Hur svårt kan det egentligen vara? Det går att bygga tv-apparater som är bara några millimeter tunna, har skyhög upplösning och kan visa 3d. Men att få till en hygglig tjänst för att koppla ihop en tv med internet, det verkar vara i princip omöjligt. I varje fall om man vill att tjänsten ska fungera problemfritt, ha lokalt innehåll och ett snabbt gränssnitt. Vi tog in fem tv-apparater från de största tillverkarna för att undersöka hur välutvecklade och mogna internettjänsterna i deras tv är. Vi blev besvikna. Tjänsterna är sega, stundom dåligt anpassade för tv och ibland regelrätt undermåliga.

Långsamt

Det största problemet är prestandan som gör att upplevelsen inte går att jämföra med att använda en dator. Ibland får man vänta uppemot 30 sekunder för att komma in i en tjänst. Och det finns skräckexempel på tjänster som "Film2Home" hos Philips där tv:n blir obrukbar en lång stund när vi försöker hyra en film och väntar på att få se den.

Nej, än så länge är det betydligt skönare att surfa eller kolla på Youtube i datorn. Men det finns vissa trender som håller på att slå i tv-världen och det är förstås positivt. Möjligheten att ladda ner appar och widgets börjar dyka upp och det innebär att du inte längre är låst vid det som finns i tv:n när du köper den.

Vi efterfrågar mer lokalt innehåll och möjligheter att hyra filmer direkt i tv:n, visserligen erbjuder både Philips och LG en sådan tjänst men där finns mycket mer att önska. Med fler tjänster, och betydligt snabbare gränssnitt, kan internettjänster i tv-apparaterna bli användbara på riktigt, idag är det mer en kul grej.


Klicka på tabellen för att se den i större format.

Så testade vi
Samtliga modeller testades i ett trådbundet nät på 100 megabit per sekund för att inga problem med anslutningen skulle kunna upptäckas. Vi testade uppkopplingen mot Bredbandskollen både före och under testet för att se till att eventuella långsamma laddtider inte skulle bero på långsam internetuppkoppling.

Testade modeller:
Samsung UE46C9005S med Medi@ 2.0
Philips 32PFL9705H/12 med NetTV
Sony Bravia NX810 med Bravia Internet Video/Widgets
Panasonic TX-LA42D25 med Vieracast
LG 47LX6500 med NetcastBravia Internet Video (Sony)
Bra navigering

Sonys gränssnitt är mycket välpolerat och påminner starkt om det gränssnitt vi ser i Playstation 3. På fjärrkontrollen finns en knapp för ”Internet Video” som tar dig direkt till de internetbaserade tv-tjänsterna. Det är lätt att förstå och enkelt att navigera och lämnar inte mycket övrigt att önska.

Navigationen går också hyggligt snabbt och väntetiderna är förhållandevis korta. Däremot kan vi bli stående ett tag när vi går in på vissa tjänster. Youtube går bra och väntetiderna är oftast inte mer än tre-fyra sekunder, men vissa tjänster kan ta uppemot 15 sekunder från det att vi trycker på knappen till att förhandsvisningarna är klara och sidan blir uppdaterad. Det fungerar, men det förtar upplevelsen om man bara vill kolla in lite små, snabba klipp.

Ompa ompa
Förutom videokanaler finns det även några musikkanaler som också visar video. Till exempel finns en kanal dedikerad åt symfoniorkestern Berlinerfilharmonikerna, men den fick vi bara igång en enda gång, sedan hängde sig systemet och vi fick starta om tv:n.

Vill du söka bland Youtubeklipp gör du det genom fjärrkontrollens siffertangenter precis som på en gammal mobiltelefon utan T9, eller genom ett virtuellt tangentbord som dyker upp på skärmen.

Bra widgetlösning
I vissa av Sonys modeller finns också stöd för widgets som bygger på Yahoos widget-motor. Dessa modeller har en extra knapp på fjärrkontrollen som heter ”Internet Widgets” som lägger på ett lager på tv:n där du kan ladda ner och välja bland olika widgets. Det fanns vid testtillfället 23 stycken widgets för saker som väder, aktier, Facebook, Twitter och liknande. Du kommer lätt åt dem genom att trycka på knappen på fjärrkontrollen och sen välja en widget för att visa den i större storlek. Det här är en bra lösning som gör till exempel Facebook lättåtkomligt utan att man behöver avbryta tv-tittandet. Du kan också flytta runt en widget och placera var som helst på skärmen.

