Till skillnad från landsmannen Samsung kör LG inte med olika namn för sina smartphone-serier. Den nya Optimus-serien innefattar allt från budgetandroider till tablets och nu även Windows Phone 7-lurar, och för att skoja med namnet på operativsystemet är LG:s första mobil med detta döpt med just en sjua i namnet. Bortsett från trist namngivning visar LG däremot att det går att göra rätt mycket med insidan trots att Microsoft håller hårt på sitt operativsystem.

Röd insida
Givetvis har LG lagt in en röd färgsättning på plattorna som utgör startskärmen hos Windows Phone 7, allt för att matcha företagets logga. Men där Samsung ryckte på axlarna och slängde in en Tre-hubb har LG tänkt några varv extra.

Tilläggen från LG:s sida är visserligen bara två stycken, men det är två riktigt skojiga och stundtals användbara varianter. Play2 är den något larvigt namngivna dlna-klienten, en teknik som saknas i operativsystemets grundutförande, men som LG faktiskt fixar riktigt smart och smidigt i Optimus 7. Den andra tilläggsfunktionen kallas Scansearch och är augmented reality som vi vill ha det. Titta runt omkring dig och du ser det kameran ser plus ett extra lager med exempelvis restauranger. Vinkla luren med skärmen nedåt och det hela kommer upp på en traditionell karta. Låter du istället kameran titta mot himlen byts läget ytterligare en gång och du får upp aktuellt väder för platsen du befinner dig på. Scansearch har dessutom lokala sökresultat för Sverige, vilket gör den användbar till skillnad från den inbyggda kart-appen som skadeskjuts av att Bing inte kan visa svenska resultat.

Trist utsida
Play2 och Scansearch ger alltså två både coola och välbehövliga funktioner till Windows Phone 7 som gör att vi för en stund glömmer bort att i stort sett samtliga tjänster i luren inte fungerar i Sverige ännu.

Utsidan känns däremot väldigt mycket budget i jämförelse med Samsungs nya Windows Phone 7-telefon Omnia 7, som vi också har testat. Skalet är ganska plastigt, back- och sökknappen saknar vettig tryckkänsla och den formsågade Windowsloggan mellan dem osar väldigt mycket 90-tal.

På det hela taget är Optimus 7 och Omnia 7 varandras totala motsatser. LG har gjort något roligt av den statiska insidan men misslyckats övertyga med utsidan, där Samsung istället gjort ett grymt jobb. Det gör dem till ganska likvärdiga telefoner, byggda runt ett system som vi vet att vi kommer älska så snart det släpps på riktigt i det här landet.


+

Scansearch.
DLNA.

-

Ganska plastiga knappar.


=

Kul funktioner på insidan i ett skal som inte riktigt når toppklass.

BETYG


Form/design: 6

Ergonomi: 6

Ljudkvalitet: 6

Bildkvalitet: 6

Funktioner: 8

Användarvänlighet: 7

Prisvärde: 7
Totalt: 7

Fakta

Pris: 4 995 kr

Tillverkare: LG, nordic.lge.comMått 59,8 × 125 × 11,5 mm

Vikt i.u

Band Quad band gsm, wcdma (hsdpa)
Skärm 3,8 tum, 480x800 pixlar, kapacitiv touch

Taltid i.u

Passningstid i.u 

Minne 16 Gb

Kamera 5 megapixel, af, fotolampa

Övrigt Ggps, wlan, dlna