begränsar marknaden ganska mycket. Samtidigt är det ofta ett krav att du har en lite mer avancerad mobil för att kunna styra något, även om vissa tjänster fungerar via mobila hemsidor. Nedan har vi ett par exempel på vad som kan styras, både gratis och betalalternativ.

Larmet

Glömde du slå på larmet när du gick hemifrån imorse? Inga problem, många larmsystem erbjuder idag uppkoppling via antingen gsm-nätet eller ditt hemmanätverk så att du ska kunna sköta larmet på distans. Detta kräver ofta att du köper hela respektive företags larmsystem om du vill ha ett någorlunda färdigt paket utan allt för mycket meck. Ett exempel är Abell Securitys system.

Lamporna


X10 och Nexa är två av de mer kända systemen för att med hjälp av en fjärrkontroll kunna styra bland annat lamporna i hemmet. De flesta sådana system är kompatibla med varandra och kan kopplas till både dator och mobil. Både själva lampstyrningen och mobil/datortillsatserna kräver dock en hel del extrautrustning. Ett exempel är Usb-stickan Tellstick i kombination med en 3g-router som bland annat säljs av Kjell.

Mediacentret

Det enklaste (och dessutom kostnadsfria) sättet att fjärrstyra något via din mobil är en hemmabiodator, eller htpc som det också kallas. Som Android- eller Iphoneanvändare kan du ta dig en titt i respektive programaffär för att hitta både officiella och inofficiella appar som styr de flesta typer av mediacenter-mjukvaror, som exempelvis Xbmc, Boxee och Plex.

Samtidigt finns det en mängd wlan-kopplade appar som kan styra specifika program, som exempelvis Spotify Remote till Android som styr den populära musiktjänsten.

Förstärkaren och ljudsystemen

Har du en hemmabiostärkare av senaste modell brukar det finnas olika sätt att styra dessa via mobilen (nästan utan undantag Iphone dock). Pioneers nyare stärkare fixar det via en app och en separat blåtandsmottagare.

En annan variant är om du har ett ljudsystem från Sonos. Då kan din Iphone agera fjärrkontroll för precis hela systemet, faktiskt bättre än vad företagets ”riktiga” fjärrkontroller gör.

Framtiden

Att vi skulle få tillbaka ir-sändare i våra mobiler i syfte att styra hemmabion känns inte särskilt troligt. Däremot går vi mot en framtid där varenda apparat i hemmet är Internetuppkopplad – varje dag dyker det upp nya prylar som kan styras via din mobil. Än så länge handlar det bara om lösa appar, vilket innebär att du måste öppna flera olika program för att kunna styra respektive maskin. Men gissningsvis kommer det appar som fixar flera olika enheter samtidigt, på samma sätt som multifjärrar gör idag.