Navigeringen är Sonys styrka och vi förstår varför de fortsätter med det klassiska korset, som fungerar jättebra och svarar snabbt på varje knapptryckning. Men som vanligt får vi ibland lite långa väntetider när vi valt tjänst.

+
Navigeringen.
Widgets.

-
Dåligt lokalt utbud.

=
Bravia Internet har potential och ett snyggt gränssnitt, men segheten och det relativt tunna utbudet av tjänster gör det inte till någon kioskvältare.

BETYG
Funktioner 5
Användarvänlighet 6
Prestanda 5

Totalt: 5

TJÄNSTER
Fifa World Cup Collection
Eurosport
YouTube
Blip.tv
Wired
Epicurious.com
Concierge.com
Style.com
FordModels
Dailymotion
Howcast.com
ON Networks
GolfLink.com
Livestrong.com
Lovefilm filmtrailer
PODCASTS
Videocast.com
Tagesschau
Deutsche Welle
Widgets (23 st, bland annat Facebook, Flickr, Twitter, Aktiver, Väder, Spel etc)Medi@ 2.0 (Samsung)

Apparna bådar gott

Samsung erbjuder ett mycket bra system för sina tjänster, nämligen appar. Du kan välja att ladda ner olika tjänster på samma sätt som du laddar ner appar till en telefon och det innebär att fler tjänster kan dyka upp allt eftersom. I tv:n vi testade fick vi igång ett gäng appar av den vanliga karaktären: Youtube, Picasa och Facebook, till exempel.

För att olika personer ska kunna använda varsitt Facebook-konto till exempel, skapar man en användare med en pinkod. Detta konto använder man sedan för att koppla ihop sig med de olika tjänsterna. På så sätt spelar det ingen roll om du har ett långt lösenord till den tjänst du ansluter eftersom du bara behöver ange det en gång. Resterande gånger loggar du in med din fyrsiffriga pinkod. Det fungerar bra och gör det väldigt enkelt att byta mellan användare när det är dags att twittra från tv:n.

Ojämn kvalitet
De olika tjänsterna fungerar olika bra. Facebook fungerar helt okej när det gäller att läsa statusuppdateringar och skriva sina egna, men länkar som dina vänner har delat med sig av syns till exempel inte, bara beskrivningen av länken. Twitter är så enkel och smidig en tjänst kan bli. I Picasa kan du mycket lätt skapa bildspel av dina album, och här blir integrationen klockren eftersom du kan skapa dina album på vilket datum som helst och visa dem utan att bahöva mecka med sd-kort, usb-minnen eller koppla in en kamera. Youtube fungerar också mycket bra och du kan logga in till ditt eget konto.

En del andra appar lämnar dock en del att önska. History Channel verkar väldigt lovande tills det står klart att de inte visar några intressanta klipp, utan bara berättar om vad som hände på dagarna kring dagens datum i historien. Ingen strömmande video här inte.

Tillväxtpotential
Fördelen med Samsungs gränssnitt är helt klart att nya appar succesivt kan laddas ner, vilket innebär att du kan få nya roliga saker i framtiden. Skype fanns till exempel inte på den tv i 9-serien som vi testade, men dock i 7- och 8-serien. Samsung har inte bekräftat officiellt att Skype kommer, men eftersom det har funnits tidigare verkar det troligt att det dyker upp framöver, tillsammans med mycket annat.

+
Kommer nya appar.

-
Buggig Facebook.

=
Samsungs nättjänster känns lite opolerade, men appar är helt rätt väg att gå.

BETYG
Funktioner 6
Användarvänlighet 5
Prestanda 6


Totalt: 5

Youtube
Dailymotion
Picasa
Twitter
Facebook
YR.no
Compricer
AccuWeather
Google Maps
USA Today
History Channel (ingen video)
Gettyimages
Diverse småspelNetcast (LG)

Fixar filmkvällen

LG:s internettjänster går under namnet Netcast och har förstås en särskild knapp på fjärrkontrollen. Förutom de vanliga sociala nätverken och tjänsterna som twitter, Facebook, YouTube och Picasa finns det också bland annat lite spel och väder. Några tjänster sticker ut mer än andra. 
SF Anytime är en klockren applikation som ger dig hela SF Anytimes innehåll direkt i tv:n. Det innebär att du kan hyra filmer direkt i din tv. LG meddelar också att filmerna ska finnas i upplösningar ända upp till 1080p.

