En gång i tiden var tanken med en mini-htpc att den skulle vara precis som en minidator, fast stationär. Enkel, billig, diskret, strömsnål och okomplicerad. En pc för de små behoven, lite webb, lite ordbehandling, kanske något att spela musik på, men inte så mycket mer.


Det verkar vara svunna tider i en bransch som utvecklas i rasande takt. Med allt bättre Atom-processorer, nya plattformar som Nvidia Ion, och mer och mer standardisering av nästa generations portar och anslutningar har segmentet lämnat sin blygsamma historia bakom sig.Allt och lite till


Och få har gjort det så aggressivt som Asus med denna modell. Nya Eee Box är fullmatad med alla funktioner som vi hittills mest sett på stora dyra bärbara eller stationära datorer. Här finns två stycken usb 3.0-portar framtill, och fyra usb 2.0 bak.

Du får också en esata-port, hdmi-utgång och videoprestanda bra nog för att visa film snyggt i bästa hd-formatet 1080p. Övriga prestanda är mer måttfulla. Fortfarande pigg nog för mer krävande webb och kontorsprogram, men det går att nå gränsen för kapaciteten ganska snabbt om du försöker. För att stärka filmvinkeln har datorn även blurayläsare, och du får med en fjärrkontroll för Windows Media Center. 
Däremot får du inte med något Windows Media Center. Eller något Windows alls. Den här versionen av Eee Box 1501P med bluray (det finns även andra med bara dvd och med mindre hårddisk samt Windows) säljs utan operativsystem. Du får med drivrutiner för Windows XP och Windows 7, men du väljer och köper system själv.
För hemmabion


Det är just som mediedator i vardagsrummet som Eee Box 1501P gör sig bäst, speciellt om du har en bra hemmabioanläggning som kan köra audio via hdmi. Då får du skönt surroundljud med riktigt bra kvalitet. Annars är du hänvisad till hörlursuttaget framtill, inte riktigt lika kul. Uppspelning av film på dvd eller blu-ray sker föredömligt tyst, något som många andra mini-pc brukar misslyckas med.


Priset (utan Windows då) på cirka 4 800 kronor hade varit hög för det vi en gång kallade nettop-datorer, men det här är något helt annat, en slimmad och snygg htpc fullproppad med funktioner. Då är prislappen helt plötsligt relativt låg.


+
Bra videoprestanda
Tyst
Mängder av anslutningar


-
Operativsystem ingår inte

=
Asus Eee Box är den mest kraftfulla stationära datorn per krona och kubikcentimeter just nu.

BETYG
Form/design: 9
Prestanda: 8
Funktioner/anslutningar: 9
Prisvärde: 8


Totalt: 9

Fakta


Pris

4 800 kr
Tillverkare
Asus, www.asus.se


Processor
Intel Atom D525, 1,8 GHz

Grafik
Nvidia Ion 2

Minne
2 GB ddr3

Lagring
320 GB hdd 5400 rpm, bd-rom/dvd±rw

Anslutningar
4x usb 2.0, 2x usb 3.0, esata, lan, vga, hdmi, mikrofon, hörlur

Trådlöst
802.11bgn, ir

Kortläsare
Sd, sdhc, xd, mmc

Operativsystem
Ingår ej

Storlek
193x193x39 mm

Vikt
1,2
Övrigt
Tangentbord, mus, wmc fjärrkontroll, Expressgate, vesa-fäste

Mätresultat


Pcmark Vantage


Totalt: 2 177

Bilder: 1 864

TV och film: 1 566

Spel: 2 196

Musik: 2 549

Kommunikation: 1 771

Produktivitet: 2 089

Hårddisk: 3 322


Strömförbrukning


Hög belastning: 36W

Låg belastning: 19 W


Ljudnivå
50 cm avstånd: 33-35 dBA 


Varför finns det inget operativ?
Tanken är att det här är en dator främst för entusiaster som vill ha kontroll på den saken, och som kanske har en Windows-licens sedan tidigare. Datorn fungerar till exempel bra att köra Linux-distributionen Ubuntu och mediacenterprogrammet XBMC på i stället.