”Vad skulle hända om en Macbook och en Ipad parade sig?” frågade Steve Jobs retoriskt på den sedvanligt välbevakade lanseringen igår. Svaret, om Apple får välja, är att paret välsignas med en liten krabat, tunn på gränsen till undernärd, med 11,6-tumsskärm och förvånansvärt stor uthållighet. Han avslöjade också Apple har testat att förse Air med pekskärm men att det inte gick att få en bekväm användarupplevelse. Vi hade gärna sett den ändå…

Apple släpper även en ny 13,3-tumsvariant med lite bättre hårdvara och batteritid och större flashminne. Den större varianten har också en inbyggd sd-kortläsare.

”Stor” & Liten
Nya Macbook Air finns i butik i USA idag och kostar från 999 dollar för den billigaste konfigurationen. Inte Eee PC-klass alltså, men betydligt billigare än tidigare Air-modeller varit.
Någon information om svenskt pris eller lansering här finns inte ännu, men det borde inte dröja alltför länge.

Här är resten av nyheterna, punkt för punkt:

- Skärmen. Du får inget full hd-stöd, men upplösningen 1366x768 (11,6 tum) och 1440x900 (13,3 tum) räcker långt.

- Måtten. Tjockleken är som mest 1,7 centimeter, och på tunnaste stället snackar vi tre millimeter. 11,6-tummaren väger precis över ett kilo.

- Lagringen. Flashminnet finns i storlekar från 64 till 256 gigabyte.

- Hårdvaran. Core 2 Duo-processorn från Intel kan fås som 1,4 eller 1,6 GHz i 11,-tummaren och grafikprestandan är bättre än i föregångarna tack vare ett Geforce 320M-kort.

- Batteriet. Tack vare flashdisken och andra förbättringar utlovar Apple en standbytid på 30 dagar och nog med kräm i batteriet för fem till sju timmars wifi-surfande.

- Styrningen. En sak som faktiskt vuxit är styrplattan, som nu är betydligt större och förstås har multitouch-stöd.

- Kommunikationen. Trådlöst 802.11n-nätverk och Bluetooth 2.1 finns att tillgå.

- Ljudet. Trots tunnheten har Apple bakat in stereohögtalare i Air. Det återstår att höra hur ljudkvaliteten blir.

Apparna tar över
Det fanns även fler nyheter. Kring årsskiftet öppnar en Mac App Store, som är rakt av kopierad från Iphone-konceptet. Leta upp önskad app och klicka på ”köp” så installeras programmet direkt på datorn, utan vidare krångel. Liksom på Iphone får utvecklarna behålla 70 procent av intäkterna.

Mac App Store kommer att fungera i den nuvarande versionen av Mac OS X även om det är utvecklat till den kommande operativversionen ”Lion” som släpps i sommar.
Det nya operativet innehåller en hel del annat som för tankarna till Iphone OS, som en omgjord startskärm som utnyttjar multitouch.

Bild till denna: mac app store
Bildtext: Nytänk. Mac App Store på en demovariant av OS X Lion.