Imponerar stundtals
Facebook fungerar utmärkt och bygger på en smart lösning som går ut på att man kopplar ihop sitt Facebook-konto på datorn med en applikation i Facebook och väljer användarnamn och en pinkod. På det sättet behöver du inte ange lösenordet i tv:n utan bara ditt valda användarnamn och pinkoden. Det är välkommet eftersom det är krångligt och jobbigt att skriva in lösenord med en fjärrkontroll. Du kan också ha flera användare registrerade. Picasa fungerar som förväntat, man loggar in och kan visa bildspel eller kolla på andras bilder.

Internetradion Vtuner är en annan imponerande funktion. Den stöder de flesta svenska kanaler som Sveriges Radio och andra erbjuder, men du kan också lyssna på internationella radiostationer som BBC eller små obskyra holländska trance-kanaler.

Segheten stör
Det som stör i gränssnittet är dock väntetiderna som ibland kan ta upp mot 15-20 sekunder från att vi trycker på knappen till att tjänsten laddas in. Under den tiden visas en liten animation med ett flygplan som drar en LG-banderoll och som påminner om 90-talets glada gif-animationer.

Youtube beter sig som hos de flesta andra tv-apparaterna vi har testat och du kan logga in på ditt konto för att se kanaler du följer, eller söka fritt.

Som en liten joker dyker också MLB.tv upp som applikation. Där kan du se alla matcher i den amerikanska baseballigan Major League Baseball. Det kostar pengar, och vi anar att den applikationen inte kommer vara så värst använd i Sverige.

Innehållsmässigt är alltså LG ett bra val, men hastigheten i gränssnittet är inte på topp.

+
SF Anytime.

-
Långsamt.

=
Bäst på funktionssidan och även överlag, även om segheten drar ner helhetsintrycket lite.

BETYG
Funktioner 7
Användarvänlighet 5
Prestanda 5

Totalt: 6

TJÄNSTER
MLB.tv (baseboll)
DIVATV
Twitter
SF Anytime
Youtube
Facebook
Accedo (spel)
Google Maps
Vtuner (internetradio)
Picasa
AccueWeather.com

Vieracast (Panasonic)
Grymt gränssnitt
Panasonics internettjänster går under namnet Vieracast och bygger som alla andra på en mix av videotjänster och sociala nätverk. Det som skiljer Panasonic från många andra tillverkare är dock att det i skrivande stund inte finns någon Facebook-applikation.

Mycket av innehållet är tyskt och i vissa fall tjeckiskt. Men det finns även engelska videotjänster. Några av tjänsterna går dock inte att använda i Sverige, bland annat QTom som är en videotjänst för musikvideor.

Skärmhantering
Gränssnittet är snyggt och bygger på samma koncept som i många moderna telefoner - hemskärmar. Du kan välja vilka applikationer som ska synas på vilka hemskärmar och det gör det förhållandevis enkelt att ta bort irrelevanta tjänster på tjeckiska.

Att bläddra mellan de olika skärmarna är lite krångligt eftersom du alltid måste navigera till mitten och trycka på pilar. Du kan alltså inte bara fortsätta bläddra uppåt eller neråt i ikonsystemet för att komma till nästa skärm. Men på det stora hela är gränssnittet lätt att navigera i.

Videosamtal 0.7
Skype är en tjänst som inte alla tv-tillverkare har men Panasonics version är mycket snygg och välintegrerad. Du måste dock köpa till en kamera som tillbehör. När vi provade videosamtal var bilden tyvärr väldigt hackig och pixlig, trots att både vi och mottagaren satt på rejäla uppkopplingar. Men det står att Skypeversionen är i beta, så vi hoppas att den blir bättre så småningom. Att kunna använda Skype i tv:n är ändå en riktigt bra funktion om du vill kunna chatta med släktingar på avstånd och visa upp hela familjen.

Youtube fungerar som hos de flesta andra testade tv-apparaterna. Du kan logga in och följa dina kanaler eller söka fritt och titta på vad du vill. Picasa ger dig också möjlighet att logga in eller titta på andra användares bilder.

Panasonics gränssnitt är av den snyggare klassen och väntetiderna är oftast acceptabla när du väljer en tjänst. Vi skulle dock vilja se lite mer icke-tyskt och gärna svenskt material, exempelvis internetradio.

+
Gränssnittet.

-
Irrelevant material.
Saknar Facebook.

=
Panasonic har rejält utbud av tjänster, men många fungerar inte som de ska eller saknar svensk koppling.

BETYG
Funktioner 5
Användarvänlighet 6
Prestanda 6

Totalt: 6

TJÄNSTER
DailyMotion
Mein Klub (fotboll)
Europsport
Skype
Euronews
YouTube
PIcasa
Väder
Twitter
Nova.cz (på tjeckiska)
Tagesschau
Bild.de
Bloomberg
myTVscout (tyska kanaler)
QTom (musikvideor) som inte funkar i sverige

NetTV (Philips)
Lokalt innehåll på gott och ont
Philips har lyckats med konststycket att innehålla både de bästa och de sämsta internettjänsterna i en tv. Det som är bra är till exempel att du kan hyra filmer direkt i din tv från Film2Home. Du kan registrera dig direkt i tv:n och efter (en lång tids) buffring spelas filmen upp. Kvaliteten är helt okej, men vid testtillfället fanns bara 21 titlar vilket gör det värt att ta en promenad till videobutiken istället.

Snygg webbkoppling
En sak som är bra är att hela gränssnittet känns väldigt webbaserat, och därför finns det mycket innehåll som är lokalt. Här hittar vi helt svenska tjänster som Fotbollsverige.se, Väderradar.se och Svensk Fastighetsförmedling. Det finns till och med trafikinformation för SL och vägarna i Stockholm. Väldigt lokalt med andra ord.

Det som tar udden av den först hurra-känslan är att detta inte är något annat än tv-anpassade webbsidor. I vissa fall fungerar det riktigt bra som hos Svensk Fastighetsförmedling där du i ett snyggt gränssnitt väljer område och sen kan sitta och bläddra bland hus och hem i hela Sverige. Men en tjänst som Fotbollsverige.se är inget annat än en glorifierad text-tv version som saknar det där lilla extra. Dessutom finns det rena reklamtjänster som Club Zed som bara visar bakgrundsbilder, mobilspel och ringsignaler till din telefon (där du alltså ska sms:a till ett nummer och sedan är du fast i ett abonnemang tills du säger upp dig). Skitgrejer, helt enkelt.

Vingresortjänsten ger för övrigt bara videofilmer från deras hotell. Reklam är vad det är, och det känns väldigt oexklusivt.

Surfa fritt… om du orkar
En bra funktion är vad Philips kallar ”öppet internet”, vilket innebär en webbläsare där du kan surfa på vanliga sidor. Den funkar dock halvdant och ger faktiskt inget mervärde då man lätt tröttnar på den krångliga navigeringen och stänger av tv:n efter ett kort tag.Youtube fungerar som hos de flesta andra tillverkarna och Picasa lika så.

Gränssnittet är helt okej och förhållandevis snabbt. Men om du ska ha en tv som har bra internettjänster är det inte Philips du ska satsa på.

+
Lokalt innehåll.
Film2Home.

-
Tunt lokalt innehåll
Dåligt filmutbud
Reklamkladdigt.

=
Tänket med webbkoppling och surf är det inget fel på, men utförandet har stora brister.

BETYG

Funktioner 4
Användarvänlighet 5
Prestanda 5


Totalt: 4

TJÄNSTER
YouTube
PlasmaArt (bkagrundsbilder för tvn)
Väderradar.se
Fotbollsverige.se
Svensk fastighetsförmedling
Global Short Cuts (kortfilmer)
Ving Resor
DailyMotion
Framechannel (tvkanaler)
SL trafikinformation
Funspot (spel)
ZapClub
Screen Dreams (konst och foton)
Hockeysverige.se
Trafiken.nu för stockholm
Picasa
Övrig reklamjunk